5ο Μονοπάτι Ανέμου – Αναβολή

Για 5η φορά ο αγώνας της Β. Κεφαλονιάς

Share

Προσοχή: Ο αγώνας έχει αναβληθεί. Η διοργάνωση δήλωσε ότι η διεξαγωγή του αγώνα μεταφέρεται για μεταγένεστερη ημερομηνία που θα ανακοινωθεί μόλις επιτραπούν τέτοιου είδους αγωνιστικά γεγονότα.

Ο πολιτιστικός Σύλλογος «Αγκώνας» και η ΠΕ Κεφαλληνίας, προκηρύσσει τον 5o Ορεινό Αγώνα «trail» Β. Κεφαλονιάς με τίτλο το «Το Μονοπάτι του Ανέμου». Η τελική διαδρομή θα είναι οριστικά 10κμ καθώς θα υπάρξει μια ελαφρά διαφοροποίηση της διαδρομής και για φέτος τουλάχιστον δεν προβλέπεται μεγαλύτερη διαδρομή.
Επισημαίνεται ότι η διαδρομή –κατωφέρεια στο μεγαλύτερο τμήμα της-είναι καθαρά ορεινό μονοπάτι σε ποσοστό 87% του συνόλου της ενώ μόλις 11% αυτής είναι χωμάτινη και 1% ασφάλτινη, γεγονός πρόκληση για τους δρομείς που επιδιώκουν την αυθεντικότητα και καθαρότητα στα αγωνιστικά δρώμενα που χαρακτηρίζονται «ορεινά».

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ –ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:
ένθα ούτε μίμνειν άνεμος ούτ’ εκπλείν εά. Αισχύλος, 525-456 π.Χ., Αρχαίος
τραγικός ποιητής  Φιλοκτήτης μτφρ: Όπου δεν φυσάει άνεμος ούτε επιτρέπει τον απόπλου

Επειδή το σκωπτικό ύψος υπήρξε πάντα ίδιο των Κεφαλλονιτών, γνωρίζουμε πως:
«Δεν μπορείς να λυγίσεις τον άνεμο. Μπορείς όμως να ρυθμίσεις τα πανιά» ελπίζουμε λοιπόν πως για την διοργάνωσή μας «θα πνέει ευνοϊκός άνεμος», θα λάβουν μέρος τόσο «οι γρήγοροι σαν τον άνεμο» αλλά και οι οδοιπόροι προκειμένου να διαπιστώσουν δια ζώσης «το αεράκι στο δικό μας λαγκαδάκι»  και όλοι παρέα να επιλύσουμε  το μέγα ερώτημα «Πώς ξέρει ο άνεμος από ποια κατεύθυνση πρέπει να φυσήξει;»

Κατά τα άλλα τα διαδικαστικά του αγώνα μας παραμένουν ακριβώς όπως τα είχαμε ανακοινώσει και πέρυσι και δεν υπάρχουν αλλαγές επί της ουσίας ανεξαρτήτως  μιας μικρής τροποποίησης της διαδρομής άλλωστε «Όποιος αέρας κι αν φυσά, ο μύλος πάντα αλέθει»

Ο Αγώνας προσφέρει κάτι για όλους και αποτελεί την συνισταμένη μιας προσπάθειας πολλών ανθρώπων που κοπιάζουν πραγματικά για το εγχείρημα καθώς «Αν δε φυσήξει άνεμος κλαράκι δε σαλεύει…»

Αρχικά τόσο για  τα παιδάκια όσο και  για το κοινό που παραμένει στον χώρο της εκκλησίας από  αναχωρήσεως των δρομέων για την αφετηρία έως και ενάρξεως των τερματισμών θα υπάρχουν ψυχαγωγικά δρώμενα στον χώρο της εκκλησίας.

Επίσης προσφέρονται μετάλλια για όλους, σταθμοί με υπερπλήρεις παροχές, άψογη σήμανση-μεταφορά από και προς την αφετηρία) εκπληκτικός μπουφές για όλους,

Eίναι ένας «αγώνας ψυχαγωγίας και περιπέτειας» που ερμηνεύεται ως η έκβαση μιας αυτόνομης ανθρώπινης προσπάθειας στην ανοιχτή φύση, με  έμφαση σε στοιχεία όπως η αυτοτέλεια, η δύναμη και η τόλμη.

Σκοπός

Μεταξύ των σκοπών του  αγώνα είναι :

 1. η προαγωγή αθλητικού πνεύματος και η ευαισθητοποίηση εθελοντών για την διοργάνωση δρομικών  και γενικά αθλητικών ή ψυχαγωγικών γεγονότων.
 2. η αντίληψη της άθλησης και της αντοχής ως έκφραση αναζήτησης των ανθρώπινων ορίων, μέσα από την επαφή με την ανοιχτή και ανεξέλεγκτη φύση, που επιβάλλει τους κανόνες της, απαιτώντας σεβασμό, επίγνωση, θάρρος, ψυχοσωματική δύναμη και εμπειρία
 3. Η παροχή εναλλακτικών διεξόδων άθλησης και διαφυγής στον τοπικό πληθυσμό.
 4. η ανάδειξη του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της περιοχής και της εξαιρετικής θέας και ειδικά στο ύψος των ανεμογεννητριών αλλά και κατά την κάθοδο από το μονοπάτι (εξαιρετικό πάντρεμα της απόκρημνης κατάφυτης βουνοπλαγιάς με το καθάριο γαλάζιο της θάλασσας του ιονίου),
 5. η προσέλκυση επισκεπτών με σκοπό να γνωρίσουν και να μυηθούν στα γνωρίσματα της περιοχής και παράλληλα να αθληθούν και να ψυχαγωγηθούν
 6. η  ανάδειξη του δρομικού «κινήματος» και η διάδοση του ορεινού τρεξίματος στην Κεφαλονιά

Χρόνος διεξαγωγής: Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 10 Μαίου 2020. Χρονικό όριο για την μικρή διαδρομή είναι οι 2 ώρες. Ενώ στοιχεία για την μεγαλύτερη διαδρομή θα ανακοινωθούν προσεχώς. Με την ολοκλήρωσή της παράδοσης των αριθμών θα ξεκινήσει η ανάβαση προς την αφετηρία του αγώνα.

Χώρος διεξαγωγής: Ο αγώνας έχει εκκίνηση τον χώρο εγκατάστασης της πρώτης από τις ανεμογεννήτριες που συνιστούν το αιολικό πάρκο της περιοχής και τερματισμό την εκκλησία της Παναγίας του Αγκώνα.

Δικαίωμα συμμετοχής: Ο αγώνας είναι ατομικός. Θα υπάρξουν 5 κατηγορίες, Ανδρών και 3 Γυναικών. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι την ημερομηνία εκκίνησης του αγώνα θα έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, ενώ για αθλητές μικρότερης ηλικίας απαιτείται έγγραφη δήλωση γονέα ή κηδεμόνα.

Υποστήριξη αθλητών: Οι αθλητές/αθλήτριες θα τρέχουν στη διαδρομή του αγώνα χωρίς να έχουν μαζί τους απαραίτητο (υποχρεωτικό) εξοπλισμό. Θα υπάρχουν δύο σταθμοί υδροδοσίας και τροφοδοσίας στο 3,5 κμ και στο 6,5 κμ.

Κανονισμοί διεξαγωγής αγώνα

 • Οι αθλητές/αθλήτριες οφείλουν να ακολουθήσουν τη διαδρομή του αγώνα, χωρίς παραλείψεις, προσθέσεις, παραλλαγές εκτός διαδρομής.
 • Οι αθλητές υποχρεούνται να περάσουν απ’ όλα τα σημεία τροφοδοσίας και υδροδοσίας καθώς και απ’ όλα τα σημεία ελέγχου των αθλητών.
 • Οι αθλητές οφείλουν να διατηρούν καθαρό το φυσικό περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.
 • Οι αθλητές συμμετέχουν με προσωπική τους ευθύνη στον αγώνα, τόσο αναφορικά με την κατάσταση της υγείας τους, όσο και ως προς την δρομική τους εμπειρία ή τυχόν ατυχήματα που συμβούν κατά την διάρκεια του γεγονότος. Εννοείται ότι οι διοργανωτές έχουν μεριμνήσει για την ασφάλεια των δρομέων κατά το δυνατό καλύτερα ως προς την βατότητα των μονοπατιών αλλά ασφαλώς δεν ελλείπουν οι τεχνικές δυσκολίες.
 • Οι αθλητές απαιτείται  να βρίσκονται σε άρτια φυσική και ψυχική κατάσταση
 • Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να κινούνται στο μονοπάτι χωρίς να σχηματίζουν ομάδες εμποδίζοντας έτσι τους αθλητές που θα ήθελαν να προσπεράσουν. Όταν κάποιος αθλητής ειδοποιείται ότι πρέπει να κάνει άκρη για να προσπεραστεί θα πρέπει να μείνει στην εσωτερική πλευρά της πλαγιάς
 • Η συντόμευση (κόψιμο) της διαδρομής απαγορεύεται και τιμωρείται με αποκλεισμό. Οι ενστάσεις για οποιονδήποτε λόγο γίνονται από τον ίδιο τον αθλητή το αργότερο 15 λεπτά μετά τον τερματισμό του.
 • Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κάθε είδους αντικειμένων κατά μήκος της διαδρομής όπως πλαστικά μπουκάλια ή πλαστικές συσκευασίες στερεάς τροφής. Σε κάθε σταθμό τροφοδοσίας θα υπάρχει πλαστικός σάκος απορριμμάτων.
 • Οι αθλητές υποχρεούνται να προσέλθουν στον χώρο των εγγραφών την αναγραφόμενη ώρα έναρξης ώστε να λάβουν έγκαιρα τους αριθμούς και να μην υπάρξουν κωλυσιεργίες στην έναρξη του αγώνα.

Έπαθλα

 • Στους τρεις πρώτους/τες νικητές/τριες της γενικής κατηγορίας θα δοθούν κύπελλα.
 • Στους νικητές των κατηγοριών θα δοθούν μετάλλια απονομών (χρυσό, αργυρό, χάλκινο). Σε όλους τους άλλους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά μετάλλια.

Παρατηρήσεις

 • Η διοργάνωση δύναται να τροποποιήσει μέρος της διαδρομής, να αφαιρέσει ή να προσθέσει μέρος διαδρομής ή να αλλάξει τις ώρες εκκίνησης για λόγους ασφαλείας των αθλητών και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, ακόμη και να διαφοροποιήσει την κατηγοριοποίηση.
 • Απαγορεύεται κάθε εξωτερική βοήθεια σε αθλητή από άτομα ή σταθμούς που δεν ανήκουν στη διοργάνωση.

Σήμανση
Η διαδρομή είναι ευκρινώς σηματοδοτημένη ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί. Έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ευδιάκριτες και ασφαλείς για τους αθλητές. Στον αγώνα θα υπάρχει διαθέσιμος Ιατρός για την παροχή πρώτων βοηθειών, εάν χρειαστεί.

Παροχές
Θα υπάρχει μπουφές με παραδοσιακά γευστικά εδέσματα, νερά και αναψυκτικά για όλους.

Έναρξη : Θα πργματοποιηθεί η επίδοση των αριθμών από τις 9 έως τις 10 πμ την 10η Μαίου. Εν συνεχεία θα ξεκινήσει η ανάβαση στο σημείο εκκίνησης και θα δοθεί η εκκίνηση γύρω στις 11 και 15, αναλόγως της ώρας αφίξεως. Θα αναρτηθούν προσεχώς τεχνικές οδηγίες για την ακριβή ώρα έναρξης για τις  εγγραφές και λεπτομέρειες για τα διαδικαστικά των παροχών, την αναλυτική περιγραφή της διαδρομής με την κλίση της και τις διάφορες προϋποθέσεις της συμμετοχής.

Λινκ εγγραφών  10 κμ


Για να κάνετε την εγγραφή σας πατήστε εδώ.

Η εγγραφές θα ολοκληρωθούν έως 31/3/2020 για λόγους ρύθμισης των προμηθειών.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ 

ΑΝΔΡΕΣ
16-21 ΕΤΩΝ 
22-30 ΕΤΩΝ 
31-40 ΕΤΩΝ
41-50 ΕΤΩΝ
51 + ΕΤΩΝ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ 
16-30 ΕΤΩΝ 
30-45 ΕΤΩΝ 
46+ ΕΤΩΝ 

ΓΕΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 

ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ 

Οι βραβευθέντες στην γενική κατηγορία εξαιρούνται από τις βραβεύσεις των κατηγοριών.  ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΣΟΙ ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Evrytania Trail Races 2024
Δείτε την προκήρυξη της διοργάνωσης
Γύρος Καδμείας 2023
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα
26ος Logicom Cyprus Marathon
Δείτε τις πληροφορίες της διοργάνωσης
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο