Panachaiko Trail 2018

6-5-2018: Ορεινοί αγώνες 14 & 20 χλμ.

Share

Η «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΡΑΧΝΑΙΙΚΩΝ» προκηρύσσει για το 2018 δύο αγώνες ορεινών διαδρομών 14 χλμ. και 20 χλμ. με την επωνυμία “Panachaiko Trail 2018” την Κυριακή 6 Μαΐου 2018. 

Και οι δυο διαδρομές διεξάγονται στην ορεινή περιοχή του όρους Παναχαϊκού στο νομό Αχαΐας, σε μια ιδιαίτερη διαδρομή κοντά στη φύση, αναδεικνύοντας έτσι την μοναδική θέα της περιοχής και τις ομορφιές του τόπου μας. 

Οι τεχνικές οδηγίες του αγώνα θα ανακοινωθούν σύντομα.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του συλλόγου στη σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/Politistiki.Drasi.Vraxneikon

Aκολουθεί η προκήρυξη της διοργάνωσης:

«Η «Πολιτιστική Δράση Δ.Ε. Βραχναιίκων» προκηρύσσει αγώνα ορεινού τρεξίματος με τίτλο “Panachaiko Trail 2018”.

Αποτελείται από δύο αγώνες ορεινού τρεξίματος

 • 20 χιλιομέτρων
 • 14  χιλιομέτρων

στην πανέμορφη ορεινή περιοχή του Παναχαϊκού όρους, στον νομό Αχαΐας.

Ιστορικά Στοιχεία:
Το Παναχαϊκό όρος (Παναχαϊκός ή Βοδιάς)  έχει πάρει την ονομασία του λόγω της θέση του στον νομό Αχαΐας, αλλά και επειδή από την αρχαιότητα ανήκει εξ ολοκλήρου σε αυτόν. Έχει ιστορία, μύθους, φυσικό πλούτο και ιδιαίτερα τοπία.
Είναι το βορειότερο βουνό της Πελοποννήσου και καταλαμβάνει το βόρειο-κεντρικό τμήμα του Νομού Αχαΐας και εκτείνεται ανατολικά της Πάτρας. Λόγω ακριβώς αυτής της θέσης, έχει ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι αφορά τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Άλλωστε στους κατοίκους της δυτικής Στερεάς είναι γνωστό ως «βουνό της Πάτρας».
Προσφέρει πανοραμική και φανταστική  θέα προς την πόλη της Πάτρας, τον Πατραϊκό κόλπο, τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, τα βουνά της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας. Το Παναχαϊκό φιλοξενεί στο βόρειο τμήμα του, στα σύνορα Πάτρας και Ρίου, το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ελλάδας με 40 ανεμογεννήτριες, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2006. Στο βουνό υπάρχουν επίσης δύο ορειβατικά καταφύγια του Ε.Ο.Σ. Πατρών, στη θέση Ψάρθι (1400 μ.) που λειτουργεί από το 1934, και στη θέση Πρασούδι (1800 μ.), που ανακαινίστηκε πρόσφατα.

Ημερομηνία Διεξαγωγής:
Κυριακή 6 Μαΐου 2018 και ώρα 09:30

Εκκίνηση και Τερματισμός:
Οι αγώνες θα έχουν εκκίνηση και τερματισμό το χωριό Πουρναρόκαστρο Αχαΐας. Η εκκίνηση και για τις δύο διαδρομές θα γίνει στις 09:30.

Αγώνες:
Θα διεξαχθούν 2 αγώνες, ένας με απόσταση 20 χιλιομέτρων και ένας με απόσταση 14 χιλιομέτρων. Και οι δύο διαδρομές είναι κατάλληλες για να γνωρίσουν οι νέοι δρομείς το ορεινό τρέξιμο, αλλά και οι έμπειροι να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους εν όψει των μεγάλων αγώνων που ακολουθούν.

Ανάλυση Διαδρομής:
Και οι δύο διαδρομές ξεκινούν από την πλατεία του Πουρναρόκαστρου, σε υψόμετρο 650 μ.
Η μικρή διαδρομή, αυτή των 14 χλμ., θεωρείται χαμηλής έως μέτριας δυσκολίας με 750 μέτρα θετική υψομετρική διαφορά. Η μισή διαδρομή γίνεται σε χωματόδρομο και η υπόλοιπη σε μονοπάτια, τα οποία είναι πολύ καλά χαραγμένα και σηματοδοτημένα.
Η μεγάλη διαδρομή, αυτή των 20 χλμ., θεωρείται μέτριας έως μεγάλης δυσκολίας με 1.450 μέτρα θετική υψομετρική διαφορά. Το 20% της διαδρομής γίνεται σε χωματόδρομο και η υπόλοιπη διαδρομή περιλαμβάνει μονοπάτια, πολύ καλά χαραγμένα και σηματοδοτημένα, αλπικό τοπίο (δάσος με έλατα) και πετρώδη περιοχή. Η διαδρομή αυτή περνά από τα δύο καταφύγια, το Ψάρθι και το Πρασούδι.

Τροποποίηση διαδρομής:
Αν υπάρξει κίνδυνος, από οποιονδήποτε λόγο, για την ασφάλεια των δρομέων μπορεί να υπάρξει αλλαγή ή τροποποίηση της διαδρομής. Επίσης, μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση της έναρξης του αγώνα ή αναβολή ή και ματαίωση λόγω κακοκαιρίας ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Δικαίωμα Συμμετοχής:
Δικαίωμα συμμετοχής και για τους δύο αγώνες έχουν όλοι οι δρομείς άνω των 18 ετών (έτος γεννήσεως 1999 και μεγαλύτεροι/-ρες). Οι δρομείς αποδέχονται απολύτως και συναινούν στη λήψη φωτογραφιών, υλικών video και στην προβολή του αγώνα, του ονόματός τους και της εικόνας τους σε οποιοδήποτε ενημερωτικό έντυπο, μέσο μαζικής ενημέρωσης κ.λπ., εφόσον αυτό το μέσον επιλεγεί από τους διοργανωτές για την προβολή του αγώνα.

Ιατρική Εξέταση:
Οι δρομείς συμμετέχουν με απόλυτη προσωπική τους ευθύνη. Αποδέχονται, πως υπεύθυνα δηλώνουν κατά τους όρους του άρθρου 8 του νόμου 1599/1986, έχοντας γνώση των σχετικών κυρώσεων, ότι έχουν προβεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις από τις οποίες αποδεικνύεται ότι είναι υγιείς για να λάβουν μέρος στον αγώνα, παραιτούνται δε από κάθε απαίτηση των διοργανωτών για τυχόν βλάβη ή ζημία από οποιαδήποτε αιτία.
Επίσης, οφείλουν να είναι ασφαλισμένοι για την αντιμετώπιση ατυχήματος κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους στον αγώνα.
Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τον ενδεχόμενο κίνδυνο σωματικής βλάβης ή φθοράς του εξοπλισμού τους από τη συμμετοχή τους στον συγκεκριμένο αγώνα καθώς και τις συνέπειες αυτών.
Ο διοργανωτής δεν ευθύνεται για τον τραυματισμό, θάνατο ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των συμμετεχόντων.

«ΟΛΟΙ ΤΡΕΧΟΥΝ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ»

Ιατρική κάλυψη:
Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα υπάρχει από την πλευρά του διοργανωτή ιατρική κάλυψη (ιατρός αγώνα) και ασθενοφόρο.

Δήλωση Συμμετοχής:
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται αποκλειστικά μέσω του site του αγώνα www.panachaikotrail.gr συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση και διευκρινίζοντας απαραίτητα ποιον αγώνα αφορά η δήλωση. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα αρχίσουν την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 και θα τελειώσουν την Παρασκευή 28 Απριλίου 2018. Μετά την ημερομηνία αυτή δε θα γίνει καμία εγγραφή.
Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο πρέπει να γίνει η κατάθεση της συμμετοχής.
Τα διατραπεζικά έξοδα βαρύνουν τον καταθέτη. Στην αιτιολογία κατάθεσης πρέπει απαραίτητα να αναγράφεται πρώτα το ονοματεπώνυμο του/της δρομέα, με τα ίδια ακριβώς στοιχεία που έκανε την εγγραφή.
Η αποστολή της απόδειξης δεν είναι απαραίτητη, θα πρέπει όμως να προσκομίζεται στη γραμματεία για την παραλαβή του αριθμού συμμετοχής. ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή σας, θα πρέπει να καταβάλλετε το σχετικό αντίτιμο το αργότερο πέντε (5) ημέρες μετά την υποβολή της δήλωσης συμμετοχής σας.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων:
Οι εγγραφές μπορεί να τελειώσουν νωρίτερα της καθορισμένης ημερομηνίας, όταν συμπληρωθεί ο αριθμός των 350 συμμετοχών.

Αριθμός αθλητή:
Ο κάθε αθλητής υποχρεούται να έχει στο μπροστινό μέρος της μπλούζας του και σε εμφανές σημείο τον αριθμό συμμετοχής του. Ο αριθμός απαγορεύεται να αλλοιωθεί ή να διπλωθεί.

Βοήθεια-Εξοπλισμός:
Επιτρέπεται στους δρομείς η χρήση πυξίδας, GPS και κινητού τηλεφώνου, ενώ απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε μηχανοκίνητου μέσου, καθώς και οποιαδήποτε εξωτερική βοήθεια.
Η χρήση μπατόν συνίσταται κυρίως για τους δρομείς της μεγάλης διαδρομής. Επίσης οι δρομείς, αν θέλουν, μπορούν να έχουν μαζί τους υδροδοχείο και καπέλο.

