Στην εκκίνηση το παγκόσμιο ανωμάλου

Το πάρκο «Μισλέτσινεκ» στην πόλη Μπίντγκοζ της Πολωνίας πρόκειται να φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα των αποστάσεων και του ανωμάλου δρόμου την ερχόμενη Κυριακή. Ο λόγος; Μα το Μπίντγκοζ είναι φέτος η πόλη που διοργανώνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου μιας διοργάνωσης που κάθε χρόνο στα τέλη του Μάρτη μαγνητίζει το ενδιαφέρον του παγκόσμιου κοινού

Share

Το πάρκο «Μισλέτσινεκ» στην πόλη Μπίντγκοζ της Πολωνίας πρόκειται να φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα των αποστάσεων και του ανωμάλου δρόμου την ερχόμενη Κυριακή. Ο λόγος; Μα το Μπίντγκοζ είναι φέτος η πόλη που διοργανώνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανωμάλου, μιας διοργάνωσης που κάθε χρόνο στα τέλη του Μάρτη μαγνητίζει το ενδιαφέρον του παγκόσμιου κοινού. Μια διοργάνωση που έχει χαρίσει μεγάλες στιγμές στο φιλοθεάμον κοινό από το 1973 όταν και ξεκίνησε, όπως οι νίκες των Κενυατών Τζον Νγκουγκι και Πολ Τέργκατ τις δεκαετίες του 80 και 90 αντίστοιχα, η κυριαρχία του Μπεκέλε από το 2002 ως το 2008 αλλά και η «εμβόλιμη» ήττα του από τον Ζερσενάι Ταντέσε το 2007.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου επιστρέφει στην Πολωνία έπειτα από 23 χρόνια όταν και η πρωτεύουσα της χώρας, Βαρσοβία, είχε διοργανώσει την 15η διοργάνωση. Αυτή τη φορά, τα φαβορί είναι πολλά τόσο σε άντρες όσο και στις γυναίκες, όλοι θα κληθούν όμως να υπερπηδήσουν ένα ακόμη εμπόδιο που δεν είναι άλλο από τον καιρό.

Οι διοργανωτές προειδοποιούν για χιονοπτώσεις και όλοι καταλαβαίνουμε τι μπορεί να συμβεί σε έναν αγώνα όταν χιονίζει. Μένει να δούμε φυσικά αν το χιόνι θα είναι αυτό που θα καταφέρει να βάλει φρένο στην κυριαρχία των αφρικανών – που δεν έχουν συνηθίσει να αγωνίζονται σε παρόμοιες συνθήκες- αφού είναι οι μόνιμοι θριαμβευτές της διοργάνωσης ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πώς σπάνια συναντάς κάποιον μη Αφρικανό στην πρώτη δεκάδα ιδιαίτερα στην κατηγορία των ανδρών.

Το πρόγραμμα

Την Κυριακή την αυλαία θα ανοίξει η κούρσα των νεανίδων (4 χλμ) στις 11 με τους εφήβους (8χλμ) να παίρνουν τη σκυτάλη μισή ώρα αργότερα. Οι μεγάλες κατηγορίες ξεκινούν στις 12:15 με την κούρσα των γυναικών ενώ η εκκίνηση της κούρσας των ανδρών, που συνήθως παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, θα δοθεί στις 13:10 (ώρες Ελλάδας).

Καλές συμμετοχές, απόντες Μπεκέλε και Ταντέσε

Τα φαβορί ως συνήθως προέρχονται από την Αφρική με τους Κενυάτες να είναι αρκετά πεισμωμένοι μετά την αποτυχία τους στο πρόσφατο παγκόσμιο κλειστού όπου δεν πήραν κανένα μετάλλιο αλλά και τους Αιθίοπες να κατεβάζουν μια ακόμη ισχυρή ομάδα. Βέβαια, η μεγάλη απώλεια για τους Αιθίοπες ακούει στο όνομα Κενενίσα Μπεκέλε καθώς ο πολυνίκης δρομέας δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του και έτσι θα απουσιάσει ανοίγοντας το δρόμο για τους υπόλοιπους. Σε αυτό προσθέστε και την απουσία του Ζερσενάι Ταντέσε, νικητή του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ανωμάλου πριν από 3 χρόνια που πλέον έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στους αγώνες ασφάλτου με κορυφαία στιγμή το παγκόσμιο ρεκόρ στον ημιμαραθώνιο την περασμένη εβδομάδα.

Τα μεγαλύτερα ονόματα των Κενυατών είναι ο έμπειρος Πολ Τανούι, ο Λούκας Ρότιτς και ο Γιόζεφ Εμπούγια που θα κοιτάξουν να επωφεληθούν από αυτές τις ηχηρές απουσίες ενώ στις γυναίκες είναι αναμφισβήτητα αυτά των Λινετ Μασάι και Λινέτ Τσεπκουρούι.

Το αντίπαλο δέος της Αιθιοπίας θα εκπροσωπηθεί από τους πολλά υποσχόμενους Αζμεράγιου Μπεκέλε, Αγιέλε Αμπσίρο, Αμπέρα Κούμα αλλά και τον περσινό νικητή Γκεμπρεζιαμπέρ Γκεμπρεμαριάμ ενώ στις γυναίκες τα ονόματα που ξεχωρίζουν είναι αυτά της Τιρουνές Ντιμπάμπα, της Μεσελέχ Μελκάμου και της Γουέρκνες Κιντάνε, νικήτριας του θεσμού το 2003.

Δυνατή ομάδα όμως θα κατεβάσουν και οι Αμερικάνοι που τα τελευταία χρόνια καταφέρνουν καλά πλασαρίσματα, κυρίως στις γυναίκες, με μεγαλύτερη τους στιγμή την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στην ομαδική βαθμολογία των νεανίδων το 2005. Επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας θα είναι η 10άρα Σάλαν Φλάναγκαν που θα διεκδικήσει κάτι καλό για τη χώρα της τόσο στην ατομική όσο και στην ομαδική βαθμολογία.

Από την Αγγλία το μεγαλύτερο όνομα είναι αυτό του Μο Φάρα στο δεκάρι των ανδρών ενώ στις γυναίκες η νικήτρια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανωμάλου δρόμου, Αν Γιέλινγκ θα υπερασπιστεί τα βρετανικά χρώματα μαζί με ακόμα 4 δρομείς. Καλή γυναικεία ομάδα θα κατεβάσει και η Πορτογαλία με τη Ανα Ντούλτσε Φέλιξ να προβάλει σαν ένα από τα φαβορί.

Προβλέψεις είναι δύσκολο να γίνουν δεδομένων των καιρικών συνθηκών το σίγουρο είναι όμως πως όποιος έχει τη δυνατότητα να δει τους αγώνες θα απολαύσει 2,5 και πλέον ώρες πλούσιου θεάματος.

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω

Σε μια διοργάνωση που ξεκίνησε από το 1973 στο Βέλγιο και που συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει. Τα πρώτα χρόνια οι νικητές προέρχονταν κυρίως από την Ευρώπη τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Στη συνέχεια όμως όταν το θαύμα των αποστάσεων, η Αφρικανική ήπειρος, «ξύπνησε» τα δεδομένα άλλαξαν. Από το 1982 και μετά οι νικητές στους άνδρες προέρχονταν αποκλειστικά από την Αφρική με μοναδική εξαίρεση τη διετία 2000, 2001 όπου νικητής αναδείχθηκε ο Βέλγος Μοχάμεντ Μουρίτ που όμως και αυτός καταγόταν από τη Μαύρη Ήπειρο.

Στις γυναίκες τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά καθώς πότε η Πόλα Ράτκλιφ, πότε η Ιρλανδή Σόνια ο Σάλιβαν ή η Αμερικανίδα Λιν Τζέκινς και η Αυστραλή Μπενίτα Τζόνσον έσπαγαν το αφρικανικό κατεστημένο.

Οι αγώνες περιελάμβαναν πάντα μια κούρσα στους άνδρες και μια στις γυναίκες ενώ τη δεκαετία του 90 εισήχθησαν και οι κούρσες των εφήβων και των νεανίδων. Για 9 διοργανώσεις, από το 1998 ως το 2006 η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου δοκίμασε να εισάγει και μια ακόμη κούρσα μικρότερης απόστασης σε άνδρες και γυναίκες πράγμα που στη συνέχεια αφαίρεσε ώστε να δώσει μεγαλύτερη αίγλη στον αγώνα.

Για την ιστορία, στους άνδρες ο Κενενίσα Μπεκέλε είναι ο πολυνίκης του θεσμού με 11 νίκες (για την ακρίβεια 6+5 αφού τις χρονιές 02, 03, 04, 05, 06, 08 κέρδισε τη μεγάλη διαδρομή ενώ 5 φορές είχε κερδίσει και τη μικρή) και ακολουθούν ο Πολ Τέργκατ (95, 96, 97, 98, 99) και ο Τζον Νγκούγκι με 5 (86, 87, 88, 89, 92), ο Πορτογάλος Κάρλος Λόπεζ με 3 (76, 84, 85) ενώ η Κένυα έχει τα περισσότερα χρυσά με 12.

Στις γυναίκες, η Νορβηγίδα Γκρέτε Βάιτζ που σάρωσε τις δεκαετίες του 70 και 80 προηγείται με 5 νίκες, η Τιρουνές Ντιμπάμπα έπεται με 4 (3 στη μεγάλη διαδρομή και 1 στη μικρή) ενώ η Κενυάτισσα Έντιθ Μασάι (02, 03, 04 και οι τρεις στη μικρή διαδρομή), οι Αιθιοπέζες Ντεράρτου Τούλου (95, 97, 00) και Γκέτε Γουάμι (96, 99, 01 στη μικρή) και η Αμερικανίδα Λιν Τζέκινς (90, 91, 92) έχουν από τρεις. Όπως είναι λογικό η Αιθιοπία έχει τα περισσότερα χρυσά με 13.

Η πόλη που είχε φιλοξενήσει πέρυσι τη διοργάνωση ήταν το Αμμάν της Ιορδανίας ενώ για του χρόνου έχει προγραμματιστεί να διοργανώσει τους αγώνες η πόλη Πούντα Ούμπρια της Ισπανίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
5ος αγώνας ορεινού δρόμου «Στα Χνάρια του Δευκαλίωνα»
4-12-2016: Στις 4 Δεκεμβρίου οι ορεινοί αγώνες 25 & 10 χλμ. στους Δελφούς
Δρόμος Θυσίας 2014 - Ημιμαραθώνιος Πέλλας
Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Πέλλας σε συνεργασία με την Ομάδα Μαραθωνίου Γιαννιτσώ και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πέλλας – Κιλκίς διοργανώνουν τον Δρόμο Θυσίας 2014 – Ημιμαραθώνιος Πέλλας.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο