Στη σκιά του Ταΰγετου

Το Σάββατο 4 Αυγούστου θα διεξαχθούν αγώνες δρόμου με την επωνυμία Βρεττάκεια 2012 στη μνήμη του μεγάλου μας ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου στις Κροκεές Δήμου Ευρώτα. Δείτε την αναλυτική προκύρηξη των διοργανωτών.

Share

Βρεττάκεια 2012
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννηση του μεγάλου μας ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου και την ανακήρυξη του έτους 2012 ως «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου», ο Αθλητικός Όμιλος Κροκεών, η Δυναμό Κροκεών, τα Κροκεάτικα Νέα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κροκεών, ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Φάρου «Δρυάδες», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λάγιου, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Κροκεών, ο Σύλλογος Γυναικών Κροκεών, με την ευγενική συμπαράσταση του Α.Π.Σ. «ΑΠΟΛΛΩΝ» ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, προκηρύσσουν τον Λαϊκό Αγώνα Δρόμου με την επωνυμία «ΒΡΕΤΤΑΚΕΙΑ 2012 – ΣΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΤΑΫΓΕΤΟΥ», που θα πραγματοποιηθεί στις Κροκεές του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας το Σάββατο στις 4 Αυγούστου 2012 και ώρα 18.30 – ημέρα επετείου του θανάτου του μεγάλου μας ποιητή.

Φέτος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο αγώνες, τα Μεγάλα Βρεττάκεια απόστασης 18,5 χλμ. για δρομείς και περιπατητές και τα Μικρά Βρεττάκεια απόστασης 1 χλμ. για παιδιά

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
16.30: Άνοιγμα γραμματείας αγώνα
18.00: Εκκίνηση περιπατητών.
18.15: Τελετουργικό και κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Νικηφόρου Βρεττάκου, για την συμπλήρωση 21 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου μας ποιητή
18.30: Εκκίνηση του βασικού αγώνα των Μεγάλων Βρεττακείων για δρομείς.
18.45: Εκκίνηση του αγώνα των Μικρών Βρεττακείων για παιδιά Δημοτικού.
21.00: Πραγματοποίηση επιδείξεων – προπόνηση TAE KWON DO, από τον Α.Σ. Σπάρτης TAE KWON DO, παράρτημα Κροκεών – Ξηροκαμπίου.
21.30: Λήξη του αγώνα των Μεγάλων Βρεττακείων.
21.35: Απονομές στους νικητές και ειδικές βραβεύσεις.
21.45: Εκδήλωση προς τιμήν των συμμετεχόντων δρομέων και των συνοδών τους, με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής των Κροκεών, ντόπιων παραδοσιακών χορευτικών ομάδων και συγκροτημάτων.

Γενικές πληροφορίες
Εκκίνηση – Τερματισμός: Τόσο τα Μεγάλα Βρεττάκεια όσο και τα Μικρά, θα ξεκινήσουν από την προτομή του Νικηφόρου Βρεττάκου, που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία της Αγ.Παρασκευής, άνωθεν της Κεντρικής Πλατείας των Κροκεών και παραπλεύρως του Πολιτιστικού Κέντρου, ενώ ο τερματισμός τους θα γίνει ακριβώς πάνω στην Κεντρική Πλατεία Κροκεών.
Έπαθλα – Δώρα: Για όλους τους συμμετέχοντες δρομείς και περιπατητές των Μεγάλων Βρεττακείων, θα δοθούν μετάλλια και αναμνηστικά διπλώματα, ενώ θα δοθούν και πλούσια αναμνηστικά δώρα που παραπέμπουν στα σπάνια και μοναδικά προϊόντα της Λακωνικής Γης. Επίσης θα δοθούν κύπελλα στους 3 πρώτους άντρες και στις 3 πρώτες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας. Στον αγώνα των Μικρών Βρεττακείων θα δοθούν σε όλα τα παιδιά αναμνηστικά μετάλλια.

Πληροφορίες διαδρομής
Ο αγώνας των Μεγάλων Βρεττακείων,  Κροκεές – Λάγιο – Κροκεές μήκους 18.500 μέτρων θα γίνει με την μέθοδο του πήγαινε – έλα και θα διεξαχθεί σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, ενώ η διαδρομή χαρακτηρίζεται ως απείρου κάλλους, μιας και από την μία μεριά οι δρομείς θα αντικρίζουν συνέχεια τον Ταΰγετο, ενώ από την άλλη θα έχουν θέα προς την κοιλάδα του Ευρώτα, τον Λακωνικό Κόλπο, την Ελαφόνησο και τα Κύθηρα. Ο αγώνας θα διασχίσει τις Κροκεές, περνάει απέξω από το σπίτι όπου έζησε ο Νικηφόρος Βρεττάκος και θα πάρει την έξοδο προς τα νοτιοδυτικά κατευθυνόμενη για Λάγιο και Στεφανιά Σκάλας. Μετά από 2 χιλιόμετρα θα φτάσει στο μικρό χωριό του Φάρου, το οποίο θα διασχίσει και θα συνεχίσει προς το Λάγιο. Φτάνοντας στην διχάλα όπου σηματοδοτείται από την ταμπέλα είτε για Στεφανιά αριστερά ή για Λάγιο δεξιά, οι δρομείς θα ακολουθήσουν την δεξιά κατεύθυνση προς Λάγιο. Στο Λάγιο όπου είναι η μέση ακριβώς της διαδρομής θα υπάρχει σημείο ελέγχου περάσματος των αθλητών. Όσοι αθλητές δεν επισημανθούν κατά τον έλεγχο στο Λάγιο, θα ακυρωθούν.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο πρώτο μέρος της διαδρομής από τις Κροκεές μέχρι το Λάγιο, όλοι οι δρομείς καλούνται να τρέχουν από την δεξιά πλευρά του δρόμου, ενώ κατά την επιστροφή τους από το Λάγιο προς τις Κροκεές από την αντίστοιχη δεξιά-δηλαδή την αριστερή πλευρά του δρόμου που θα βλέπουν κατά το πρώτο μέρος της διαδρομής, προκειμένου να αποφευχθούν συγκρούσεις μεταξύ των αντικριστών δρομέων που ενδεχομένως θα συναντιούνται στην διαδρομή. Ανεφοδιασμός με νερά θα υπάρχει στο 3ο, στο 6,5,στο 9ο (αναστροφή Λάγιου), στο 11,5, στο 15,5 χλμ. καθώς και στον τερματισμό, ενώ κατά μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν χαρτόκουτα για την εναπόθεση των απορριμμάτων από τους δρομείς. Στην διαδρομή θα υπάρχει φύλαξη των σημαντικότερων σημείων, περιπολικό της αστυνομίας καθώς και ασθενοφόρο.

Η διάταξη των κλίσεων της διαδρομής έχει ως εξής:

Διαδρομή Κροκεές – Λάγιο:
·         0 – 3,5ο χλμ.: συνεχής κατηφόρα
·         3,5ο – 4ο χλμ.: ευθεία
·         4ο – 4,7ο χλμ.: ανηφόρα
·         4,7ο – 5,7ο χλμ.: κατηφόρα
·         5,7ο – 6,7ο χλμ.: ανηφόρα
·         6,7ο – 7,5ο χλμ.: κατηφόρα
·         7,5ο – 9,3ο χλμ(αναστροφή Λάγιου – επιστρ. σε Κροκεές).: ανηφόρα
Διαδρομή Λάγιο – Κροκεές:
·         9,3ο χλμ. – 11,3ο χλμ.: κατηφόρα(το ωραιότερο κομμάτι της διαδρομής)
·         11,3ο χλμ. – 12,4ο χλμ.: ανηφόρα
·         12,4ο χλμ. – 13,4ο χλμ.: κατηφόρα
·         13,4ο χλμ. – 13,8ο χλμ.: ανηφόρα
·         13,8ο χλμ. – 14,8ο χλμ.: κατηφόρα
·         14,8ο χλμ. – 15,2ο χλμ.: ευθεία
·         15,2ο χλμ. – 15,6ο χλμ.: κατηφόρα
·         15,6ο χλμ. – 17,3ο χλμ.: ανηφόρα
·         17,3ο χλμ. – 18ο χλμ.: κατηφόρα
·         18ο χλμ. – 18,3ο χλμ.: ανηφόρα
·         18,3ο χλμ. – 18,5ο χλμ.(τερματισμός): ευθεία

-ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΤΗΦΟΡΩΝ:10.400 μέτρα
-ΣΥΝΟΛΟ ΕΥΘΕΙΩΝ: 1.100 μέτρα
-ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΗΦΟΡΩΝ: 7 χλμ.
 
Το όριο τερματισμού για τον αγώνα των Μεγάλων Βρεττακείων για τους δρομείς είναι 3 ώρες και 3 ½ για τους περιπατητές (μέχρι τις 21.30).
 
 
 
Συμμετοχές – Πληροφορίες

Για συμμετοχές μπορείτε να επισκεφτείτε τον διαδικτυακό μας τόπο www.vrettakeia.gr και να δηλώσετε από κει συμμετοχή ή στείλτε email στο [email protected] και δηλώστε για ποιον αγώνα επιθυμείτε να συμμετάσχετε (Μεγάλα Βρεττάκεια για δρομείς ή περιπατητές ή για τα Μικρά Βρεττάκεια), ονοματεπώνυμο, έτος γέννησης και αν ανήκετε σε κάποιον σύλλογο ή τηλεφωνήστε στο 6936853165(Γορανίτης Παύλος), στο οποίο τηλέφωνο μπορείτε να απευθυνθείτε και για οποιαδήποτε πληροφορία θέλετε. Για δηλώσεις εθελοντισμού καλέστε στο 6972622768 (Βενολιάς Γεώργιος).
Παρακαλείστε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι τις 31 Ιουλίου προκειμένου τον καλύτερο προγραμματισμό μας. Για να δηλώσετε συμμετοχή την ημέρα του αγώνα θα γίνει για περιορισμένο αριθμό συμμετοχών και μέχρι μια ώρα πριν την έναρξη. Όλοι οι δρομείς τρέχουν αποκλειστικά με δική τους ευθύνη και πρέπει να έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις.
 
Πρόσβαση – Πληροφορίες διαμονής
Πρόσβαση: Οι Κροκεές βρίσκονται 240 χλμ. από την Αθήνα και 26 από την Σπάρτη. Αν ερχόσαστε από Αθήνα κατευθύνεστε προς Σπάρτη, από την οποία εξέλθετε παίρνοντας την Εθνική Σπάρτης – Γυθείου. Στο 17ο χλμ. περίπου και αφού έχετε περάσει το Στρατόπεδο Δαβάκης της Σπάρτης, θα διακρίνετε μια γέφυρα και μία ταμπέλα που λέει προς «Σκάλα και Μονεμβασιά». Ανεβαίνετε αυτή την γέφυρα, και μετά από 7 περίπου χλμ. στο δεξί σας χέρι θα βρείτε πινακίδα που αναφέρει «Κροκεές», οπότε εξέρχεστε του κεντρικού δρόμου και κατευθύνεστε προς τις Κροκεές. Και να χάσετε αυτή την έξοδο, ακολουθούν άλλες 2 ακόμη. Στην κεντρική πλατεία και γύρω από αυτήν μπορείτε να παρκάρετε, και θα βρείτε την αφετηρία του αγώνα 30 μέτρα πάνω από αυτήν – στην προτομή του Ν.Βρεττάκου στην εκκλησία της Αγ.Παρασκευής.
 
Διαμονή
Όσοι έρθετε με σκοπό να διανυκτερεύσετε το Σάββατο μετά τον αγώνα ή και μία μέρα πριν ή ακόμα και περισσότερες, πράγμα που σας το συνιστούμε, προκειμένου να χαρείτε τις ατελείωτες ομορφιές της γης της Λακεδαιμόνας, καθώς και να περάσετε ένα αξέχαστο Αυγουστιάτικο Σαββατοκύριακο, μπορείτε να απευθυνθείτε στα ξενοδοχεία που είναι στην Σκάλα η οποία βρίσκεται 14 χλμ. νοτιανατολικά των Κροκεών και περίπου 10’ με το αυτοκίνητο. Με τα ξενοδοχεία της Σκάλας έχουμε συμφωνήσει ειδικές τιμές για όσους πουν ότι θέλουν να διανυκτερεύσουν για τον αγώνα στις Κροκεές. Ή αν θέλετε, μπορείτε να μείνετε στα ξενοδοχεία του μαγευτικού παραθαλάσσιου Γυθείου, που βρίσκεται 20χλμ. νότια των Κροκεών και περίπου 20΄ με το αυτοκίνητο.
 
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
13ος Τιτάνιος Δρόμος & 2ος Δρόμος Υγείας Παλαμά
23-10-2016: Αγώνες 10 & 5 χλμ. στον Παλαμά Καρδίτσας.
Salomon Mountain Cup 2018 - Διόνυσος
4-3-2018: Ο τρίτος, και τελευταίος, αγώνας της σειράς είναι στον Διόνυσο
Tinos Running Experience 2020 - Ακύρωση (νέα ημερομηνία 2021)
Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τους αγώνες στην Τήνο
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο