Τρίαθλο

Οι εναλλακτικές του καλοκαιριού (μέρος 2ο)

Share

Το τρίαθλο αποτελεί κι αυτό μία συχνή επιλογή δρομέων. Αποτελούμενο από τρία διαφορετικά αθλήματα (κολύμβηση, ποδηλασία, τρέξιμο) ξεχωρίζει για την ποικιλία του, ενώ θα σας δώσει τη δυνατότητα να γνωρίσετε κι άλλες πτυχές του εαυτού σας. Απαιτεί αρκετά καλό επίπεδο αντοχής, κάτι που ένας δρομέας συνήθως το διαθέτει, ωστόσο, είναι απαιτητικό ως προς την ικανότητα της κολύμβησης.

Γιατί να το να επιλέξετε
– Νέα εμπειρία
– Δύο επιπλέον αθλήματα (κολύμπι και ποδήλατο) που θα σας δώσουν νέο ενδιαφέρον
– Θα βελτιώσετε τη γενική αντοχή σας
– Αρκετά ευχάριστο τους καλοκαιρινούς μήνες

Πότε να το αποφύγετε
– Αν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας
– Αν δεν έχετε καλή σχέση με την κολύμβηση και το νερό

Οι συμβουλές του ειδικού
Ο Βασίλης Κρομμύδας, πρωταθλητής Ελλάδας στο τρίαθλο με δύο Ολυμπιακές συμμετοχές και προπονητής τριάθλου συμβουλεύει για το πώς να ξεκινήστε.

Ξεκινήστε με κολύμβηση
Κι αυτό γιατί είναι συνήθως η «αχίλλειος πτέρνα» των δρομέων. Αρχικά, χρησιμοποιήστε τα Σαββατοκύριακα ως έναν τρόπο ενεργητικής αποκατάστασης από το πρόγραμμα της εβδομάδας. 15-20 λεπτά είναι αρκετά για να σας δώσουν την ώθηση ώστε σταδιακά να αποκτήσετε την εμπιστοσύνη του αθλήματος. Τα βοηθητικά μέσα γι’ αυτή τη δουλειά είναι απαραίτητα. Μία στολή κολύμβησης, ακόμη και από wind surf, αλλά με κοντά μανίκια, κάποιο pull buoy ή βατραχοπέδιλα, έτσι ώστε να σας δώσουν την απαραίτητη άνωση για να ευχαριστιέστε την κολύμβηση χωρίς να περιμένετε το χρόνο για να τελειώσει.

Η προπόνηση
Χωρίστε την απόσταση σε μικρότερα κομμάτια και κολυμπήστε πάνω-κάτω σαν να βρίσκεστε στην πισίνα. Αυτό θα λειτουργήσει ευνοϊκά στην ψυχολογία σας, και θα σας δώσει κίνητρο για προσπάθεια, σε αντίθεση με το αχανές περιβάλλον της θάλασσας. Σταδιακά αφού πετύχετε να κολυμπάτε με μια μεγαλύτερη άνεση αυξήστε τις αποστάσεις και τους χρόνους της κολύμβησης βγάζοντας πλέον και ό,τι βοήθημα είχατε. Η απόσταση των 750μ. που είναι η κολύμβηση των μικρών σε απόσταση τριάθλων (sprint απόσταση) θα έχει κατακτηθεί.

Η ποδηλασία
Για την ποδηλασία τα πράγματα είναι πιο εύκολα για τους δρομείς, αφού είναι ένα άθλημα που το γνωρίζουμε όλοι ή τέλος πάντων οι περισσότεροι από τα παιδικά μας χρόνια. Αρκεί να έχετε ή να μπορείτε να δανειστείτε ένα αξιόμαχο ποδήλατο. Ακόμη και μόνο μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή για να σας «ετοιμάσει» για την πρόκληση του τριάθλου. Δεν είναι απαραίτητα να είναι κουραστική, το αντίθετο μάλιστα, θα πρότεινα να είναι ευχάριστη και σε χαμηλή ταχύτητα κι ένταση έτσι ώστε να σας αποφορτίζει από τις δρομικές προπονήσεις. Είναι πολύ εύκολο για οποιουδήποτε επιπέδου δρομέα να ξεκινήσει με 45-60 λεπτά ποδηλασία και σταδιακά να την φτάσετε «όσο μεγάλη θέλετε και σας ευχαριστεί». Δε δημιουργεί τραυματισμούς και βοηθάει στη βασική σας αντοχή.

Προσαρμόστε τις δρομικές σας προπονήσεις
Για τις δρομικές προπονήσεις σε αυτή τηνφάση θα πρότεινα να είναι μικρές σε διάρκεια, εστιασμένες στην τεχνική και την ταχύτατα με μικρά ανοίγματα κι ευθείες. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια περίοδο που το σώμα πρέπει να αποκατασταθεί από το πρότερο φορτίο και να ετοιμαστεί για να δεχθεί το επόμενο όταν θα ξεκινήσετε την πιο ειδική προετοιμασία για τους στόχους του φθινοπώρου.

Η προπόνηση «κλειδί»
Τελειώνοντας γι’ αυτούς τους αθλητές που θέλουν να δοκιμάσουν ένα τρίαθλο, και όχι μόνο να μείνουν σε έναν τρόπο εναλλακτικής προπόνησης, η πιο σημαντική προπόνηση που αφορά αυτό το άθλημα είναι η συνδυασμένη προπόνηση ή αλλιώς όπως είναι γνωστή στην ορολογία του τριάθλου «brick session». Σε αυτές τις προπονήσεις θα πρέπει να συνδυάσετε τα αθλήματα και να συνηθίσετε την διαδοχικότητα από το ένα στο άλλο. Αυτές οι προπονήσεις μπορούν να είναι κολύμβηση και ποδηλασία μαζί ή ποδηλασία και τρέξιμο ή ακόμη και άλλοι συνδυασμοί (κολύμβηση-τρέξιμο, τρέξιμο-ποδηλασία). Οι πιο βασικοί, όμως, είναι οι δυο πρώτοι μιας και είναι με τη σειρά που διεξάγεται το αγώνισμα. Βασικό είναι αρχικά οι εντάσεις να είναι χαμηλές και σταδιακά όσο μαθαίνετε καλύτερα τις δυνάμεις σας σε αυτού του είδους τις προπονήσεις να τις προσαρμόζετε στις αγωνιστικές συνθήκες και αποστάσεις.

Δείτε τις υπόλοιπες εναλλακτικές δραστηριότητες:

Trail running

Crossfit

Sprint

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα πάντα για τη διαλειμματική προπόνηση
Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τη διαλειμματική προπόνηση (ή αλλιώς interval training).
Κρίσιμη ταχύτητα
Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για μία από τις σημαντικότερες προπονητικές παραμέτρους
Στόχοι γένους θηλυκού
Στόχοι αλλά και μυστικά για να τους πετύχετε, αυστηρά για γυναίκες!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο