5ος Δόλιχος Δρόμος

16-7-2016: Αναβίωση του Δόλιχου Δρόμου

Share

Το Σάββατο 16 Ιουλίου 8:00 μ.μ στη Δολίχη θα αναβιώσει για 5ή συνεχόμενη χρόνια το αρχαίο Ολυμπιακό άθλημα “Δόλιχος δρόμος”. Ο αγώνας δρόμου θα έχει αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο «Καστρί Δολίχης» και τερματισμό το βυζαντινό ναό στην κεντρική πλατεία Δολίχης.

Η διαδρομή αυτή αντιστοιχεί ακριβώς σε 24 στάδια (δηλαδή σε 4614,48 μ.). Ο δόλιχος ήταν αγώνισμα δρόμου ημιαντοχής στην αρχαία Ελλάδα, απόστασης περίπου 4800 μέτρων. Το 720 π.Χ. εισήχθηκε και στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι διάφορες καταχωρήσεις για τον δόλιχο ως σήμερα έχουν αλληλοσυγκρουόμενα στοιχεία ως προς την πραγματική απόσταση της διαδρομής του αγωνίσματος. Ωστόσο, η μέση αναφερόμενη απόσταση του αγώνα ήταν περίπου 18-24 γύρους, ή περίπου 4800 μέτρα.
Η διοργάνωσή του διεξαγόταν παρόμοια με τους σύγχρονους μαραθώνιους – οι δρομείς εκκινούσαν και τερμάτιζαν τον αγώνα εντός του σταδίου, αλλά η διαδρομή του αγώνα εκτεινόταν στους δρόμους γύρω από την περιοχή του σταδίου της Αρχαίας Ολυμπίας. Στη διαδρομή αυτή συχνά πλεύριζαν σημαντικά αγάλματα και βωμούς του ιερού της Ολυμπίας, και πριν επιστρέψουν στο στάδιο περνούσαν και από το άγαλμα της Νίκης που βρισκόταν στον περίφημο ναό του Διός. (πληροφορίες από wikipedia.org).

Σε όλους τους Δολιχοδρόμους θα προσφερθούν αναμνηστικές μπλούζες και μετάλλια ενώ στους τρείς πρώτους θα απονεμηθούν κύπελλα.

Με την ολοκλήρωση του Δόλιχου δρόμου θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ «οικοδομώντας κοινότητες κοινών στην Ελλάδα» από την ομάδα του sarantaporo.gr

Tη διοργάνωση του αγώνα αναλαμβάνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης με τη στήριξη του www.elassona – city.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
3ος Ημιμαραθώνιος Ευρώτα
17-1-2016: Ο Α.Π.Σ. Καλλισθένης του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, ο Δήμος Ευρώτα και η ΕΟΣΛΜΑ – Υ, προκηρύσσουν τον 3ο Ημιμαραθώνιο Ευρώτα 21,1 χλμ.
Έπεσε η αυλαία για τα Pearl Izumi Mountain Cup
Την περασμένη Κυριακή έγινε ο τελευταίος αγώνας του Pearl Izumi Mountain Cup στην Πάρνηθα κλείνοντας τον κύκλο των τριών αγώνων του Κυπέλλου. Μεγάλοι νικητές αναδείχθηκαν ο Χρήστος Μαυρίκιος και η Μίνα Συλλαίου. Δείτε την ανακοίνωση των διοργανωτών και τους νικητές του αγώνα αλλά και του Κυπέλλου.
7,5 χιλιόμετρα ο ανοιξιάτικος αγώνας με εκκίνηση και τερματισμό στη Πλατεία.
Ο Σύλλογος Αθλουμένων Φίλων Άλσους Νέας Σμύρνης (Σ.Α.Φ.Α.Ν.Σ.) και ο Οργανισμός Νεολαίας & Άθλησης (Ο.Ν.Α.) του Δήμου Νέας Σμύρνης διοργανώνουν τον 6o ΓΥΡΟ Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ (7,5 km) την Κυριακή 16 Μαΐου 2010. Ο αγώνας θα γίνει με ηλεκτρονική χρονομέτρηση (Chip)
Back to Top