Τρέξιμο δίπλα στη θάλασσα: Τι θα πρέπει να προσέχεις;

7 καυτές συμβουλές για να συνδυάσεις διακοπές και τρέξιμο!

Share

Έχουμε μπει στην πιο ευχάριστη και θετική εποχή του χρόνου. Η διάθεση είναι ανεβασμένη και ψάχνουμε όλο και περισσότερους λόγους για να είμαστε όχι μόνο εκτός σπιτιού, αλλά και εκτός πόλης. Φυσικά, έχοντας την τύχη να μένουμε σε μία χώρα, όπου η θάλασσα είναι προσβάσιμη σχεδόν από όλες τις περιοχές, και έτσι μπορούμε να βρίσκουμε συνεχώς την ευκαιρία για αμέτρητες αποδράσεις από την πόλη, από μονοήμερες εκδρομές έως και διακοπές αρκετών ημερών. Και ένας δρομέας δεν μπορεί παρά να επιθυμεί συνεχώς να ανακαλύπτει νέα μέρη για τρέξιμο όπου και αν πάει. Δες τις συμβουλές μας για το τρέξιμο δίπλα στη θάλασσα για να γίνουν οι διακοπές σου πιο ευχάριστες, να απολαύσεις περισσότερο το τρέξιμο και να διατηρήσεις τις δυνάμεις σου για την επόμενη σεζόν.

Η σωστή ώρα

Το πρώτο που θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου όταν πας για την προπόνησή σου δίπλα στη θάλασσα όταν είσαι διακοπές είναι η κατάλληλη ώρα. Επειδή οι θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες είναι υψηλές θα πρέπει σίγουρα να αποφεύγεις το τρέξιμο από τις 11:00 έως τις 18:00. Εναλλακτικά δοκίμασε να τρέχεις νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ ώστε και να μην θέσεις το σώμα σου στη δοκιμασία των καυτών ακτίνων του ήλιου, αλλά και θα την χαρείς περισσότερο.

Κάνε μία βουτιά

Με τη θάλασσα συνεχώς στο οπτικό σου πεδίο σίγουρα θα το σκεφτείς να κάνεις τη βουτιά σου. Το δροσερό νερό θα ρίξει τη θερμοκρασία του σώματός σου που έχει ανέβει με το τρέξιμο και θα σε ανανεώσει. Πρόσεχε μόνο το τρέξιμο να έχει προηγηθεί (και όχι το αντίθετο), ενώ αν νιώθεις κουρασμένος από την προπόνηση καλύτερα να το αναβάλεις για άλλη στιγμή.

Ο κατάλληλος εξοπλισμός

Ρούχα που είναι ελαφριά και άνετα θα κάνουν τη διαφορά στην προπόνησή σου. Επίλεξε κατά προτίμηση τεχνικά με τεχνολογίες διαπνοής – άλλωστε δεν πιάνουν πολύ χώρο στη βαλίτσα σου. Σε περίπτωση που δεν διαθέτεις βρες ένα σορτς ή κολάν και ένα υφασμάτινο T-shirt που να νιώθεις άνετα. Απέφυγε ρούχα με στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς (π.χ. ραφές).

Εξοπλίσου ακόμα με καπέλο, γυαλιά, αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 και έφυγες για τρέξιμο με φόντο τη θάλασσα.

Προσοχή στο νερό

Είναι σημαντικό να έχεις μαζί σου πάντα ένα παγούρι με νερό το οποίο και θα καταναλώνεις σε μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου.

Αν σου φαίνεται μεγάλο το βάρος σκέψου ότι το τελευταίο που θέλεις είναι να νιώσεις δυσφορία ή στη χειρότερη περίπτωση να πάθεις θερμοπληξία, που σίγουρα θα σου χαλάσει τις διακοπές.

Τρέξε έναν αγώνα

Αν είσαι από αυτούς που θέλουν ένα κίνητρο για να τρέξουν στις διακοπές τους, η συμμετοχή σε έναν αγώνα δρόμου σου προσφέρει όλα όσα χρειάζεσαι. Τσέκαρε το καλεντάρι μας και δες αν γίνεται κάποιος αγώνας στην περιοχή της επιλογής σου. Ή μπορείς και να κινηθείς αντίστροφα, να κανονίσεις δηλαδή τις διακοπές σου σε σημείο και ημερομηνία που έχει έναν αγώνα δρόμου που θα ήθελες να τρέξεις.

Φρόντισε να κάνεις την εγγραφή σου νωρίς – σίγουρα και άλλοι δρομείς θα έχουν την ίδια επιθυμία με εσένα – ώστε να εξασφαλίσεις τη θέση σου. Επίλεξε την απόσταση που ανταποκρίνεται στις δυνάμεις σου γιατί η περίοδος των διακοπών μάλλον δεν προσφέρεται για δοκιμές σε αποστάσεις που δεν “έχεις” ακόμα στα πόδια σου.

Βάλε σαν στόχο σου τη διασκέδαση

Η απόδραση από την καθημερινότητα είναι το ζητούμενο στις διακοπές σου. Γι’ αυτό καλό είναι να αποφύγεις να εκτελέσεις ένα απαιτητικό πρόγραμμα στην προπόνησή σου. Ο στόχος σου δεν θα πρέπει να είναι ούτε η διάρκεια, ούτε η απόσταση, αλλά να περάσεις καλά και να ευχαριστηθείς το κάθε μέτρο. Άλλωστε πόσες φορές θα έχεις την ευκαιρία να τρέξεις σε τέτοιο περιβάλλον;

Μείνε δραστήριος

Αν παρόλα αυτά στις διακοπές σου θέλεις να διακόψεις… και από το τρέξιμο μπορείς να το κάνεις χωρίς τύψεις. Σκέψου μόνο να βρίσκεις ευκαιρίες να μένεις σε κίνηση με εναλλακτικές δραστηριότητες π.χ. κολύμπι, στατικές ασκήσεις στην παραλία, περπάτημα, κολύμπι, beach volley, ποδηλασία, κανό και ότι άλλο μπορείς να βρεις για να διατηρήσεις τη φυσική σου κατάσταση που με το τόσο κόπο έχτισες όλο αυτό το διάστημα. Σκέψου το σαν ξεκούραση του σώματος και του μυαλού σου από το τρέξιμο ώστε να επιστρέψεις δυναμικότερα με νέους στόχους και όρια να ξεπεράσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάντα παιδιά
Από τη στήλη «Ιστορίες του δρόμου» της Χριστίνας Φωτεινοπούλου
Χωρίς άλλο ήχο
Από τη στήλη «Τρέχοντας» της Αγγελικής Κοσμοπούλου
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο