5ος Δόλιχος Δρόμος

16-7-2016: Αναβίωση του Δόλιχου Δρόμου

Share

Το Σάββατο 16 Ιουλίου 8:00 μ.μ στη Δολίχη θα αναβιώσει για 5ή συνεχόμενη χρόνια το αρχαίο Ολυμπιακό άθλημα “Δόλιχος δρόμος”. Ο αγώνας δρόμου θα έχει αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο «Καστρί Δολίχης» και τερματισμό το βυζαντινό ναό στην κεντρική πλατεία Δολίχης.

Η διαδρομή αυτή αντιστοιχεί ακριβώς σε 24 στάδια (δηλαδή σε 4614,48 μ.). Ο δόλιχος ήταν αγώνισμα δρόμου ημιαντοχής στην αρχαία Ελλάδα, απόστασης περίπου 4800 μέτρων. Το 720 π.Χ. εισήχθηκε και στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι διάφορες καταχωρήσεις για τον δόλιχο ως σήμερα έχουν αλληλοσυγκρουόμενα στοιχεία ως προς την πραγματική απόσταση της διαδρομής του αγωνίσματος. Ωστόσο, η μέση αναφερόμενη απόσταση του αγώνα ήταν περίπου 18-24 γύρους, ή περίπου 4800 μέτρα.
Η διοργάνωσή του διεξαγόταν παρόμοια με τους σύγχρονους μαραθώνιους – οι δρομείς εκκινούσαν και τερμάτιζαν τον αγώνα εντός του σταδίου, αλλά η διαδρομή του αγώνα εκτεινόταν στους δρόμους γύρω από την περιοχή του σταδίου της Αρχαίας Ολυμπίας. Στη διαδρομή αυτή συχνά πλεύριζαν σημαντικά αγάλματα και βωμούς του ιερού της Ολυμπίας, και πριν επιστρέψουν στο στάδιο περνούσαν και από το άγαλμα της Νίκης που βρισκόταν στον περίφημο ναό του Διός. (πληροφορίες από wikipedia.org).

Σε όλους τους Δολιχοδρόμους θα προσφερθούν αναμνηστικές μπλούζες και μετάλλια ενώ στους τρείς πρώτους θα απονεμηθούν κύπελλα.

Με την ολοκλήρωση του Δόλιχου δρόμου θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ «οικοδομώντας κοινότητες κοινών στην Ελλάδα» από την ομάδα του sarantaporo.gr

Tη διοργάνωση του αγώνα αναλαμβάνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης με τη στήριξη του www.elassona – city.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
19ος Δρόμος Θυσίας Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας
Δείτε την προκήρυξη της διοργάνωσης
Ένας ξεχωριστός αγώνας στην Κέρκυρα
Ένας ξεχωριστός αγώνας έγινε το Σάββατο 15 Ιουνίου στην Κέρκυρα. Ο Corfu Urban Trail ήταν ένας αγώνας ανωμάλου δρόμου μέσα στην πόλη απόστασης 14 χλμ. Η διαδρομή περνούσε από πεζόδρομους, πάρκα, πεζοδρόμια αλλά και κάστρα της πανέμορφης πόλης της Κέρκυρας. Δείτε τα αποτελέσματα.
2-4-2017: Ένας ορεινός αγώνας στο όρος Ποικίλο
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο