Κανόνες αγωνιστικής συμπεριφοράς

Συμβουλές για να απολαμβάνετε ακόμα καλύτερους και ασφαλέστερους αγώνες στο βουνό

Share

Δεν είναι μόνο η προπόνηση, η αποκατάσταση, οι επιδόσεις ή οι εμπειρίες που μετρούν στους αγώνες βουνού. Είναι και η συμπεριφορά που τους κάνει ακόμα καλύτερους προσφέροντας στους συμμετέχοντες ακόμα περισσότερη απόλαυση αλλά και καταξίωση. Διαβάστε συμβουλές για κανόνες σωστής συμπεριφορές σε αγώνες βουνού για να είναι όλοι – και πρώτα απ’ όλα εσείς – ευχαριστημένοι.

Μελετήστε
Σε κάθε αγώνα δρόμου είναι σημαντικό να γνωρίζετε από πριν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, τη διαδρομή και γενικά τα διαδικαστικά του αγώνα. Σε έναν αγώνα βουνού κάτι τέτοιο είναι σίγουρα επιτακτικό καθώς οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διεξαγωγή του είναι περισσότεροι αλλά και πιο ασταθείς. Έτσι λοιπόν πριν από κάθε συμμετοχή σας σε έναν τέτοιο αγώνα φροντίστε να έχετε μελετήσει καλά τη διαδρομή του (τα περισσότερα στοιχεία τις περισσότερες φορές είναι διαθέσιμα από τους διοργανωτές) αλλά και όλες τις πληροφορίες που σας παρέχονται ώστε να είστε προετοιμασμένοι (έδαφος, σηματοδότηση διαδρομής, δυνατότητα υδροδοσίας και τροφοδοσίας κ.ά.). Με την ίδια λογική φροντίστε να ενημερώνεστε συχνά για τον καιρό, ακόμα και λίγες ώρες πριν τον αγώνα, καθώς μία απότομη αλλαγή μπορεί να σας φέρει προ δυσάρεστων, τις περισσότερες φορές, εκπλήξεων

Να είστε έτοιμοι για… αλλαγές
Αρκετές φορές έχουμε δει σε αγώνες βουνού να γίνονται αλλαγές της τελευταίας στιγμής, κυρίως λόγω καιρού, που κανείς δεν είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει νωρίτερα. Για τον λόγο αυτό λοιπόν, όταν βρεθείτε στον χώρο εκκίνησης του αγώνα ή στη γραμματεία πληροφοριών ακούστε με προσοχή τις ανακοινώσεις των διοργανωτών. Έτσι θα είστε ενήμεροι για όποιες αλλαγές ενώ θα λάβετε και πληροφόρηση για άλλα σημαντικά στοιχεία του αγώνα όπως η σηματοδότηση, η τροφοδοσία κ.ά. Αν πάλι αισθάνεστε ότι δεν έχετε ενημερωθεί επαρκώς μη διστάσετε να ρωτήστε κάποιον από τους διοργανωτές (υπεύθυνος αγώνα, γραμματεία κλπ.) ώστε να σας κατευθύνει σωστά. Αν αναζητήσετε τις πληροφορίες που σας λείπουν από άλλους δρομείς, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του «χαλασμένου τηλεφώνου» και της –όχι σκόπιμης φυσικά– παραπληροφόρησης.

Μην ακολουθείτε το πλήθος
Δυστυχώς ή ευτυχώς συμβαίνει παντού όμως δεν σημαίνει ότι είναι σωστό. Ο ένας ακολουθεί τους πολλούς (συνήθως τους μπροστινούς του) χωρίς να έχει ο ίδιος γνώση για το πού ακριβώς πηγαίνει. Κάτι τέτοιο πρέπει να αποφεύγεται στο βουνό καθώς έτσι είναι πολύ πιθανό το λάθος του μπροστινού να σας οδηγήσει σε λανθασμένη διαδρομή. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να έχετε πάντοτε μία επαφή με τη σηματοδότηση ώστε να κρίνετε εσείς αν η πορεία που ακολουθείτε είναι σωστή ή όχι ακόμα κι αν ορισμένοι δρομείς πιο μπροστά σας πηγαίνουν αλλού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δρόμος προς την κόρυφη
Οι απαντήσεις για τους επίδοξους mountain runners
Η απόφαση είναι στα πόδια σας!
Υπάρχουν άραγε διαφορές του τρεξίματος στο βουνό και την άσφαλτο;
Δυο βήματα από την κορυφή
Προπονητικό πρόγραμμα προετοιμασίας για τις δύο τελευταίες εβδομάδες πριν τον ΣΚΑΪ Olympus Marathon, συνέχεια των άρθρων που δημοσιεύθηκαν στο RUNNER τους δύο προηγούμενους μήνες.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο