Αγώνας με ιστορική αξία

Ο Επικούριος Δρόμος είναι Αγώνας Δρόμου 14 χιλιόμετρων (από τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, στο Ιερό Κωτύλιο – έως την Αειφόρο Αρχαία Κρήνη, Στην Αρχαία Φιγαλεία).

Share

Ο Επικούριος Δρόμος είναι Αγώνας Δρόμου 14 χιλιόμετρων (από τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, στο Ιερό Κωτύλιο – έως την Αειφόρο Αρχαία Κρήνη, Στην Αρχαία Φιγαλεία). Ακολουθεί η προκήρυξη της διοργάνωσης:

“Με σεβασμό στις παραδόσεις μας και με αγάπη στον αγνό κόσμο του Πνεύματος και του Αθλητισμού που συνέβαλαν στην επιτυχία των   διοργανώσεων του Επικουρίου Δρόμου των Προηγούμενων ετών, με τη συμμετοχή ακόμα και αθλητών που πρωταγωνιστούν στον Ελληνικό κλασσικό αθλητισμό, είμαστε στην ευχάριστη θέση, να σας προσκαλέσουμε και φέτος, στον 4ο ΕΠΙΚΟΥΡΙΟ ΔΡΟΜΟ, που θα γίνει την Τρίτη 13 Αυγούστου 2013, στις 8:30 το πρωΐ, σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρατίθεται παρακάτω.

Θέλουμε να πιστεύουμε, με τη συμμετοχή και βοήθειά σας, αλλά και με αξιοποίηση στον προγραμματισμό των εμπειριών των προηγούμενων διοργανώσεων, ο 4ος ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, θα σημειώσει μεγαλύτερη επιτυχία και θα εδραιωθεί ως θεσμός Πανελλήνιου κύρους, στα αθλητικά δρώμενα, που τόσο πολύ τα έχουν ανάγκη και τα δικαιούνται οι Ιστορικοί τούτοι Τόποι.
 


Στοιχεία αγώνα – Πρόγραμμα
• Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 13 Αυγούστου – Ημέρα Τρίτη στις 8:30 το πρωί.
• Χώρος έναρξης: ο Προαύλιος χώρος του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνα, στο Κωτύλιο – Υψόμετρο 1140 μ.
• Κατάληξη: Αρχαία Κρήνη Φιγαλείας,- Υψόμετρο 450 μ.
• Απόσταση: 14 χλμ.
• Συμμετοχή: 18 ετών και πάνω με προσκόμιση δελτίου ή Ιατρικής βεβαίωσης.ή Προσωπική Δήλωση
 
Διοργανωτές: Η Επιτροπή Επικουρίου Δρόμου, Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Φιγαλικών Χωριών, (Αρχαίας Φιγαλείας, Περιβολίων, Δραγωγίου, Καστρούγκαινας, Στομίου) σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές, την Ομάδα Διάσωσης Φιγαλείας, τους τοπικούς Φορείς και την Περιφερειακή Διοίκηση Ηλείας.
Οι κατηγορίες που θα αγωνιστούν είναι:
Ανδρών: 1) Από 18-40, 2) 41-55, 3) 56 και άνω Γυναικών. 18 και άνω
Σημειώνεται ότι οι διοργανωτές θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την διευκόλυνση και βοήθεια των δρομέων, τόσο κατά την πορεία και για τη μεταφορά τους στον τόπο εκκίνησης, όσο και για την προσφορά αναψυκτικών και ελαφριού γεύματος.
 
Δηλώσεις συμμετοχής στην Συντονιστική Επιτροπή μέχρι Παρασκευή 9 Αυγούστου στα παρακάτω τηλέφωνα:
Θεοχάρης Διονύσιος:6947835223                  
Αλεξόπουλος Πέτρος : 6932321806   
Κανελλόπουλος Γεώργιος:6972278868         
Αλεξόπουλος Ευθύμιος:6993834172
Ζάγκος Θεόδωρος : 6974589616          
Καλδέρης Κων/νος: 6977522303
 
Πολιτιστικά Δρώμενα -Ιστορικό- Συμβολισμοί
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Φιγαλικών Χωριών – Αρχαίας Φιγαλείας, Περιβολίων, Δραγωγίου, Στομίου και Καστρούγκαινας και οι Τοπικοί Φορείς, συνδιοργανώνουν με την Περιφερειακή Διοίκηση Ηλείας, για 23 Συναπτά έτη, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ, μεταξύ 12 και 16 Αυγούστου, στα Φιγαλικά Χωριά και τον Επικούριο Απόλλωνα.
 
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Από τα ΦΙΓΑΛΕΙΑ 2010, τα 20α ΦΙΓΑΛΕΙΑ, αποφασίσαμε και εντάξαμε μία Αθλητική Εκδήλωση, πανελλήνιας, ή δυνατόν απήχησης, ενός Αγώνα Δρόμου μεγάλης Απόστασης, από τον Ναό του Επικουρίου Απόλλωνα, που βρίσκεται στις Βάσσες, στο Κωτύλιο Όρος, το Ιερό των Φιγαλέων Βουνό, όπως λέει και Περίφημος Περιηγητής Παυσανίας, στα 1200 μέτρα υψόμετρο, με κατάληξη την Αρχαία Κρήνη της Φιγαλείας, την Αειφόρο Πηγή, μιας και τρέχει το ζωοποιό Ύδωρ από τον 4ο Αιώνα, ο Αγώνας δε ονομάσθηκε«ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ». Σημειώνεται, ότι, την ίδια μέρα και μισή ώρα νωρίτερα, στα πλαίσια των ΦΙΓΑΛΕΙΩΝ, γίνεται μαζική πεζοπορία πολιτών ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.
Αυτό συμβολίζει και γίνεται σε ανάμνηση, της επιστροφής των Αρχαίων Φιγαλέων από το Κωτύλιο, στην Πόλη, μετά την ίασή τους από τον Απόλλωνα από τον φοβερό λοιμό στον οποίον για τον λόγο αυτό έδωσαν το προσωνύμιο Επικούριος.
Οι Δρομείς του «ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ», συμβολίζουν τους νέους, Φιγαλείς, που σίγουρα έτρεξαν, για να φέρουν το Μήνυμα, «ΙΑΘΗΜΕΝ», φράση που αποτελεί και το επιφώνημα των αθλητών.
Επειδή, οι προυποθέσεις- απόσταση – συνθήκες –Συμβολισμός- διαδρομή μεταξύ δυο Ιερών Παγκοσμίου Εμβέλειας Μνημείων και επί μεγάλου μέρους της Ιεράς Οδού των Φιγαλέων, υπάρχουν, εμείς δε είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε στην επιτυχία και καθιέρωσή του, ζητάμε τη βοήθεια σας για την προσέλκυση αθλητών, που θα τιμήσουν και θα τους τιμήσουμε με την εκδήλωσή μας.
 
Οι Διοργανωτές, πέραν των καθιερωμένων μεταλλίων για τους νικητές, όλων των κατηγοριών, θα δοθεί δε αναμνηστικός πάπυρος-μετάλλιο σε κάθε συμμετέχοντα.
 

Με τιμή
Η Συντονιστική Επιτροπή”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
4ο Kallithea Run
5-4-2014: Την Κυριακή 5 Απριλίου θα διεξαχθεί για άλλη μία φορά ο 4ος Αγώνας σε δημόσιο δρόμο στην Καλλιθέα με την ονομασία «Kallithea Run».
2ο Olympic Stadium Run
29-10-2017: Αγώνες 5 & 10 χλμ. στο ΟΑΚΑ
Ημιμαραθώνιος και 10άρι στο Ελληνικό
Την Κυριακή 8 Απριλίου ο Σύλλογος Δρομέων Νοτίων Προαστίων Ευκλής διοργανώνει τον 1ο Μητροπολιτικό Ημιμαραθώνιο και αγώνα δρόμου 10,5 χλμ. στις εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο