Ένας σύγχρονος άθλος είναι ο Ευχίδειος Άθλος που θα πραγματοποιηθεί για 18η χρονιά το τριήμερο 12-14 Μαΐου. Η διοργάνωση περιλαμβάνει τον Ευχίδειο Άθλο στη διαδρομή Πλαταιές – Δελφοί συνολικής απόστασης 107,5χλμ. αλλά και τον Υπερευχίδειο Άθλο με τη διπλάσια απόσταση στη διαδρομή Πλαταιές – Δελφοί – Πλαταιές.
Πατήστε εδώ για να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του αγώνα
Από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης
Στους πρόποδες του Κιθαιρώνα, έξω από τα τείχη των Πλαταιών στον κάμπο γίνεται η σπουδαιότερη και πιο καθοριστική μάχη των Ελλήνων κατά των Περσών. Η νίκη κατά του εχθρού συντριπτική. Η χαρά των νικητών μεγάλη. Όμως οι Πλαταιείς δεν ησυχάζουν. Πιστεύουν, πώς η παρουσία και μόνο των βαρβάρων έχει μολύνει το πυρ που έκαιγε στο βωμό της πόλης τους.
Οι άρχοντες της πόλης, καλούν αμέσως μετά τη μάχη, τον οπλίτη ημεροδρόμο τους, τον γοργοπόδαρο Ευχίδα. Η αποστολή του είναι να πάει αμέσως στους Δελ-φούς και να φέρει πίσω καθαρό και εξαγνισμένο πυρ από το ιερό του Απόλλωνα. Η κούραση από τη μάχη μεγάλη, η αποστολή όμως μεγαλύτερη και ιερή. Ο Ευχί-δας ξεκινά αμέσως, Τρέχει συνεχώς ανάμεσα σε χαράδρες, δάση, βουνά και στενά μονοπάτια. Φτάνει στους Δελφούς. Εξαγνίζει το σώμα του στην Κασταλία πηγή, φορά δάφνινο στεφάνι., παίρνει καθαρό πυρ από το ιερό του Απόλλωνα, και επιστρέφει στις Πλαταιές, σε 24 περίπου, ώρες διανύοντας απόσταση 1000 σταδίων δηλαδή σχεδόν 200 χλμ. Ο Ευχίδας παρέδωσε το ιερό πυρ και αμέσως μετά εξέπνευσε περνώντας για πάντα την πύλη της αιωνιότητας.
1993, 2472 χρόνια μετά
Ο άθλος του ημεροδρόμου Ευχίδα, αποτελεί έμπνευση αλλά και πρόκληση σ’ ένα σύγχρονο δρομέα τον Παναγιώτη Αντωνόπουλο, όταν με θαυμασμό διαβάζει αυτή τη σελίδα της ιστορίας μας. 1-2 Μαΐου 1993 ξεκινά την προσπάθεια ν’ αναβιώσει τον άθλο του Ευχίδα και τα καταφέρνει καλύπτοντας την απόσταση σε 32 ώρες.
Έτσι έγινε η αρχή.
Ένα χρόνο αργότερα, το 1994 ιδρύεται από τον ίδιο και μία παρέα από συναθλητές και φίλους ο Ελληνικός Όμιλος Τριάθλου και αθλημάτων μεγάλης διάρκειας «Ο Ευχίδας». Βασικός σκοπός και στόχος του, η διεξαγωγή του Ευχίδειου Άθλου σε οποια-δήποτε μορφή. Από την ίδρυση του ο σύλλογος οργανώνει και πραγματοποιεί κάθε χρόνο την Ευχίδεια λαμπαδηδρομία από τους Δελφούς στις Πλαταιές μεταφέροντας το ιερό πυρ των Δελφών. Κύριο όνειρο του Ευχίδα όμως ήταν πάντα η πραγματοποί-ηση του Ευχίδειου Άθλου, σε αγωνιστική μορφή.
Ο αγώνας
Το όνειρο αυτό πραγματοποιήθηκε το 2000. Η κεντρική Ελλάδα, έχει το δικό της αγώνα, που κάθε χρόνο, αγκαλιάζεται όλο και πιο θερμά από αθλητές και φορείς. Το ελληνικό χρώμα του αγώνα, η ιστορικό-τητά του, η υπέροχη διαδρομή του και το γεγονός ότι διοργανώνεται από αθλητές – δρομείς προσελκύουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερους αθλητές που θέλουν να τρέχουν την «κλασική» ιστορική διαδρομή των 107,5 χλμ από τις Πλαταιές στους Δελφούς. Οι διοργανωτές φροντίζουν με πολύ καλή σηματοδότηση, με σωστή τροφοδοσία στους 28 σταθμούς ελέγχου και ανεφοδιασμού, με φυσιοθεραπευτές σε δύο σημεία, με αυτοκίνητα για βοήθεια και ασφάλεια να παρέχουν στους αθλητές την απαραίτητη υποστήριξη για να μπορέσουν να γευτούν τη χαρά του τερματισμού σ’ έναν αγώνα με ιστορία και περιεχόμενο. Η διαδρομή διασχίζει τη Δυτική Βοιωτία από Νότο προς Βορρά, και είναι η πραγματική κατά το δυνατόν βέβαια. Το ανάγλυφο της περιοχής είναι έντονο, οι υψομετρικές διαφορές μεγάλες είναι δύσκολη και επίπονη, αλλά ταυτόχρονα όμορφη και ενδιαφέρουσα. Οι αθλητές ανεβαίνουν και κατεβαίνουν το όρος των Μουσών Ελικώνα, φτάνοντας σε υψόμετρο 1050 μ. διασχίζοντας υπέροχα τοπία φυσικής ομορφιάς. Όταν τερματίσουν στους Δελφούς, στο κέντρο της γης, νερό από την Κασταλία πηγή, ένα δάφνινο στεφάνι και το ζεστό χειροκρότημα όλων τους περιμένει.
Το 2005 έγινε ένα νέο τόλμημα. Πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα δύο αγώνες.
- Ο Ευχίδειος άθλος Δελφοί – Πλαταιές 107,5 χλμ
- Ο Ευχίδειος άθλος εξ’ ολοκλήρου. Πλαταιές – Δελφοί – Πλαταίες 215 χλμ.
Έτσι αναβίωσε και αγωνιστικά εξ ολοκλήρου πλέον ο άθλος του ημεροδρόμου Ευχίδα.