Online shopping

Κάντε τις αγορές σας με ασφάλεια

Share

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το online shopping, οι αγορές δηλαδή μέσω διαδικτύου, είχε την τιμητική τους όλη αυτήν την περίοδο, και συνεχίζει να την έχει. Παρά το γεγονός ότι θεωρείται και είναι αρκετά ασφαλής διαδικασία, υπάρχουν σημεία που θα πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την ασφάλεια των συναλλαγών μας, αλλά και των προσωπικών μας στοιχείων.

Επιπλέον, πέρα από τα τεχνικά ζητήματα και τους κανόνες ασφαλείας, που όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τις διαδικτυακές αγορές και κινήσεις γενικότερα, υπάρχουν και πιο «ειδικά» κομμάτια που θα πρέπει να προσέχουμε σε ό,τι αφορά τα αθλητικά/δρομικά προϊόντα.

Για να σας βοηθήσουμε προσπαθήσαμε να συλλέξουμε και να σας παρουσιάσουμε αναλυτικά και τις δύο «κατηγορίες» ώστε να συνεχίσετε ή και να ξεκινήσετε τις ηλεκτρονικές, δρομικές αγορές σας με ασφάλεια και σιγουριά.

Για να δείτε θέματα διατροφής ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

Τα «τεχνικά»

• Επιβεβαιώστε ότι η ιστοσελίδα του καταστήματος που σκοπεύετε να κάνετε την αγορά κάνει χρήση ασφαλούς σύνδεσης. Tο μυστικό είναι το s στην κατάληξη του https. (Hypertext Transfer Protocol Secure). Η διεύθυνση δηλ. θα πρέπει να αρχίζει με… https:// (θα δείτε ένα εικονίδιο με τη μορφή λουκέτου στην μπάρα, αν χρησιμοποιείτε Google Chrome).

• Η τεχνολογία «Ασφαλής περιήγηση» προειδοποιεί όταν πρόκειται να επισκεφθείτε επικίνδυνους ιστοτόπους που μπορεί να περιέχουν απειλές, κακόβουλα προγράμματα και προσπάθειες ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing).

• Συγκρίνετε την τιμή του προϊόντος που αναζητάτε σε διάφορα ηλεκτρονικά καταστήματα. Σε περίπτωση που υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις θα πρέπει να είστε πιο επιφυλακτικοί. Για παράδειγμα, κάντε μία μικρή έρευνα σχετικά με το κατάστημα, ιδιαίτερα αν είναι η πρώτη φορά που αγοράζετε από αυτό και συμβουλευτείτε το κομμάτι «Ποιοι Είμαστε» ή «Επικοινωνία» ώστε να βρείτε έγκυρες πληροφορίες για τον πωλητή.

• Αν σε ένα site, σας ζητούν προσωπικά στοιχεία που δεν είναι απαραίτητα για την αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας (π.χ. στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού σας, απαντήσεις σε ερωτήσεις ασφάλειας ή κωδικό) καλό είναι να μην το εμπιστευθείτε, μιας και τέτοιου τύπου ερωτήσεις είναι ενδεικτικές απόπειρας ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing). Κάποιες ιστοσελίδες μπορεί να αποτελούν ακριβείς αντιγραφές επίσημων ιστοσελίδων, με τα χαρακτηριστικά λογότυπα, αλλά έχουν διαμορφωθεί με σκοπό να αποκτήσουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

• Αποφύγετε την είσοδο σε λογαριασμούς που περιέχουν τα οικονομικά σας στοιχεία (π.χ. τραπεζικούς λογαριασμούς, αριθμούς καρτών σε site e-commerce) από κοινόχρηστους υπολογιστές. Σε περίπτωση που κάνετε κάτι τέτοιο, μόλις ολοκληρώσετε την περιήγησή σας αποσυνδεθείτε από τους λογαριασμούς σας και κλείστε το παράθυρο του browser.

• Η τεχνολογία πλέον σας παρέχει βοήθεια με τον Password manager και με τη δυνατότητα να σώσετε ή να δημιουργήσετε κωδικούς για τους online λογαριασμούς σας. Πέραν αυτού, υπάρχει και το Password CheckUp, το οποίο συγκρίνει τον κωδικό που χρησιμοποιείτε στον λογαριασμό σας με μια βάση δεδομένων και με λέξεις κλειδιά που έχουν ήδη παραβιαστεί στο παρελθόν, προειδοποιώντας σας σε περίπτωση κινδύνου.

Εξακριβώστε αν το site στο οποίο κάνετε τις αγορές σας, παρέχει ασφάλεια αγορών (buyer protection) και διαβάστε με προσοχή τους όρους και τις ρήτρες σχετικά με το θέμα πληρωμής σε περίπτωση επιστροφών. Αφού πληρώσετε και λάβετε την επιβεβαίωση της παραγγελίας, φυλάξτε το email με τις αποδείξεις των συναλλαγών και όταν φτάσει η παραγγελία σας, βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνει όλα όσα έχετε παραγγείλει και πληρώσει.

Ειδικά για αθλητικές αγορές

• Σε αγορές που αφορούν δρομικά ρούχα θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι επιλέξατε το σωστό μέγεθος. Για το σκοπό αυτό συμβουλευτείτε τον οδηγό μεγεθών που συνήθως υπάρχει σε τέτοια ηλεκτρονικά καταστήματα (σωματομετρικές διαστάσεις, ύψος, βάρος, περιφέρεια κλπ.).

• Όσον αφορά τα παπούτσια, αντλήστε δεδομένα από παλαιότερα σας μοντέλα ίδιας εταιρείας. Αν τώρα επιλέξετε μοντέλο εταιρείας που δεν έχετε ξαναφορέσει στο παρελθόν θα πρέπει να διαπιστώσετε ότι τα μεγέθη αντιστοιχούν. Ένας τρόπος είναι να βρείτε το μήκος του παπουτσιού (σε ορισμένα σάιτ δίνεται αυτή η πληροφορία) και να εξακριβώσετε αν είναι όμοιο με αυτά που φοράτε συνήθως.

• Μελετήστε τα χαρακτηριστικά του προϊόντος ώστε να εξακριβώσετε ότι είναι ιδανικό για τρέξιμο και για άσκηση, όταν δεν αφορά αμιγώς δρομικό εξοπλισμό (π.χ. ακουστικά, κάλτσες κ.ά.)

• Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα βρείτε χρήσιμα και τα σχόλια-βαθμολογία προηγούμενων αγοραστών, τα οποία παρέχονται στις περισσότερες περιπτώσεις, ώστε να πάρετε μία ιδέα τόσο για το προϊόν όσο και την ιστοσελίδα που θα κάνετε την αγορά.

• Σε κάθε περίπτωση βεβαιωθείτε πριν προχωρήσετε σε αγορά για την πολιτική των επιστροφών/αλλαγών και ότι δεν θα επιβαρυνθείτε με πολλά χρήματα και έξτρα κρυφές χρεώσεις σε αυτήν την περίπτωση.

Δημοσίευση στο Runner 119

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι να κάνεις το τελευταίο βράδυ πριν τον αγώνα
Συμβουλές διατροφής, ύπνου και προετοιμασίας για τη βραδιά πριν από τον πρώτο σου αγώνα
Τρέξιμο και 10 δημοφιλή αθλήματα
Η σχέση που έχει το τρέξιμο με 10 δημοφιλή αθλήματα
Στη βροχή
Η στήλη «Τρέχοντας» της Αγγελική Κοσμοπούλου.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο