Το δικό σας πρόγραμμα αγώνων

Ανακαλύψτε πόσους αγώνες μπορείτε ή πρέπει να τρέξετε με ασφάλεια μέσα στη χρονιά

Share

Με το καλεντάρι να ξεχειλίζει από αγώνες σε όλη την Ελλάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σίγουρα θα αναρωτηθεί κανείς σχετικά με το αν υπάρχει ανώτατο όριο στον αριθμό αυτών που μπορεί να πάρει μέρος, ειδικά αν είναι νέος δρομέας με μικρή έως ανύπαρκτη αγωνιστική εμπειρία. Όσο διασκεδαστική και αν είναι η διαδικασία της συμμετοχής σε έναν αγώνα, άλλο τόσο κουραστική και επώδυνη μπορεί να αποδειχθεί, ανάλογα βέβαια πάντα με τον στόχο αλλά και την απόσταση. Με την ευκαιρία, λοιπόν, της νέας χρονιάς σας προτείνουμε τις μέγιστες δυνατές αγωνιστικές συμμετοχές μέσα σε 12 μήνες, σε αγωνίσματα από τα 5 χλμ.  ως και τον μαραθώνιο. Ξεκινήστε το μέτρημα!

Τα δύο τινά!
Ο αριθμός των αγώνων που μπορεί κανείς να τρέξει στο διάστημα ενός έτους εξαρτάται κυρίως από τον στόχους τους αλλά και τους λόγους που συμμετέχει. Μία περίπτωση είναι ένας δρομέας να έχει σαφή στόχο να σημειώσει ένα νέο ρεκόρ ή έστω μία καλή επίδοση σε έναν αγώνα και ακολουθεί ένα συγκεκριμένο προπονητικό πλάνο ώστε να το πετύχει. Η άλλη αφορά στην ελεύθερη συμμετοχή σε έναν αγώνα, αυτό που πολλοί δρομείς εκφράζουν λέγοντας «τρέχω για τη χαρά της συμμετοχής», όπου ο σκοπός είναι απλά να τρέξει κανείς ελεύθερα χωρίς να πιεστεί δίχως να κυνηγά κάποιο ρεκόρ. Στον πίνακα που ακολουθεί σας παρουσιάζουμε ένα ενδεικτικό ανώτατο όριο αγώνων ανάλογα με την περίπτωση («Με στόχο την επίδοση ή για τη χαρά της συμμετοχής») και το αγώνισμα (5 και 10 χλμ., ημιμαραθώνιος, μαραθώνιος).  Τα όρια θέτονται για να σας προστατεύσουν από την καταπόνηση των αγώνων και μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το επίπεδο του κάθε δρομέα. Ωστόσο, είναι καλό να τα ακολουθεί κανείς και να τα προσαρμόζει στο πλάνο του.

Αγώνες ανά χρόνο

 

5χλμ.

10χλμ.

Ημιμαραθώνιος

Μαραθώνιος

Με στόχο τον χρόνο

έως και 8

έως και 6

έως και 3

1-2

Για τη χαρά της συμμετοχής

έως και 15

έως και 12

έως και 6

έως και 4

Η τρίτη περίπτωση
Φυσικά,  υπάρχει και μία τρίτη περίπτωση όπου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για έναν αγώνα συγκεκριμένης απόστασης λαμβάνει κανείς μέρος σε άλλους αγώνες μικρότερης, μεγαλύτερης ή ακόμα και της ίδιας απόστασης.  Για την περίπτωση αυτή, υπάρχει ο παρακάτω πίνακας. Εδώ, το όριο του αριθμού των αγώνων αντιστοιχεί ανά προετοιμασία και όχι ανά ένα έτος.Για παράδειγμα, με βάση τον πίνακα, ένας δρομέας που προετοιμάζεται για τον μαραθώνιο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του μπορεί να τρέξει αγωνιστικά 1-2 ημιμαραθωνίους, 2-3 αγώνες 10 χλμ. και προαιρετικά 2-3 αγώνες 5 χλμ.

Αγώνες ανά προετοιμασία

Στο πλαίσιου του στόχου

5 χλμ.

10 χλμ. 

Ημιμαραθώνιος

Μαραθώνιος

Μαραθώνιος

έως και 3*

2-3

1-2

Ημιμαραθώνιος

έως και 4

2-3

10 χλμ.

έως και 5*

1-2

1

5 χλμ.

1-2

1-2

*Προαιρετικά

Επειδή στη χώρα μας διεξάγονται δεκάδες αγώνες και δεν έχουν όλοι πάντοτε τις αποστάσεις που αναφέρονται παρακάτω θα δείτε μερικές αναγωγές ώστε να καλυφθούν όλες οι πιθανές αποστάσεις.
5 χλμ. – αγώνες από 3 έως 7 χλμ.
10 χλμ. – αγώνες από 8 έως 14 χλμ.
Ημιμαραθώνιος – αγώνες από 15 έως 29 χλμ.
Μαραθώνιος – αγώνες από 30 έως 50 χλμ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πιο καλός ο ασθενής…
Οι τραυματισμοί αποτελούν σίγουρα μια δυσάρεστη εμπειρία για κάθε δρομέα. Πάντα όμως μπορείτε να δείτε μια κατάσταση και από την χιουμοριστική της πλευρά. Όπως η ηρωίδα της ιστορίας μας…
Πάρκο Νέας Ζωής, Περιστέρι
Ο Δήμος Περιστερίου, ο μεγαλύτερος της Δυτικής Αθήνας τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό, σίγουρα θα μπορούσε, και θα έπρεπε, να διαθέτει πολύ περισσότερους και μεγαλύτερους χώρους για τρέξιμο. Όμως με δεδομένη την Ελληνική πραγματικότητα το παρκάκι Νέας Ζωής στην ομώνυμη συνοικία, αποτελεί μια πραγματική όαση.
Οι καλύτερες Κυριακές
Από τη στήλη «Ιστορίες του Δρόμου» της Χριστίνας Φωτεινοπούλου.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο