Salewa Rogkas 2023

Δείτε την προκήρυξη της διοργάνωσης

Share
Ρογκάς - Rogkas

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί ο ορεινός αγώνας Salewa Rogkas 2023. Ακολουθεί η προκήρυξη.

Salewa Rogkas 2023 – Προκήρυξη

Γενικά : Ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος “Olympus Trails” με έδρα το Λιτόχωρο, προκηρύσσει τον 6ο αγώνα χειμωνιάτικου ορεινού τρεξίματος (winter trail), με την ονομασία «Salewa Ρογκάς», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023 στον Όλυμπο. Ο «Ρογκάς», πήρε το όνομά του από μια ξεχασμένη λαϊκή λέξη της περιοχής, που σήμαινε χιονοστιβάδα. Αποτελεί τον δεύτερο μικρότερο αγώνα της διοργάνωσης και είναι ένα πρώτο σκαλί για να μπορέσει κάποιος αθλητής να γνωρίσει τους μεγαλύτερους αγώνες της. Είναι επίσης μια αφορμή για γνωριμία με ξεχασμένα μονοπάτια ιστορικής σημασίας για τον Όλυμπο, που χάρη στην εθελοντική προσπάθεια της “Olympus Trails” ξαναήρθαν στο φως!

Αναλυτικά, παρουσιάζονται πιο κάτω όλες οι πτυχές του γεγονότος:

Διαδρομή : Η πιστοποιημένη από την ITRA διαδρομή του αγώνα, έχει ανάπτυγμα 32 χιλιόμετρα και θετική υψομετρική διαφορά 2300 μέτρα. Το μέσο υψόμετρο της διαδρομής είναι 854 μέτρα, το μέγιστο 1465 και το ελάχιστο 280. Η εκκίνηση και ο τερματισμός βρίσκονται στο Λάκκο του Λιτοχώρου. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται ως κυκλική σε ένα απροσδιόριστο σχήμα. Και τα 31 χιλιόμετρα της διαδρομής κινούνται σε μονοπάτια των ανατολικών υπωρειών του Ολύμπου με βασικό άξονα και κέντρο αυτού του κύκλου την χαράδρα του ποταμού Ενιπέα. Η συρραφή των μονοπατιών που απαρτίζουν τη διαδρομή του Ρογκά, αποτελεί ένα μείγμα μέρους της διαδρομής του Olympus Mythical Trail σε ποσοστό 70% 

Δικαίωμα συμμετοχής : Στον αγώνα, δικαίωμα συμμετοχής έχουν άντρες και γυναίκες που την ημέρα διεξαγωγής έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν το κριτήριο συμμετοχής και ότι αποδέχονται τους όρους συμμετοχής αλλά και την προσωπική τους ευθύνη για συμμετοχή σε ένα γεγονός κάτω από ενδεχόμενες ακραίες χειμερινές καιρικές συνθήκες.

Πλήθος συμμετοχών : Δεκτοί θα γίνουν μέχρι διακόσιοι (200) αθλητές, με βάση την χρονική προτεραιότητα της εγγραφής τους. Μετά τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού η διαδικασία θα κλείσει οριστικά! 

Ελίτ αθλητές : Η διοργάνωση κάνει δεκτούς ελίτ αθλητές (άντρες και γυναίκες) με δωρεάν συμμετοχή. Ως ελίτ για τον Ρογκά ορίζονται οι άνδρες με βαθμολογία ITRA >775 και οι γυναίκες με βαθμολογία ITRA >625 (στις 20.12.2022), στην κατηγορία XS & S (δεν υπολογίζεται η γενική βαθμολογία). Οι ενδιαφερόμενοι ελίτ ακολουθούν την εξής διαδικασία: συμπληρώνουν τη φόρμα εγγραφής χωρίς όμως να ολοκληρώσουν τη διαδικασία με την πληρωμή της συμμετοχής τους. Το χρονικό περιθώριο της διαδικασίας των ελίτ εκπνέει στις 10 Ιανουαρίου. 

Έναρξη εγγραφών : Οι εγγραφές του 2023 θα ξεκινήσουν την 1η Ιανουαρίου, ακριβώς με την αλλαγή του χρόνου, ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα, μέσω της ιστοσελίδας της διοργάνωσης. Οι εγγραφές θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τη συμπλήρωση των 200 θέσεων, διαφορετικά θα κλείσουν στις 22 Ιανουαρίου. 

Κόστος συμμετοχής : Το κόστος ανέρχεται στα 40 (σαράντα) ευρώ και είναι πληρωτέο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης συμμετοχής. Δεν προβλέπεται δυνατότητα ακύρωσης συμμετοχής. 

Παροχές : Στο κόστος συμμετοχής, περιλαμβάνονται τα εξής: α) τσιπ ηλεκτρονικής χρονομέτρησης, β) αναμνηστικό μετάλλιο τερματισμού ακόμα και για τους εκπρόθεσμους, γ) αναμνηστικό δώρο συμμετοχής, δ) μεταγωνιστικό γεύμα, ε) υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στη διαδρομή και στον τερματισμό, 

Έπαθλα : Αναμνηστικά κύπελλα θα δοθούν στους νικητές του αγώνα, σύμφωνα με τα όσα ορίζουν οι Κανονισμοί, στις τρεις πρώτες γυναίκες και στους τρεις πρώτους άνδρες, όπως και στον πρώτο βετεράνο.

Κριτήριο συμμετοχής : Κριτήριο για τη συμμετοχή αποτελεί το βαθμολογικό όριο των 60 πόντων κατ’ ελάχιστο, το οποίο προκύπτει από δύο το πολύ αγώνες, οι οποίοι να έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τα δύο τελευταία ημερολογιακά έτη (2021-2022), με τον όρο ότι η επίδοση των αγώνων-κριτηρίων βρίσκεται εντός των χρονικών ορίων που παρουσιάζονται στον πίνακα κριτηρίων της διοργάνωσής μας. Διευκρίνηση: η βαθμολογική αξία ενός αγώνα προσδιορίζεται από την άθροιση τους μήκους του και του υποεκατονταπλάσιου της ανάβασής του (παράδειγμα: Ρογκάς – 32,0χλμ + 2300μέτρα = 32+23 = 55 βαθμοί).

Υποστήριξη : Κατά μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν τέσσερις (4) σταθμοί υποστήριξης-τροφοδοσίας, οι εξής : 1) Σταυρός Κ-5,  2) Γκορτσιά Κ-13,  3) Γκόλνα Κ-20,  4) Ντελή Κ-25 . Στους σταθμούς θα προσφερθεί στους αγωνιζόμενους υγρή και στερεά τροφή, επαρκής για μια αθλητική προσπάθεια διάρκειας ενός χειμωνιάτικου αγώνα μεσαίας διάρκειας, όπως ο Ρογκάς.

Χρονικά όρια : Το βασικό χρονικό όριο του αγώνα είναι οι εννέα (9:00) ώρες. Εφόσον οι συνθήκες είναι πραγματικά δυσμενείς και χειμωνιάτικες, το όριο αυτό θα επιμηκυνθεί για όσο χρόνο εκτιμηθεί από τη διοργάνωση ότι απαιτείται, για την ολοκλήρωση του αγώνα, μέσα όμως σε θεωρούμενα «αθλητικά» όρια. Ενδιάμεσα χρονικά όρια αποκλεισμού θα υπάρχουν δύο: 1) “Γκορτσιά” (Κ-13) στις 3:45 ώρες, 2) Γκόλνα (Κ-20) στις 6:00 ώρες.

Υποχρεωτικός εξοπλισμός : Καταρχήν δεν προβλέπεται! Θα υπάρξει όμως σε ενδεχόμενο δυσμενών καιρικών συνθηκών (έντονες χιονοπτώσεις ή δριμύ ψύχος), συνεπώς αυτό δεν πρόκειται να είναι γνωστό στη διοργάνωση παρά μόνο τις παραμονές του αγώνα! Σε τέτοια περίπτωση πάντως, θα επιβληθεί στους αθλητές η κατοχή επιπλέον ρουχισμού (μπουφάν, ισοθερμική μπλούζα, σκούφος, γάντια, γκέτες) και ειδικής αντιολισθητικής σκάρας παπουτσιών.

Εκκίνηση : Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στις 8:00 το πρωί της Κυριακής 22 Ιανουαρίου 2023, από την τοποθεσία Λάκκος Λιτοχώρου. 

Επίδοση αριθμών : Θα γίνει τόσο την παραμονή του αγώνα (Σάββατο) όσο και το πρωί της Κυριακής, πριν από την εκκίνηση του αγώνα, μισή ώρα πριν την εκκίνηση. Και την παραμονή (Σάββατο) αλλά και τη μέρα του αγώνα (Κυριακή), η Γραμματεία θα λειτουργήσει στο χώρο του αγώνα, στο Λάκκο. Τα ακριβή ωράρια λειτουργίας της Γραμματείας του αγώνα και επίδοσης των αριθμών στους αθλητές αναφέρονται στο Πρόγραμμα του αγώνα. 

Ακύρωση / Αναβολή / Τροποποίηση : Ο αγώνας δεν ακυρώνεται λόγω κακών καιρικών συνθηκών! Σε περίπτωση σοβαρής κακοκαιρίας, εφόσον οι δρόμοι πρόσβασης από την υπόλοιπη Ελλάδα προς το Λιτόχωρο παραμένουν ανοιχτοί, ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί με το όποιο τίμημα (αλλαγή χρονικών ορίων). Παράταση στην ώρα εκκίνησης δεν πρόκειται να δοθεί, καθώς οποιαδήποτε μετακίνηση της 10ης πρωϊνής ώρας προς το μεσημέρι, μειώνει τις πιθανότητες να ολοκληρωθεί με το φως της ημέρας το γεγονός. Σε περίπτωση μεγάλου πάχους χιονιού στη διαδρομή, θα υπάρχει εναλλακτική διαδρομή μικρότερου αναπτύγματος, με την αφαίρεση τμήματος 

Πρώτες βοήθειες : Εθελοντές διασώστες θα βρίσκονται σε σημεία-κλειδιά της διαδρομής, για να προσφέρουν πρώτες βοήθειες σε τραυματισμούς ή άλλα συμβάντα. Καλούνται ωστόσο οι ίδιοι οι αγωνιζόμενοι να φέρουν μαζί τους ένα στοιχειώδες φαρμακείο για άμεση αντιμετώπιση ατυχημάτων (ελαστικός επίδεσμος, αλουμινοκουβέρτα)

Ποινές : Προβλέπονται διάφορες ποινές χρόνου αλλά και αποβολής, ανάλογα με το παράπτωμα! Αναλυτικά, οι ποινές αναφέρονται στους κανονισμούς του αγώνα. 

Ακύρωση αθλητή : Εφόσον διαπιστωθεί μετά το τέλος του αγώνα, κατά τον έλεγχο και διασταύρωση των αποτελεσμάτων και ενδιάμεσων περασμάτων, ότι κάποιος αθλητής δεν ταυτοποιήθηκε σε κάποιο σημείο ελέγχου, ο αθλητής επιβαρύνεται με ποινή 30 λεπτών, η οποία προσμετράται στην τελική του επίδοση. 

Κανονισμοί : Οι κανονισμοί δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του αγώνα και κρίνεται σκόπιμο οι αθλητές να ενημερωθούν με προσοχή.

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στο https://www.omt100.com/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Andrus Beer Trail Race Festival
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα
Voio Race Series 2024 - Neapoli
Δείτε την προκήρυξη της διοργάνωσης
Evrytania Trail Races 2024
Δείτε την προκήρυξη της διοργάνωσης
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο