Τρέξιμο και Pilates

Ένας εξαιιρετικός συνδυασμός!

Share

Το Pilates είναι ένα σύστημα γυμναστικής που αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον ελβετικής καταγωγής γυμναστή Joseph Pilates. Βασίζεται σε αρχές της Yoga και συνδυάζει παραδοσιακές και πιο σύγχρονες μεθόδους άσκησης που ακολουθούν φιλοσοφίες της Άπω Ανατολής και του Δυτικού κόσμου αντίστοιχα. Κύριος σκοπός αλλά και βάση του είναι ο έλεγχος και η σταθερότητα του κέντρου του σώματος, δηλαδή της περιοχής γύρω από τη μέση (κοιλιά-ράχη). Το ασκησιολόγιό του περιλαμβάνει κυρίως ασκήσεις με κίνηση αλλά και στατικές που στοχεύουν στην ενδυνάμωση του μυϊοσκελετικού συστήματος προάγοντας τη σωστή στάση του σώματος και τη σωστή αναπνοή δίνοντας ταυτόχρονα την απόλυτη αίσθηση έλεγχου του σώματος.

Δρομείς και Pilates

Το Pilates δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά το τρέξιμό σας καθώς όλες οι επιδράσεις στο σώμα γινονται ομοιόμορφα ενώ δεν αυξάνει σημαντικά τη μυϊκή μάζα, κάτι που ενδεχομένως να αποτελούσε εμπόδιο στις δρομικές σας δραστηριότητες. Επίσης, κατά τη διάρκεια των προπονήσεων δεν καταπονείται σημαντικά το μυοσκελετικό σύστημα ούτε και το καρδιοαναπνευστικό. Επιπλέον μετά από μερικές συνεδρίες Pilates, ενδέχεται να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας και κατά συνέπεια την τεχνική σας, να διορθώσετε μυϊκές ανισορροπίες αλλά και λάθος κινήσεις κάποιων αρθρώσεων (π.χ. υπερπρηνισμός ποδοκνημικής, στροφή ισχίου κ.ά.).Επίσης είναι πολύ πιθανόν να βελτιώσετε την τεχνική της αναπνοής σας, κάτι που ενδέχεται να ωφελήσει τη δρομική σας απόδοση.

Pilates και τρέξιμο

Το τρέξιμο είναι δυνατόν να επηρεάσει την απόδοσή σας στο Pilates με διάφορους τρόπους. Η αυξημένη αερόβια ικανότητα που παρουσιάζουν οι δρομείς αποτελεί προσόν για κάθε μορφή άσκησης καθώς αυξάνεται η αντοχή σε κάθε δραστηριότητα ενώ επιταχύνεται και η διαδικασία αποκατάστασης. Από την άλλη, ένας σχετικά αυξημένος όγκος δρομικής προπόνησης ενδέχεται να επηρεάσει την ευκαμψία και την ελαστικότητα τόσο των μυών όσο και των αρθρώσεών σας, εμποδίζοντας τη σωστή εκτέλεση ορισμένων ασκήσεων του Pilates. Για να το αποφύγετε φροντίστε να κάνετε καλή αποκατάσταση μετά το τρέξιμο και να εκτελείτε αρκετές διατάσεις (ιδανικά και με τη συμβουλή του εκπαιδευτή Pilates).

Για να δείτε πώς μπορείτε να συνδυάσετε τρέξιμο και χορό και πώς αυτά αλληλεπιδρούν πατήστε εδώ.

Πότε;

Καλό είναι να μοιράζετε τις προπονήσεις τρεξίματος και Pilates σε διαφορετικές μέρες. Αν ωστόσο δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα τότε προτιμήστε να βάλετε πρώτα στο πρόγραμμά σας τις συνεδρίες του Pilates και όχι το αντίθετο. Κι αυτό γιατί η καταπόνηση των αρθρώσεων αλλά και των μυών μετά από μία προπόνηση τρεξίματος είναι τέτοια που ενδέχεται να επηρεάσει το εύρος της κίνησης και την απόδοσή τους. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι δεν θα αποδώσετε όπως θα έπρεπε στο ασκησιολόγιο του Pilates, ενώ μία περαιτέρω καταπόνηση μπορεί να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα. Τέλος, η επόμενη μέρα από μια έντονη διαλλειματική προπόνηση ή ένα απαιτητικό long run καλό είναι να μην περιλαμβάνει την εκτέλεση επίπονων προγραμμάτων Pilates.

Σχόλιο:

Εξαιρετικός συνδυασμός που προσφέρει μία καλή αερόβια ικανότητα και γενικά αντοχή, μυϊκή ενδυνάμωση αλλά και νευρομυϊκό έλεγχο και καλή στάση σώματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δυναμική προπόνηση για δρομείς
Ασκήσεις ενδυνάμωσης υψηλής έντασης
Ασκήσεις στην... καρέκλα σας!
3 ασκήσεις για να δυναμώσετε πάνω στην καρέκλα του γραφείου σας!
Όλα μετράνε!
Ποια είναι τα σημαντικότερα «συμπληρώματα» της δρομικής προπόνησης
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο