Ε ναι λοιπόν – το φθινόπωρο έφθασε απότομα και τι κάνει ο κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του; Μα γράφεται σε ένα γυμναστήριο φυσικά για να διατηρήσει τη θεϊκή φυσική κατάσταση που απέκτησε το καλοκαίρι κολυμπώντας! (και τρώγοντας και πίνοντας με τα φιλαράκια στις παραλιακές ταβέρνες, αλλά αυτό το προσπερνάμε).
Το δεύτερο βήμα που κάνουν όλοι σχεδόν οι άνθρωποι, είναι να απέχουν συνειδητά. Συγκεκριμένα οι περισσότεροι αγνοούμε τη συνδρομή μας μέχρι έναν περίπου μήνα πριν λήξει οπότε και προσπαθούμε να αποσβέσουμε τα χρήματα της επένδυσής μας πηγαίνοντας καθημερινά στο γυμναστήριο. Τελικά αποφασίζουμε ότι ποτέ ξανά δε θα κάνουμε το ίδιο λάθος, μέχρι φυσικά… του χρόνου που θεωρούμε ότι είμαστε άλλοι άνθρωποι, πιο ώριμοι και πιο πειθαρχημένοι και ο κύκλος συνεχίζεται εσαεί.
Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες, αλλά υπάρχουν. Θεωρώ ότι έχω γνωρίσει μερικούς ανθρώπους που αποτελούν εξαίρεση και μετά από χρόνια εμπειρίας και αποχής από τα γυμναστήρια, αισθάνομαι ότι μπορώ να μοιραστώ μαζί σας τους βασικούς παράγοντες που θα πρέπει να καθορίσουν αν πρέπει να εγγραφείτε σε ένα συγκεκριμένο γυμναστήριο ή όχι.
Πρώτα από όλα, λοιπόν, πρέπει οπωσδήποτε το γυμναστήριο να βρίσκεται κοντά είτε στο χώρο εργασίας σας, είτε στο σπίτι σας. Όσο αποφασισμένοι και αν είστε να πηγαίνετε στο γυμναστήριο μέρα παρά μέρα, αν πρέπει να κάνετε χιλιόμετρα μέχρι να φτάσετε, θα έρθει κάποια στιγμή που απλώς δε θα ξαναπάτε. Το ιδανικό μάλιστα είναι το γυμναστήριο να βρίσκεται στο δρόμο της επιστροφής σας από τη δουλειά, ώστε να αισθάνεστε τύψεις αν περνάτε από μπροστά του και δεν μπαίνετε μέσα. Ακόμα καλύτερο είναι δε, να έχει και τζαμαρία το γυμναστήριο ώστε να βλέπετε τους άλλους να γυμνάζονται και εσείς να αισθάνεστε γουρουνάκι αν δεν μπείτε – γκρόινκ!
Έστω λοιπόν ότι το βρήκατε το γυμναστήριο – προς θεού μη βιαστείτε να υπογράψετε ετήσια συνδρομή. Δεν είστε σίγουροι ότι θα σας αρέσει, ότι θα συνεχίσετε να πηγαίνετε μετά από ένα μήνα και τέλος να είστε σίγουροι ότι το καλοκαίρι θα πηγαίνετε λιγότερο συχνά ή και σπάνια! Σκεφτείτε για παράδειγμα να έχει ωραία μέρα έξω, να μπορείτε να τρέξετε και να κάνετε ποδήλατο στη φύση και αντί γι’ αυτό να προτιμήσετε να κλειστείτε σε μία κονσέρβα. Ίσως στον καύσωνα, αλλά και τότε μάλλον τη θάλασσα θα προτιμήσετε! Οπότε τα χρήματά σας πάλι χαμένα θα πάνε. Προτιμήστε οπωσδήποτε τριμηνιαία ή έστω εξαμηνιαία συνδρομητικά προγράμματα ακόμα και αν σας φαίνονται πιο ακριβά – θα δείτε ότι τελικά δεν είναι!
Ένας ακόμα παράγοντας επιλογής ενός συγκεκριμένου γυμναστηρίου, είναι το πόσο κόσμο έχει. Όχι για να το αποφύγετε αν έχει πολύ κόσμο, αλλά αντίθετα για να το προτιμήσετε! Πολύς κόσμος σημαίνει πολλά προγράμματα, προγράμματα μέχρι αργά που δε θα ακυρώνονται, αφού θα υπάρχει κόσμος να συμμετάσχει και φυσικά συνεχής πίεση προς το γυμναστήριο για καλή ποιότητα υπηρεσιών. Επίσης, σημαίνει και περισσότερες πιθανότητες να «κολλήσετε» με άλλους ανθρώπους και να αποκτήσετε πέρα από «τρεχαλοπαρέα» και «γυμναστοπαρέα». Και μη σας ανησυχήσει ο πολύς κόσμος τον πρώτο μήνα, θυμηθείτε – οι μισοί από αυτούς θα τα έχουν παρατήσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου!
Και τώρα θα πείτε, τελειώσαμε – πάμε για εγγραφή! Στοπ – όχι ακόμα! Πριν δώσετε τα ωραία χρηματάκια σας ρωτήστε να μάθετε πόσα και ποια δικαιολογητικά απαιτούνται πριν αρχίσετε να γυμνάζεστε. Αυτά μπορούν να κυμαίνονται από το «κανένα», μέχρι σωρεία πιστοποιητικών όπως καρδιολόγου, παθολόγου, δερματολόγου για να μην πω και σεξολόγου! Μέχρι να τα έχετε στα χέρια σας, δεν έχει νόημα να πληρώσετε. Υπάρχει πιθανότητα να μαζεύετε τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά για έναν ολόκληρο μήνα, ιδίως αν χρειάζεστε και εξετάσεις όπως καρδιογράφημα, τεστ κοπώσεως και ακτινογραφίες. Και προσέξτε – το ΙΚΑ και υποψιάζομαι και άλλοι ασφαλιστικοί φορείς δε χορηγούν τέτοια δικαιολογητικά, οπότε ετοιμαστείτε να πληρώσετε κάποιον ιδιώτη γιατρό ή ιατρικό κέντρο.
Τα υπόλοιπα κριτήρια είναι μάλλον αυτονόητα και αφορούν την ύπαρξη πολλών μηχανημάτων από αυτά που σας ενδιαφέρουν, ο μέγιστος χρόνος που επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε μηχανήματα σημαντικά για τους δρομείς όπως ο διάδρομος, οι καθαροί χώροι και οι πρόθυμοι γυμναστές με σχετικές γνώσεις. Αν λοιπόν θεωρήσετε ότι τα παραπάνω κριτήρια πληρούνται, τότε αξίζει να εγγραφείτε σε ένα γυμναστήριο χωρίς τύψεις. Και με αυτήν τη σκέψη λέω να σας αφήσω, γιατί έχω ραντεβού με τον καρδιολόγο μου μήπως και καταφέρω να πάρω τη βεβαίωση που χρειάζομαι πριν λήξει η δωδεκάμηνη συνδρομή μου στο γυμναστήριο στην Πέρα Παναγιά που με έπεισε ο Μαυρογιαλούρος να πάω να γραφτώ πριν από κάνα πεντάμηνο…
Από τη στήλη «Ιστορίες του δρόμου» της Χριστίνας Φωτεινοπούλου