7ος Επικούριος Δρόμος «Ιάθημεν»

13-8-2016: Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Φιγαλικών Χωριών σε συνεργασία με τους Τοπικούς Φορείς και την Περιφερειακή Διοίκηση Ηλείας, διοργανώνουν τον 7ο Επικούριο Δρόμο «Ιάθημεν» απόστασης 14 χλμ.

Share

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Φιγαλικών Χωριών σε συνεργασία με τους  Τοπικούς Φορείς και την Περιφερειακή Διοίκηση Ηλείας, διοργανώνουν Πολιτικστικές και Αθλητικές Εκδηλώσεις, μεταξύ 12 και 16 Αυγούστου, στα Φιγαλικά Χωριά και τον Επικούριο Απόλλωνα, τα επονομαζόμενα «ΦΙΓΑΛΕΙΑ».
Μέρος αυτών των εκδηλώσεων είναι και ο αγώνας δρόμου 7ος Επικούριος Δρόμος «Ιάθημεν» απόστασης 14 χλμ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές έως και τη Δευτέρα 8 Αυγούστου.

Ακολουθεί η προκήρυξη της διοργάνωσης:

«Σύνοψη  Εκδήλωσης

Ημερομηνία  Διεξαγωγής: Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Ώρα έναρξης:  8:30 πμ

Χώρος έναρξης:   Προαύλιος  Χώρος  Ναού Επικουρίου Απόλλωνα, Στις Βάσσες Φιγαλείας  (Κοτύλιο όρος) στα 1150 μέτρα υψόμετρο, περίπου

Τερματισμός: Αρχαία Κρήνη Φιγαλείας –υψόμετρο 450 μέτρα, περίπου

Απόσταση:  14 χιλιόμετρα

Διαδρομή:  Το ήμισυ κατηφορικό, το υπόλοιπο εναλλασσόμενο με μικρή ανηφόρα και ομαλότητα

Συμμετοχή:   18 ετών και άνω, με προσκόμιση δελτίου ή Ιατρικής βεβαίωσης, ή με Προσωπική Δήλωση

Κύπελλα Μετάλλια Έπαινοι

– Θα δοθούν αναμνηστικά  μετάλλια και έπαινοι σε όλους.

– Θα απονεμηθούν κύπελλα. Στους  τρείς πρώτους  Αθλητές της Γενικής κατηγορίας ανδρών και τις τρεις Πρώτες αθλήτριες γυναικών 

– Θα δοθεί  επίσης κύπελλο στον Πρεσβύτερο άνδρα και γυναίκα που θα τερματίσει.

Συμβολικό κόστος συμμετοχής: 5 €

Σημειώνεται ότι οι διοργανωτές θα λάβουν τα απαραίτητα μετρά για την διευκόλυνση και βοήθεια των δρομέων,  τόσο  για τη επιστροφή  τους στον τόπο εκκίνησης, όσο και για την προσφορά γεύματος.

Δήλωση συμμετοχής στην Συντονιστική Επιτροπή μέχρι Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

– Θεοχάρη Διονύσιο: 6947835223                 
– Κανελλόπουλο Γεώργιος:6972278868          
– Αλεξόπουλος Ευθύμιος:6993834172                
– Ζάγκο Θεόδωρο : 6974589616            
– Καλδέρης Κων/νος: 6977522303  
– Σταθοπούλου Κατερίνα: 69322709767 

ή  στο Email [email protected]  δίδοντας τα εξής στοιχεία:

  • Ονοματεπώνυμο
  • Σύλλογος- Φορέας ή ανεξάρτητος
  • Φύλο
  • Έτος Γέννησης
  • Τηλέφωνα-στοιχεία επικοινωνίας

Δεδομένα Αγώνα
Ο Επικούριος Δρόμος, είναι ένας Αγώνας Δρόμου 14 χιλιόμετρων (από τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, στο Ιερό όρος, των Φιγαλέων, το Κωτύλιο – έως την Αειφόρο Αρχαία Κρήνη, Στην Αρχαία Φιγαλεία).  Η Διοργάνωση  του ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, άρχισε  στις 13 Αυγούστου του 2010 και έκτοτε γίνεται κάθε χρόνο, την ίδια ημερομηνία.
Μεγάλο μέρος  της  διαδρομής του  Επικουρίου Δρόμου, συμπίπτει με εκείνη  της «Ιεράς Οδού»,των Φιγαλέων,  διέρχεται δε, μέσα ή δίπλα,  από τα γραφικά  Φιγαλικά  Χωριά- Καστρούγκαινας, Δραγωγίου, Πλατιάς, Περιβολίων, Στομίου  και Φιγαλίας, με κατάληξη  στην Αειφόρο Φιγαλική Κρήνη, με το Θεόρατο Πλατάνι.
Τα Μάτια δεν χορταίνουν να απολαμβάνουν την  μαγευτική θέα, που ανεμπόδιστα, απλώνεται  από το Ιερό Λύκαιον όρος, τα Νόμια,  το Τετράγιον, το Ελάιον, έως τον Μεσσηνιακό κάμπο και το Ιόνιο Πέλαγος. Το δε μουρμουρητό, της Θεοτρόφου Νέδας, συνοδευόμενο από την μελωδία των τζιτζικιών, στέλνει αβίαστα  την φαντασία  του καθενός, σε άλλες, πολύ πιο ρομαντικές και  ένδοξες  εποχές.
Με σεβασμό λοιπόν, στον Ιερό και ιστορικό  Αυτό Τόπο, στην πλούσια  παράδοση μας και με αγάπη  στον  αγνό κόσμο του Αθλητισμού και του Πνεύματος, που  αποτελούν  πλέον την στερεή βάση   για την επιτυχία των διοργανώσεων του Επικουρίου Δρόμου, όχι μόνο με τη συμμετοχή, αλλά ιδιαίτερα την αγάπη τους, θα  είμαστε  ευτυχείς  να σας  δούμε και φέτος στον 7ο ΕΠΙΚΟΥΡΙΟ ΔΡΟΜΟ.

Διοργανωτές: Η  Επιτροπή Διοργάνωσης του  Επικουρίου Δρόμου, Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Φιγαλικών Χωριών, (Αρχαίας Φιγαλείας, Περιβολίων, Δραγωγίου, Καστρούγκαινας, Στομίου, σε συνεργασία με τις Δημοτικές  Αρχές, την Ομάδα Διάσωσης  Φιγαλείας, τους τοπικούς Φορείς, την Περιφερειακή Διοίκηση Ηλείας, καθώς  και την ευγενική υποστήριξη του ,εις  Αθήνας εδρεύοντος, Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων  Φιγαλέων, (Ζουρτσάνων).
Σημειώνεται ότι οι διοργανωτές θα λάβουν τα απαραίτητα μετρά για την διευκόλυνση και βοήθεια των δρομέων,  τόσο  και για τη μεταφορά τους στον τόπο εκκίνησης, όσο και για την προσφορά αναψυκτικών και ελαφριού γεύματος.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι,  με τη συμμετοχή και βοήθεια σας, αλλά και με την αξιοποίηση στον προγραμματισμό των εμπειριών των προηγουμένων διοργανώσεων, ο 7ος ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, θα σημειώσει μεγαλύτερη επιτυχία και θα εδραιωθεί ως θεσμός Πανελλήνιου κύρους, στα αθλητικά δρώμενα, της Χώρας,  που τόσο μεγάλη  ανάγκη τα έχουν και τα δικαιούνται οι Ιστορικοί τούτοι Τόποι.

Παράλληλα Πολιτιστικά Δρώμενα -Ιστορικό- Συμβολισμοί
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Φιγαλικών Χωριών –, συνδιοργανώνουν με τους  Τοπικούς Φορείς και  την Περιφερειακή Διοίκηση Ηλείας, για 26 Συναπτά έτη, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ, μεταξύ 12 και 16 Αυγούστου, στα Φιγαλικά Χωριά και τον Επικούριο Απόλλωνα, τα επονομαζόμενα  «ΦΙΓΑΛΕΙΑ», 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ EPIKOΥΡΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ- ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ
Όπως προαναφέαμε, από τα ΦΙΓΑΛΕΙΑ του 2010, τα 20α ΦΙΓΑΛΕΙΑ, αποφασίσαμε και εντάξαμε  μία Αθλητική Εκδήλωση με πανελλήνια συμμετοχή  και απήχηση , έναν  Αγώνα Δρόμου μεσαίας  Απόστασης, από τον Ναό του Επικουρίου Απόλλωνα, που βρίσκεται στις Βάσσες, στο Κωτύλιο Όρος, το Ιερό των Φιγαλέων Βουνό, όπως λέει και Περίφημος Περιηγητής Παυσανίας, στα 1200 μέτρα υψόμετρο, με κατάληξη την Αρχαία Κρήνη της Φιγαλείας, την Αειφόρο Πηγή, αφού συνεχίζει αδιάκοπα να μας προσφέρει το ζωοποιό της Ύδωρ, διατηρώντας μέρος  της παλαιάς  της αίγλης, από τον 3ο Αιώνα π.Χ. Σημειώνεται, ότι, την ίδια μέρα και μισή ώρα νωρίτερα,  λαμβάνει χώρα μαζική πεζοπορία  πολιτών, κάθε ηλικίας, ακλουθώντας την ίδια διαδρομή
Αυτό γίνεται σε ανάμνηση και  συμβολίζει, της επιστροφή των Αρχαίων Φιγαλέων στην Πόλη, από το Κωτύλιο, όπου είχαν μεταβεί και εκεί ιάθηκαν,  από τον φοβερό λοιμό, που είχε ενσκήψει  στην Φιγαλεία, γεγονός το οποίο  απέδωσαν  στον Θεό  Απόλλωνα και έτσι, του έδωσαν το προσωνύμιο Επικούριος, δηλαδή Αρωγός
Οι Δρομείς του «ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ», συμβολίζουν τους νέους, Φιγαλείς, που σίγουρα  θα προπορεύθηκαν, με ενθουσιασμό,  για να φέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα στην Πόλη της Φιγαλείας, περί ίασης  των, από τον θανατηφόρο λοιμό. 
Το Μήνυμα, «ΙΑΘΗΜΕΝ», είναι άλλωστε  και το επιφώνημα των αθλητών.
Πέραν όμως  των συμβολισμών  και των πολύ σημαντικών, για έναν τέτοιο αγώνα συνθηκών, οι διοργανωτές   κάνουν ότι είναι δυνατόν για  να συμβάλουν στην επιτυχία και καθιέρωση του  Επικουρίου Δρόμου. Προς τούτο ζητάμε την βοήθεια, καθενός,   την προσέλκυση αθλητών, που θα τιμήσουν  την Εκδήλωσή μας  με την συμμετοχή τους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο βουνό του Πηλίου
Στα μονοπάτια του Πηλίου θα έχουν την ευκαιρία να τρέξουν οι συμμετέχοντες του ορεινού αγώνα δρόμου 25 χλμ. “Κένταυρος” που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Μαρτίου. Δηλώσεις συμμετοχής έως το όριο των 300 δρομέων ΄μέχρι και το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου.
Εορταστικός Αγώνας Δρόμου «Γύρος Καδμείας 2021» - Αναβολή
Δείτε την προκήρυξη της διοργάνωσης
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Runner Magazine Our E-shop is up and running...
Μετάβαση στο περιεχόμενο