Σήμανση διαδρομής:
Και οι δύο διαδρομές θα είναι πολύ καλά σηματοδοτημένες με σπρέι κόκκινου χρώματος, με κορδέλες, με σιδερένια πασαλάκια και με πινακίδες.

Τροφοδοσία – Σταθμοί Ανεφοδιασμών:
Οι σταθμοί θα είναι υπερπλήρεις με όλα τα απαιτούμενα προϊόντα: νερό, αλμυρά και γλυκά μπισκότα, ισοτονικά, σταφίδες κ.ά., ώστε οι δρομείς να μη χρειαστεί να έχουν μαζί τους εξάρτηση και να τρέξουν ελεύθερα και άνετα.

 • Στον Αγώνα των 20 χλμ. θα υπάρχουν 6 (έξι) ενδιάμεσοι σταθμοί ανεφοδιασμού.

– 1ος Κόφτης: Θέση ΨΑΡΘΙ με χρονικό όριο 01:10:00. Οι δρομείς που δεν έχουν ολοκληρώσει την προσπάθειά τους στο παραπάνω χρονικό όριο, θα οδηγούνται στην διαδρομή των 14 χιλιομέτρων. Σε διαφορετική περίπτωση, θα τους αφαιρείται ο αριθμός συμμετοχής και θα συνεχίζουν με δική τους ευθύνη.

– 2ος Κόφτης: Θέση ΠΡΑΣΟΥΔΙ με χρονικό όριο 02:30:00. Οι δρομείς που δεν έχουν ολοκληρώσει την προσπάθειά τους στο παραπάνω χρονικό όριο, θα οδηγούνται προς τον τέταρτο σταθμό ανεφοδιασμού. Σε διαφορετική περίπτωση, θα τους αφαιρείται ο αριθμός συμμετοχής και θα συνεχίζουν με δική τους ευθύνη. 

 • Στον Αγώνα των 14 χλμ. θα υπάρχουν 4 (τέσσερις) ενδιάμεσοι σταθμοί ανεφοδιασμού. 

Χρονικά όρια:
Για τη διαδρομή των 20 χλμ. ορίζεται το χρονικό όριο των 5 ωρών. Όσοι δρομείς δεν έχουν τερματίσει μέσα στο χρόνο αυτό τρέχουν με δική τους ευθύνη. Για τη διαδρομή των 14 χλμ. δεν υπάρχει χρονικό όριο.

Κόστος Συμμετοχής:
Για τον αγώνα των 20 χλμ. το κόστος είναι 16 ευρώ και για τον αγώνα των 14 χλμ. είναι 11 ευρώ. Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται: δικαίωμα συμμετοχής, τροφοδοσία και υποστήριξη, ηλεκτρονική χρονομέτρηση, μετάλλιο, αναμνηστικά.

Βραβεύσεις:
Σε όλους τους τερματίζοντες θα δοθεί πολύ ωραίο αναμνηστικό μετάλλιο, αναμνηστικό δώρο και γεύμα στο τέλος του αγώνα.

Έπαθλα:
Οι τρεις πρώτοι άντρες και οι τρεις πρώτες γυναίκες της Γενικής Κατάταξης των δύο αγώνων 20 και 14 χλμ. θα βραβευθούν με ειδικά έπαθλα. Επίσης, θα υπάρξουν και για τους δύο αγώνες ηλικιακές κατηγορίες για άντρες και γυναίκες.

– Στους άντρες οι κατηγορίες είναι: 18-29, 30-39, 40-49, 50-59 και 60 +.
– Στις γυναίκες οι κατηγορίες είναι: 18-29, 30-39, 40-49, 50 +.

Θα βραβευθούν οι τρεις πρώτοι δρομείς κάθε ηλικιακής κατηγορίας. Όσοι δρομείς βραβευθούν στη γενική κατάταξη, δε θα βραβευθούν πάλι στις κατηγορίες.

Δώρα:
Στο τέλος του αγώνα θα κληρωθούν δώρα στους δρομείς.

Ενστάσεις:
Ενστάσεις για οποιοδήποτε λόγο γίνονται από τον ίδιο τον δρομέα το αργότερο 30 λεπτά μετά τον τερματισμό. Η απόφαση της επιτροπής είναι τελική και δεν επιδέχεται άλλη ένσταση.

Ξενοδοχεία:
Για όσους δρομείς θέλουν να έρθουν από την προηγούμενη ημέρα, έχουμε έρθει σε συμφωνία με το HOTEL MEDITERRANEE. Ευρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην οδό Αγίου Νικολάου 18 και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 2610- 279602 και 2610-279624

Οι τιμές των δωματίων είναι: Μονόκλινο 30 ευρώ, δίκλινο 40 ευρώ και τρίκλινο 57 ευρώ. Στην προσφερόμενη τιμή περιλαμβάνεται και το πρωινό.

Απορρίμματα- καθαριότητα:
Όλοι οι δρομείς, κατά τη διάρκεια του αγώνα, καθώς και τα άτομα της διοργάνωσης οφείλουν να διατηρούν τους χώρους και το φυσικό περιβάλλον καθαρό.

Διαδικαστικά:
Τα αθλητικά νούμερα θα δοθούν από τη Γραμματεία του αγώνα, που θα λειτουργήσει για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων.
– ΠΑΤΡΑ – Σάββατο 5 Μαΐου από τις 10:00 ­­έως τις 16:00 στο Ξενοδοχείο MEDITERRANEE, Αγίου Νικολάου 18.
– ΠΟΥΡΝΑΡΟΚΑΣΤΡΟ – Κυριακή 6 Μαΐου από τις 08:00 έως τις 09:00.

Γενικό Πρόγραμμα Εκδήλωσης:

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 Μαΐου 2018: 

 • Πάτρα 10:00 – 16:00 Ξενοδοχείο MEDITERRANEE,  Αγίου Νικολάου 18: παράδοση των αριθμών στους αθλητές.

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 Μαΐου 2018: 

 • 08:00 – 09:00: Πουρναρόκαστρο, παράδοση των αριθμών στους αθλητές.
 • 09:30: Πουρναρόκαστρο, εκκίνηση του αγώνα των 20 χλμ.
 • 09:30: Πουρναρόκαστρο  εκκίνηση του αγώνα των 14 χλμ.
 • 13:00: Απονομές και φαγητό. 

Σημαντικές παρατηρήσεις:
Για την ομαλότερη διεξαγωγή του αγώνα, θα ήταν καλύτερα να παραλάβετε τα αθλητικά σας νούμερα την ημέρα του Σαββάτου και ΟΧΙ την Κυριακή λίγο πριν από τον αγώνα.

Περισσότερες Πληροφορίες:
Πρόσβαση και  Γνωριμία με το Πουρναρόκαστρο Αχαΐας
Το Πουρναρόκαστρο είναι ένα μικρό χωριό της Αχαΐας, που υπάγεται διοικητικά στην Τοπική Κοινότητα Ελεκίστρας του Δήμου Πατρέων. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 650 μέτρων περίπου, απέχει 11 χλμ. από την Πάτρα και ο χρόνος πρόσβασης από το κέντρο της πόλης είναι 30΄περίπου. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από πλούσιες εναλλαγές στο τοπίο και προσφέρει εξαιρετική θέα προς ολόκληρη την Πάτρα, τη Δυτ. Αχαΐα, τον Πατραϊκό κόλπο και την Αιτωλοακαρνανία στο βάθος.
Σημεία αναφοράς του χωριού είναι ο λόφος με τα ερείπια του φράγκικου φρουρίου, καθώς και ο Κοιμητηριακός Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία, που χτίστηκε το 1851. Εκεί βρίσκεται και το «Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης Παναχαϊκού Όρους», που έχει ως βασικό σκοπό την ανάδειξη του Παναχαϊκού, καθώς και την ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση σχετικά με τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της γύρω και της ευρύτερης περιοχής. (πηγή: wikipedia)

Υπεύθυνοι Διοργάνωσης : 

 • Φάνης Αρκουμάνης τηλ. 6983-521275
 • Αριστέα Νικολοπούλου τηλ. 6974-525533
 • Γιώργος Ρόδης τηλ. 6932-450850
 • Βασίλης Λάγιος τηλ. 6932-570444
 • Παναγιώτης Δημόπουλος τηλ. 6937-470090
 • Μιχάλης Νικολόπουλος τηλ. 6978-559720
 • Άγγελος Νικολόπουλος τηλ. 6942-234059
 • Κων/νος Κανελλόπουλος τηλ. 6942-054319
 • Αντώνης Χάψας τηλ. 6974-284881».
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
18ος Αγώνας Δρόμου "Στα χνάρια του Απόστολου Παύλου"
26-6-2016: Για μια ακόμη χρονιά θα πραγματοποιηθεί ο 18ος Αγώνας Δρόμου “Στα χνάρια του Απόστολου Παύλου”
Imittos Epic 2021
Δείτε την ανακοίνωση της διοργάνωσης
Δρόμος Πανεπιστημιούπολης Γάλλου
26-3-2017: Αγώνες στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Runner Magazine Our E-shop is up and running...
Μετάβαση στο περιεχόμενο