Αγώνας στην Αρχαία Μεσσήνη

Ο Σύλλογος Ανδανιωτών Καλαμάτας και ο Σύλλογος Δρομέων Μεσσηνίας συνδιοργανώνουν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τον «4ο Ανδάνειο Δρόμο 17.000μ» το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου. Δείτε περισσότερα.

Share

Ο Σύλλογος Ανδανιωτών Καλαμάτας και ο Σύλλογος Δρομέων Μεσσηνίας συνδιοργανώνουν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τον «4ο Ανδάνειο Δρόμο 17.000μ». Ο Αγώνας τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Οιχαλίας και γίνεται και με την συνεργασία των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής του τέως Δήμου Ανδανίας. Η διαδρομή είναι 17.000 μέτρα από τα οποία τα πρώτα 7.000 είναι σε ασφάλτινο δημόσιο δρόμο τα δε υπόλοιπα 10.000 μέτρα είναι σε χωμάτινο παραποτάμιο αγροτικό δρόμο

Η ασφάλτινη διαδρομή των 7.000 μέτρων είναι κατήφορος με υψομετρική διαφορά περίπου 280 μέτρων (200 μέτρα τα 4.500 μέτρα και 80 μέτρα τα 2.500 μέτρα). Η χωμάτινη διαδρομή των 10.000 μέτρων είναι τελείως επίπεδη. Η Αγώνας ξεκινάει από την Αρκαδική Πύλη της Αρχαίας Μεσσήνης , περνάει από το χωριό Νεοχώρι και το γεφύρι της Μαυροζούμενας και ακολουθώντας παραποτάμια διαδρομή τερματίζεται στο Διαβολίτσι. Την Αρχαία Μεσσήνη την έκτισε το 369 π.χ. ο Επαμεινώνδας και τα τελευταία χρόνια ανασκάπτει με πολύ μεγάλη επιτυχία ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης φέρνοντας στο φως τους ανεκτίμητους Αρχαιολογικούς Θησαυρούς της . Σήμερα η Αρχαία Μεσσήνη προσελκύει πλήθος επισκεπτών και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους Αρχαιολογικούς χώρους της Πατρίδας μας. Το χωριό Νεοχώρι είναι η ιδιαίτερη Πατρίδα της Μαρίας Κάλλας όπου ευρίσκεται το πατρικό της σπίτι.

Το γεφύρι της Μαυροζούμενας είναι μια πέτρινη μνημειακή γέφυρα με εννέα τόξα η οποία κτίστηκε την εποχή της Τουρκοκρατίας . Η θεμελίωσή της όμως και μέχρι το ύψος των τόξων είναι από την Αρχαιότητα κτισμένη με μεγάλες ορθογώνιες πέτρες ίδιες με τα τείχη της Αρχαίας Μεσσήνης. Με τον αγώνα αυτό συνδέουμε την πόλη της Αρχαίας Μεσσήνης με την έδρα του τέως Δήμου Ανδανίας, ο οποίος έχει την τιμή να φέρει το όνομα της πανάρχαιας, ιερής και πρώτης πρωτεύουσας των Μεσσηνίων, πόλης της Ανδανίας, της πόλης με τα Μυστήρια και τους Αγώνες, της πόλης πού «όρισε» με την «παρακαταθήκη του Αριστομένη» τη θέση της Αρχαίας Μεσσήνης για να αποτελέσει τη συνέχειά της στην ιστορία, της πόλης της Αρχαίας Ανδανίας που όλοι οι Μεσσήνιοι έχουμε καθήκον να εργαστούμε για να βρεθούν τα ίχνη της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι νέοι τίμησαν τον αγώνα
Με τον καιρό να είναι στο πλευρό των δρομέων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Απριλίου και για δεύτερη συνεχή χρονιά, από το Λύκειο και το Γυμνάσιο Νεάπολης Λακωνίας ο “Βατικιώτικος Αγώνας Ζωής 2011” των 16 & 3 χλμ. Δείτε τα αποτελέσματα.
Off Trail Parnassos
9-10-2016: Για πρώτη φορά θα διεξαχθεί αγώνας ορεινού δρόμου, στις βορειοδυτικές πλαγιές και κορφές του Παρνασσού με την ονομασία “Off Trail Parnassos”
Tρέχω για τα στρατόπεδα
21-5-2017: Αγώνας δρόμου με δωρεάν συμμετοχή
Back to Top