Ο σωστός ανεφοδιασμός στο βουνό

Oι διαφορές στην αναπλήρωση ενέργειας και υγρών σε αγώνες βουνού και ασφάλτου

Share

Αρκετές φορές έχουμε αναφερθεί στις διαφορετικές απαιτήσεις των αγώνων στο βουνό συγκριτικά με αυτές στην άσφαλτο, και γενικά στα επίπεδα εδάφη. Μπορεί ο κοινός παρονομαστής να είναι το τρέξιμο, ωστόσο, οι διαφορές στις εντάσεις, στα εδάφη αλλά και στις ενεργειακές απαιτήσεις, μας αναγκάζουν να σκεφτόμαστε διαφορετικά στον τρόπο που τα προσεγγίζουμε.

Ένας παράγοντας που σπάνια έχουμε ασχοληθεί είναι αυτός του ανεφοδιασμού κατά τη διάρκεια του αγώνα. Με τη βοήθεια του Δημήτρη Θεοδωρακάκου, ενός αθλητή που διακρίνεται εδώ και χρόνια και στα δύο πεδία, έχοντας μεγάλη εμπειρία από αγώνες και προπονήσεις τόσο στο βουνό όσο και στην άσφαλτο, προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε τις διαφορές ώστε να καλύψουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τις απαιτήσεις στο βουνό και να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή απόδοση!

Ενέργεια

Στην άσφαλτο

Σε έναν αγώνα ασφάλτου μεγάλης διάρκειας (π.χ μαραθώνιος ή υπεραποστάσεις) οι επιλογές λήψης τροφών και ενεργειακών συμπληρωμάτων είναι αρκετά περιορισμένες. Συχνότερες επιλογές είναι τα τζελ και τα υδατανθρακούχα υγρά καθώς τόσο η υψηλή ένταση όσο και οι έντονοι κραδασμοί επιβάλλουν τη λήψη τροφών που γίνονται εύκολα δεκτά από το στομάχι
και απορροφώνται άμεσα.

Στο βουνό

Εδώ υπάρχει η δυνατότητα μεγαλύτερης ποικιλίας σε αγώνες παρόμοιας διάρκειας καθώς η ένταση δεν είναι ποτέ σταθερή. Συνεπώς σε σημεία της διαδρομής που ο ρυθμός δεν γίνεται να είναι πολύ γρήγορος μπορούν να καταναλωθούν και στέρεες τροφές όπως φρούτα, μπάρες, μέλι, κράκερς κ.α. που απορροφώνται εύκολα στο στομάχι ενώ απελευθερώνουν ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι τροφές αυτές, επιπλέον, δημιουργούν μία καλύτερη αίσθηση πληρότητας.

Γενικά πάντως, οι ενεργειακές απαιτήσεις στο βουνό είναι μεγαλύτερες σε σχέση με την άσφαλτο σε αγώνες παρόμοιας διάρκειας λόγω της επιστράτευσης περισσότερων μυϊκών ομάδων αλλά και της μεγαλύτερης κατανάλωσης ενέργειας του οργανισμού σε μεγάλο υψόμετρο. Για τον λόγο αυτό φροντίστε τα προαγωνιστικά σας γεύματα να είναι πιο πλούσια αλλά και οι θερμίδες που λαμβάνετε κατά τη διάρκεια των αγώνων να είναι περισσότερες σε σχέση με τους αγώνες σε επίπεδα εδάφη!

Ενυδάτωση

Στην άσφαλτο

Η ενυδάτωση στον αγώνα της ασφάλτου γίνεται αποκλειστικά με νερό και ηλεκτρολύτες ή ισοτονικά ποτά σε συγκεκριμένα σημεία. Η λήψη τους απαιτεί προσοχή καθώς όταν είναι μεγάλη μπορεί να δημιουργήσει στομαχικά προβλήματα.

Στο βουνό

Η ενυδάτωση μπορεί να είναι διαρκής (για αυτό προτείνεται και η μεταφορά δικού σας σάκου υδροδοσίας), ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με το σημείο της διαδρομής, την αίσθησή σας αλλά και τις καιρικές συνθήκες. Φυσικά και εδώ οι επιλογές είναι κυρίως το νερό αλλά και διαλύματα με ηλεκτρολύτες ή ισοτονικά ποτά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στρατηγική ορεινών αγώνων
Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για να κερδίσετε τη «μάχη» των ορεινών αγώνων!
Κανόνες αγωνιστικής συμπεριφοράς
Συμβουλές για να απολαμβάνετε ακόμα καλύτερους και ασφαλέστερους αγώνες στο βουνό
H στιγμή της μετάβασης!
Μεταμορφωθείτε σε mountain runner
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο