Half Marathon: Age grading tables

Η επίδοσή σου στον Ημιμαραθώνιο ανάλογα με την ηλικία σου

Share

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, όσο και να θέλουμε να το αναστρέψουμε, ότι μεγαλώνοντας οι επιδόσεις φθίνουν. Μία εξήγηση είναι ότι όσο μεγαλώνουμε, συνήθως, προπονούμαστε λιγότερο, ωστόσο, ακόμα και σε περιπτώσεις δρομέων που δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η εξέλιξη των επιδόσεών τους ακολουθεί  μία πτωτική πορεία όσο περνούν τα χρόνια.

Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, όταν κοιτάμε τα ρεκόρ ηλικιακών κατηγοριών, καθώς βλέπουμε πως υπάρχει μία σταδιακή μείωση των επιδόσεων, όσο περνάμε την ηλικία των 40, τις περισσότερες φορές και σε όλες τις αποστάσεις.

Η «φθορά» αυτή, πάντως, φαίνεται να είναι μεγαλύτερη στις μικρότερες αποστάσεις που έχουν μεγαλύτερες ταχυδυναμικές απ αιτήσεις και μικρότερη στις μεγαλύτερες αποστάσεις (Μαραθώνιος, υπεραποστάσεις).

Τι είναι οι πίνακες Age Grading

Για το λόγο αυτό εδώ και πολλά χρόνια έχει κατασκευαστεί μία σειρά από πίνακες που λέγονται Age Grading Tables. Οι πίνακες αυτοί αναλύονται και επιμελούνται τακτικά, έτσι ώστε να βελτιώνονται και να είναι πιο αντιπροσωπευτικοί.

Στην πραγματικότητα με τη χρήση τους ένας ή μία δρομέας άνω των 40 ετών μπορεί να υπολογίσει σε ποια επίδοση αντιστοιχεί η επίδοση που έχει πετύχει στη γενική ηλικιακή κατηγορία (20-35).

Οι συντελεστές που «κρύβονται» πίσω από τους υπολογισμούς που βγάζουν τους πίνακες αποτελούν ένα «πόνημα» της WAVA (Παγκόσμιας Ένωσης Βετεράνων Αθλητών) και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1989, αρχικά για αγωνίσματα του στίβου και αργότερα και για αγώνες δρόμου. Έχουν προκύψει από τη στατιστική ανάλυση πάρα πολλών επιδόσεων και κυρίως, τα Παγκόσμια ρεκόρ όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Η εξέλιξη των ρεκόρ και οι νέες διαφορές, έτσι όπως διαμορφώνονται, είναι αυτές που οδηγούν και στη συνεχή αναδιαμόρφωσή τους, ώστε να είναι ακόμα πιο ακριβείς και αντικειμενικοί. Θα πρέπει να πούμε, ακόμα, πως υπάρχουν διαφορετικοί πίνακες ανά φύλο, αλλά και ανά αγώνισμα.

O βασικός τους στόχος είναι να δώσουν ένα έξτρα κίνητρο στους μεγαλύτερους σε ηλικία δρομείς να προπονούνται και να βελτιώνονται, καθώς πλέον μπορούν να βλέπουν την πραγματική αξία και τη βαρύτητα της επίδοσής τους, συγκριτικά με τους νεότερους, αλλά και, το σημαντικότερο, με τον νεότερο εαυτό τους!

Για τον Ημιμαραθώνιο

Στη συνέχεια θα βρείτε δύο πίνακες, έναν για τους άνδρες και έναν για τις γυναίκες.

Στην πρώτη σειρά (οριζόντια) του πίνακα μπορείτε να δείτε επιδόσεις στον Ημιμαραθώνιο ανά 5 λεπτά (από 1:25 έως 2:10 για τους άνδρες και από 1:30 έως 2:15 για τις γυναίκες), ενώ στην πρώτη στήλη (κάθετα) βρίσκονται οι ηλικίες από 40 έως και 75 έτη

Βρίσκοντας την ατομική σας επίδοση στον Ημιμαραθώνιο από την πρώτη σειρά (την πλησιέστερη καθώς οι επιδόσεις είναι ανά πέντε λεπτά), μπορείτε να βρείτε στη σειρά της ηλικίας σας σε ποια επίδοση αντιστοιχεί για τις ηλικίες 20-35 ετών.

Για παράδειγμα, αν είστε άντρας ηλικίας 52 ετών με ατομικό ρεκόρ 1:39:30 στον Ημιμαραθώνιο, τότε υπολογίζοντας το ρεκόρ σας στο 1:40:00 (πλησιέστερο στο 1:39:30) συμπεραίνουμε ότι η επίδοσή σας αντιστοιχεί σε 1:27:40. Αυτό πρακτικά σημαίνει και με βάση τους πίνακες ότι «συναγωνίζεστε» επάξια τους δρομείς νεαρότερων ηλικιών που τρέχουν σε αυτές τις επιδόσεις.

► Θα πρέπει να αναφερθεί πως υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη και για τις ηλικίες 36-39, ωστόσο, οι διαφορές είναι σχετικά μικρές για αυτό και δεν τις παρουσιάζουμε.

ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ / ΑΝΔΡΕΣ

ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ / ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Το παράδειγμα

Φανταστείτε, σε έναν αγώνα Ημιμαραθωνίου να έχουμε έναν άνδρα νικητή, ηλικίας 29 ετών με επίδοση 1:10:00. Στον ίδιο αγώνα στην 20η θέση να τερματίζει ένας δρομέας ηλικίας 74 ετών σε επίδοση 1:50:00. Ποια πιστεύετε ότι είναι καλύτερη επίδοση; Με τη βοήθεια αυτών των πινάκων αυτό μπορεί να υπολογιστεί, ενώ δεν είναι λίγες οι διοργανώσεις, πλέον, που τους χρησιμοποιούν για να βγάλουν τον/την τελικό νικητή/τρια ενός αγώνα.

Δημοσίευση στο RUNNER Magazine 141

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βελτιώστε τις επιδόσεις σας
Στόχος κάθε δρομέα είναι η βελτίωση της φυσικής του κατάστασης είτε για τη διατήρηση της υγείας του είτε για τη βελτίωση των επιδόσεών του. Και για να είμαστε όμως ειλικρινείς, όλοι μας θέλουμε να μπορούμε να τρέχουμε γρηγορότερα και να έχουμε καλύτερη αγωνιστική απόδοση.
Μπείτε στη... μάχη!
Δυναμώστε τα χέρια και το τρέξιμό σας με τα Battle ropes!
Η απόφαση είναι στα πόδια σας!
Υπάρχουν άραγε διαφορές του τρεξίματος στο βουνό και την άσφαλτο;
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο