Στη σκιά του Ολύμπου

Από το 2006 πραγματοποιείται κάθε Δεκέμβριο ο αγώνας ορεινού τρεξίματος “Χειμωνιάτκος Ενιπέας” στο ομώνυμο φαράγγι, όπου οι δρομείς καλούνται να καλύψουν την ιδιαίτερα τεχνική απόσταση των 23 χλμ. (τα 22 χλμ. απλώνονται πάνω σε δύσβατα μονοπάτια) καλύπτοντας παράλληλα μια θετική υψομετρική διαφορά που ξεπερνά τα 1700 μέτρα με χρονικό όριο 5 ωρών.

Share

Ο «Χειμωνιάτικος Ενιπέας» είναι αγώνας ορεινού τρεξίματος (mountain running), ο οποίος πραγματοποιείται κάθε Δεκέμβριο, από το 2006. Η διαδρομή του αγώνα είναι αρκετά τεχνική και δίνει την ευκαιρία στους αθλητές να αντιμετωπίσουν μια απαιτητική δοκιμασία, διανύοντας 23 χιλιόμετρα διαδρομής, από τα οποία τα 22 απλώνονται πάνω σε δύσβατα μονοπάτια, καλύπτοντας παράλληλα μια θετική υψομετρική διαφορά που ξεπερνά τα 1700 μέτρα. Το χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της προσπάθειας είναι 5:00 ώρες. Η τροφοδοσία των αθλητών είναι η ελάχιστη δυνατή και περιορίζεται στον έναν σταθμό, περίπου στο μέσον της διαδρομής, ακολουθώντας με αυτό τον τρόπο τη φιλοσοφία της αυτονομίας στους αγώνες του ορεινού τρεξίματος και τους κανόνες σεβασμού προς το περιβάλλον.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Η διαδρομή του αγώνα σχηματίζει νοητά τον αριθμό «8» και έχει σαν εκκίνηση και τερματισμό το Δημοτικό Στάδιο Λιτοχώρου. Το ελάχιστο υψόμετρο της διαδρομής είναι 250 μέτρα και το μέγιστο 1030. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής (95%) αποτελείται από μονοπάτια, με το υπόλοιπο να μοιράζεται σε χωματόδρομο και άσφαλτο. Από φέτος καθιερώνεται η εναλλαγή δεξιόστροφης και αριστερόστροφης διαδρομής. Το 2010 η διαδρομή θα γίνει δεξιόστροφα, για πρώτη φορά από τότε που καθιερώθηκε η νέα διαδρομή (2008). Σημειώνεται ότι ανεξάρτητα της φοράς του αγώνα, το πρώτο και τελευταίο τμήμα της διαδρομής, αποτελούμενο από 2Κ είναι κοινό σε εκκίνηση και τερματισμό (ΚΜ 0-2 & ΚΜ 21-23).
α) Δεξιόστροφη Διαδρομή: Γήπεδο – Μύλοι – Πόρτες – Δαμασκηνιά – Καστάνα – Γιάννακα – Σταλαματιά – Μοναστήρι – Άγιο Σπήλαιο – Κολωνιάρη – Καστάνα – Γκόλνα – Άγιοι Απόστολοι – Μύλοι – Γήπεδο
β) Αριστερόστροφη Διαρομή: Γήπεδο – Μύλοι – Άγιοι Απόστολοι – Γκόλνα – Καστάνα – Κολωνιάρη – Άγιο Σπήλαιο – Μοναστήρι – Σταλαματιά – Γιάννακα – Καστάνα – Δαμασκηνιά – Πόρτες – Μύλοι – Γήπεδο.

ΕΚΚΙΝΗΣΗ:
Η εκκίνηση του 5ου «Χειμωνιάτικου Ενιπέα» θα δοθεί στις 10:00 το πρωί της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου 2010, από το χώρο του Δημοτικού Σταδίου Λιτοχώρου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
• Σάββατο 11/12 > 19:00-21:00 Εγγραφές (Ναυτικό Μουσείο)
• Κυριακή 12/12 > 08:00-09:30 Εγγραφές (Στάδιο Λιτοχώρου)
• Κυριακή 12/12 > 10:00 Εκκίνηση (Στάδιο Λιτοχώρου)
• Κυριακή 12/12 > 15:00 Κλείσιμο Αγώνα (Στάδιο Λιτοχώρου)
• Κυριακή 12/12 > 15:00 Απονομές νικητών (Στάδιο Λιτοχώρου)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ (ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΗ):
Ο αγώνας ξεκινώντας από το Στάδιο του Λιτοχώρου, ακολουθεί για 400 μέτρα τον κεντρικό ασφάλτινο δρόμο που κατευθύνεται προς την τοποθεσία Πριόνια. Ακολούθως στρέφεται νότια αφήνοντας την άσφαλτο, ακολουθώντας υποτυπώδη χωματόδρομο για 150 μέτρα και στη συνέχεια μονοπάτι που περνά την κοίτη του Ενιπέα στη βόρεια άκρη του Λιτοχώρου και φτάνει στην τοποθεσία “Μύλοι”, από όπου ανηφορίζει το μονοπάτι Ε4, που κατευθύνεται στα Πριόνια. Πολύ σύντομα σε ανάποδη διχάλα του μονοπατιού, που αποτελεί το σημείο διαχωρισμού αριστερόστροφης και δεξιόστροφης διαδρομής, φεύγει αριστερά και περνά με γενική νότια κατεύθυνση περιφερειακά του Λιτοχώρου και από την περιοχή των Αγίων Αποστόλων ανηφορίζει την πλαγιά της Γκόλνας, μιας μικρής κορυφής με ύψος λίγο πάνω από τα 1000 μέτρα. Λίγο χαμηλότερα από την κορυφή και ενώ ανοίγεται μια μοναδική θέα προς τις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου και προς τον Ενιπέα, αρχίζει ένας μακρύς κατήφορος προς την τοποθεσία Καστάνα, στην οποία φτάνοντας, η διαδρομή ενώνεται με το γνωστό μονοπάτι του Ε4, που συνδέει το Λιτόχωρο με τα Πριόνια. Εκεί, η διαδρομή στρέφεται δυτικά, με κατεύθυνση προς τα Πριόνια. Κινούμενο παράλληλα με την κοίτη του Ενιπέα και αφού περάσει διαδοχικά 5 ξύλινες πεζογέφυρες και φτάσει μπροστά ακριβώς από την έκτη, κάτω ακριβώς από το παλιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, κάνει στροφή 90 μοιρών νότια, ανηφορίζοντας απότομα προς τις πλαγιές του νότιου συγκροτήματος των κορυφών του Ολύμπου (Καλόγερος), από ένα παλιό και ελάχιστα χρησιμοποιούμενο μονοπάτι, το οποίο συντηρείται μόνο χάρη στον αγώνα. Πρόκειται για ένα παλιό μονοπάτι που το ίχνος του είχε σχεδόν σβήσει εδώ και αρκετά χρόνια, και το οποίο ένωνε στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν την Γκόλνα με το Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου και τα Πριόνια και το οποίο μετά τη διάνοιξη του Ε4 στη δεκαετία του 1980 περιέπεσε σε αχρηστία και ξεχάστηκε. Το μονοπάτι αυτό διανύει απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων με ανήφορο αρχικά, συνεχή σκαμπανεβάσματα στη συνέχεια. περνώντας από την τοποθεσία “Γιάννακα” και το Ρέμα της Σταλαματιάς, πριν ενωθεί με το κεντρικότερο που είχε ακολουθήσει νωρίτερα η διαδρομή, κατηφορίζοντας από την Γκόλνα στην Καστάνα. Στη συμβολή η διαδρομή κινείται και πάλι αριστερά, στην ίδια κατηφορική κατεύθυνση προς Καστάνα, κάνοντας για δεύτερη φορά την απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου. Στη συμβολή του μονοπατιού με το κύριο του Ε4 στην Καστάνα, η διαδρομή στρέφεται δεξιά (ανατολικά) αυτή τη φορά, επιστρέφοντας προς το Λιτόχωρο. Μετά από διαδρομή 5 χιλιομέτρων στο γνωστό Διεθνές Μονοπάτι Ε4 φτάνει στην τοποθεσία «Μύλοι» στις ανατολικές παρυφές του Λιτοχώρου και κατηφορίζει αμέσως προς την κοίτη του Ενιπέα και ακριβώς από την ίδια διαδρομή της εκκίνησης φτάνει στον τερματισμό, στο Στάδιο του Λιτοχώρου.

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ:
Η διοργάνωση αναλαμβάνει την τροφοδοσία των αθλητών σε ένα σημείο, περίπου στη μέση της διαδρομής, στο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, στο σημείο ακριβώς όπου εδρεύει και ο ομώνυμος σταθμός στον Olympus Marathon. Επιπλέον, θα προσφέρεται τροφή στον τερματισμό για όλους τους αθλητές. Στο τμήμα της διαδρομής που σχηματίζει το μικρό κύκλο του «8», οι αθλητές μπορούν να βρουν άφθονα πόσιμα νερά στις ρεματιές του βουνού, σε τουλάχιστον 8-10 σημεία!

ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ:
Το χρονικό όριο του αγώνα καθορίζεται στις 5:00 (πέντε) ώρες, με ενδιάμεσο όριο αποκλεισμού στο μοναδικό Σταθμό του αγώνα (Μοναστήρι) τις 2:30 ώρες για την αριστερόστροφη διαδρομή (Γκόλνα) και τις 2:45 ώρες για την δεξιόστροφη (Πόρτες). Το όριο είναι κοινό για άνδρες και γυναίκες και για όλες τις ηλικίες. Όσοι αθλητές περάσουν εκπρόθεσμα από το σημείο αποκλεισμού, είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν τον αριθμό τους στους υπεύθυνους του Σταθμού και να συνεχίσουν πεζοί προς τον τερματισμό. Μόνο εφόσον ο υπεύθυνος γιατρός του σταθμού αποφανθεί ότι ό αθλητής δεν είναι σε θέση να συνεχίσει με τις δικές του δυνάμεις, τότε αυτός που αποκλείεται ή εγκαταλείπει, δικαιούται οδικής μεταφοράς με μέσο και ευθύνη της διοργάνωσης.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Στον αγώνα δικαιούνται να συμμετάσχουν άνδρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν τερματίσει έναν τουλάχιστον αγώνα βουνού με βαθμολογική αξία πάνω από 20 βαθμούς, τα τρία τελευταία ημερολογιακά έτη (το τρέχον & τα δύο προηγούμενα). Η βαθμολογία ενός αγώνα προκύπτει από το άθροισμα του μήκους και της υψομετρικής διαφοράς της διαδρομής ενός αγώνα (πχ αγώνας 25Κ και +1000μ ανάβασης, δίνει 25+10,00=35,0 βαθμούς). Ο Κατάλογος των αγώνων-κριτηρίων του Χειμωνιάτικου Ενιπέα ταυτίζεται με εκείνον του Olympus Marathon και δημοσιεύεται εδώ. Ο αριθμός των συμμετεχόντων αθλητών για το 2010, ορίζεται στους 300 (τριακόσιους). Ο κάθε αθλητής έχει την ευθύνη για τον ιατρικό έλεγχο της υγείας του, ωστόσο η διοργάνωση επιφυλάσσεται να απορρίψει αιτήσεις αθλητών που γνωρίζει ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας και το αποκρύπτουν. Δεν δικαιούνται συμμετοχής αθλητές που στο παρελθόν υπέπεσαν σε σοβαρά παραπτώματα αντιαθλητικής συμπεριφοράς. Ο νικητής και η νικήτρια της προηγούμενης διοργάνωσης, δικαιούνται την δωρεάν συμμετοχή τους στην παρούσα, τιμής ένεκεν.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ:
Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου (online), και η πληρωμή του τιμήματος συμμετοχής θα γίνεται αποκλειστικά με χρέωση πιστωτικής κάρτας από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης, στη διεύθυνση http://www.olympus-marathon.com/ . Ψευδείς αιτήσεις, αναφορικά με το κριτήριο συμμετοχής, θα απορριφθούν και δεν θα επιστραφεί το ποσό συμμετοχής. Οι εγγραφές στον αγώνα του 2010 θα ξεκινήσουν στις 9 το βράδυ της Τετάρτης 24 Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού που ορίζεται στην παρούσα προκήρυξη ή εφόσον δεν συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός, μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου. Δεν θα υπάρξει κατάλογος επιλαχόντων και δεν πρόκειται να γίνει δεκτός κανένας αθλητής που θα εμφανιστεί την ημέρα του αγώνα, για την αποφυγή της άσκοπης ταλαιπωρίας των ενδιαφερόμενων αθλητών. Η παραλαβή των αριθμών αγώνα, θα γίνεται αποκλειστικά από τους ίδιους τους αθλητές, την παραμονή του αγώνα (Σάββατο 11/12) και τις ώρες 19:00-21:00 από το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου και την ημέρα του αγώνα (Κυραική 12/12) και ώρες 08:30-09:30, στο χώρο της εκκίνησης, στο Δημοτικό Στάδιο του Λιτοχώρου. Για την παραλαβή αριθμών απαιτείται η επίδειξη κάποιου επίσημου δελτίου που να ταυτοποιεί τον αθλητή.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, ΠΑΡΟΧΕΣ:
Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 20 (είκοσι) ευρώ και ο κάθε αθλητής δικαιούται: τροφοδοσία, αριθμό αγώνα, μετάλλιο (όσοι τερματίσουν), υποστήριξη πρώτων βοηθειών. Η Διοργάνωση επέλεξε την απουσία αναμνηστικών προϊόντων και τσιπ χρονομέτρησης, τα οποία θα ανέβαζαν το κόστος συμμετοχής των αθλητών, σε έναν αγώνα ο οποίος είναι 100% χρηματοδοτούμενος από τους συμμετέχοντες αθλητές. Διπλώματα δεν θα δοθούν από τη διοργάνωση την ημέρα του αγώνα, ούτε και θα αποσταλλούν εκ των υστέρων στους αθλητές. Αντίθετα, θα υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης μέσω της ιστοσελίδας.

ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ:
Σε περίπτωση ακύρωσης συμμετοχής δεν επιστρέφεται μέρος ή ολόκληρο το ποσό συμμετοχής στον αθλητή, ούτε και αντικαθίσταται η θέση του από άλλον αθλητή. Αμοιβαίες αλλαγές δεν γίνονται δεκτές.

ΕΠΑΘΛΑ:
Θα δοθεί αναμνηστικό έπαθλο στους τρεις πρώτους άνδρες νικητές και στις τρεις πρώτες γυναίκες νικήτριες του αγώνα. Ο νικητής και η νικήτρια του αγώνα δικαιούνται τιμής ένεκεν τη συμμετοχή τους στον Olympus Marathon 2011, όπως και στον Χειμωνιάτικο Ενιπέα του 2011. Αναμνηστικό μετάλλιο θα πάρουν όλοι οι αθλητές που θα τερματίσουν εμπρόθεσμα τον αγώνα.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ:
Δεν απαιτείται υποχρεωτικός εξοπλισμός από τους αθλητές, συστήνεται όμως να μεταφέρουν ελάχιστο εξοπλισμό επιβίωσης, όπως αδιάβροχο μπουφάν, αιμοστατικό, τροφή ανάγκης, κύπελλο (δεν θα προσφέρονται κύπελλα στο Σταθμό Υποστήριξης) και υδροδοχείο. Ο φακός κεφαλής, η αλουμινοκουβέρτα και κάποια αξεσουάρ ένδυσης (γάντια, σκούφος) συστήνονται σε όσους αθλητές εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα τους προσέφερε επιπλέον ασφάλεια και άνεση στη διάρκεια της προσπάθειάς τους. Επειδή οι καιρικές συνθήκες το Δεκέμβριο ενδέχεται να είναι ακραίες λόγω εποχής, σκόπιμο είναι να λάβουν οι αθλητές ειδική μέριμνα για την ένδυσή τους (γκέτες χιονιού, σκούφος, γάντια, ενισχυμένα παπούτσια). Η χρήση μπατόν πεζοπορίας απαγορεύεται, για λόγους ασφάλειας των αθλητών από ακούσιους τραυματισμούς, καθώς η πυκνότητα θα είναι μεγάλη λόγω του πλήθους των συμμετεχόντων και της μικρής διάρκειας του αγώνα!

ΑΣΦΑΛΕΙΑ:
Η διοργάνωση φροντίζει για την ασφάλεια των αθλητών με την παρουσία εθελοντών που θα παρέχουν πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ανάγκης, όπως και ομάδας διάσωσης που θα βρίσκεται σε ετοιμότητα πάνω στη διαδρομή. Ο κάθε αθλητής οφείλει να είναι προσεκτικός στην κίνησή του στο μονοπάτι και να παραχωρεί τη σειρά του σε πιο γρήγορους αθλητές, που ζητούν να προσπεράσουν. Σε περίπτωση τραυματισμού αθλητή, θα πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα το προσωπικό της διοργάνωσης από τους αθλητές που θα αντιληφθούν τέτοιο περιστατικό. Συστήνεται στους αθλητές να μην χρησιμοποιούν φορητές συσκευές ήχου (γουόκμαν, MP3, κλπ) ώστε να μπορούν να αντιληφθούν καταστάσεις κινδύνου (πτώσεις βράχων, πτώσεις συναθλητών, κάλεσμα σε βοήθεια). Ιδιαίτερο κίνδυνο συνιστούν για τους αθλητές οι πτώσεις βράχων, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, συμβαίνουν όμως σε ημέρες έντονων βροχοπτώσεων.

ΠΟΙΝΕΣ:
Αθλητές που δεν θα έχουν περάσει από όλα τα σημεία ελέγχου θα ακυρωθούν, μετά τον τελικό έλεγχο των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων και τα ονόματά τους θα αφαιρεθούν από τον πίνακα αποτελεσμάτων. Αποκλεισμός προβλέπεται και για εκούσια απόρριψη ανόργανων σκουπιδιών (συσκευασίες από μη ανακυκλώσιμο υλικό) μέσα στον αγώνα, όπως επίσης και για τη χρήση μπατόν.

ΜΑΤΑΙΩΣΗ/ΑΝΑΒΟΛΗ/ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
Σε περίπτωση ιδιαίτερα ακραίων καιρικών συνθηκών, η διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα αναβολής ή/και ματαίωσης του αγώνα, ωστόσο η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου για την τέλεση του αγώνα, έγινε με σκοπό την πιθανή διεξαγωγή του κάτω από καθαρά χειμερινές συνθήκες (χιονόστρωση οποιουδήποτε πάχους). Έκτακτος κίνδυνος μπορεί να προκύψει από πιθανότητες βραχοπτώσεων στο τμήμα Δαμασκηνιά-Καστάνα, εφόσον υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις τις παραμονές του αγώνα. Σε τέτοια περίπτωση, θα τροποποιηθεί σημαντικά η διαδρομή, με την ολική αφαίρεση του τμήματος Μύλοι-Καστάνα και τη μεταφορά της διαδρομής μέσω Γκόλνας. Σε περίπτωση ακύρωσης δεν πρόκειται να επιστραφεί μέρος ή και ολόκληρο το ποσό που καταβλήθηκε από τους συμμετέχοντες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη διοργάνωση στο email [email protected] και στο site του αγώνα www.olympus-marathon.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
10ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου «Άγιος Αρτέμιος»
Δείτε την προκήρυξη της διοργάνωσης
Μεγάλη νίκη για τον Θεοδωρακάκο!
Ο Μαραθώνιος του Ολύμπου, ο πιο γνωστός αγώνας βουνού της χώρας μας έγινε την Κυριακή 30 Ιουνίου για 10η χρονιά στο μυθικό βουνό. Συνολικά συμμετείχαν 575 δρομείς ενώ μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος αφήνοντας για 18 περίπου λεπτά πίσω τον Ισπανό Χερνάντεζ, κάτοχο του ρεκόρ διαδρομής. Έτσι η πρώτη θέση επέστρεψε μετά από πέντε χρόνια σε ελληνικά χέρια. Στις γυναίκες, η Ζάνα Βοκούεβα διπλασίασε τις νίκες της με τις Ρεπσένκο και Ματθαίου να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο