Δρομέας όλο το 24ωρο

Συμβουλές για νέους δρομείς ανάλογα με την ώρα προπόνησης

Share

Σκέφτεσαι να ξεκινήσεις το τρέξιμο, αλλά δεν ξέρεις ποια ώρα της ημέρας να το… χωρέσεις στο πρόγραμμά σου; Σίγουρα κάποια στιγμή θα βρεις λίγο χρόνο, όμως τι είναι καλύτερο; Το καλύτερο, λοιπόν, είναι να τρέξεις όποτε μπορέσεις. Εμείς απλά σου δίνουμε μερικές συμβουλές που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για όταν βρεις χρόνο, είτε πρωί, μεσημέρι, απόγευμα ή βράδυ!

ΤΟ ΠΡΩΙ

Αν το πρόγραμμά σου είναι ελεύθερο τις πρωινές ώρες τότε εκμεταλλεύσου το. Μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο να το πάρεις απόφαση, όμως το σώμα σου είναι πιο ξεκούραστο και αποδίδει καλύτερα αν το συνηθίσεις.

ΣΥΜΒΟΥΛEΣ

• Δώσε χρόνο στον οργανισμό σου να συνηθίσει τις πρωινές προπονήσεις και μην τις σταματήσεις μετά τις πρώτες σου απόπειρες. Μετά από 4-5 προπονήσεις οι βιορυθμοί σου θα προσαρμοστούν και θα αισθάνεσαι πολύ καλύτερα, τόσο σε επίπεδο διάθεσης όσο και απόδοσης.

• Ξεκίνα με περπάτημα για 5-10 λεπτά ώστε να δώσεις στο σώμα σου τη δυνατότητα να ανεβάσει σταδιακά τους καρδιακούς παλμούς, που είναι πιο χαμηλοί το πρωί, αλλά και τη θερμοκρασία του.

• Απόφυγε να καταναλώσεις ένα πλήρες πρωινό πριν την προπόνηση. Προτίμησε ένα μικρό σνακ όπως μία μπάρα, ένα φρούτο ή μία φρυγανιά πριν, και στη συνέχεια, μετά την προπόνησή σου, πάρε ένα πιο γεμάτο πρωινό.

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Σε περίπτωση που ανήκεις σε αυτούς που βρίσκουν στις μεσημεριανές ώρες χρόνο για άσκηση μην τον αφήσεις να πάει χαμένος. Είναι μία ώρα που παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως ότι η θερμοκρασία και η υγρασία βρίσκονται συνήθως σε καλύτερα επίπεδα (τους χειμερινούς μήνες) και ότι οι χώροι άσκησης (στάδια, πάρκα, γυμναστήρια κλπ.) δεν έχουν κόσμο.

ΣΥΜΒΟΥΛEΣ

• Το τελευταίο σου γεύμα πριν την προπόνηση θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 2,5-3 ώρες.

• Σε περίπτωση που υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις (καπέλο, γυαλιά, αντηλιακό) καθώς ακόμα και τον χειμώνα ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

• Βεβαιώσου ότι το στάδιο ή ο χώρος άσκησης που θέλεις να πας είναι ανοιχτός τις μεσημεριανές ώρες καθώς αρκετοί κλείνουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

• Απόφυγε το τρέξιμο στην πόλη και ιδιαίτερα σε κεντρικούς και πολυσύχναστους δρόμους καθώς εκείνες τις ώρες παρατηρείται η υψηλότερη συγκέντρωση ατμοσφαιρικών ρύπων.

Για να δείτε διατροφικά θέματα ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Το απόγευμα, δηλαδή από τις 5 έως τις 8, είναι το διάστημα που οι περισσότεροι βρίσκουν χρόνο για να προπονηθούν συνεπώς θα βρεις πιο εύκολα παρέα. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι οι χώροι προπόνησης είναι πολυσύχναστοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι βέβαια ένα διάστημα της ημέρας που συνήθως αισθανόμαστε καλύτερα, ενώ είναι ό,τι καλύτερο για αποφόρτιση μετά την εργασία.

ΣΥΜΒΟΥΛEΣ

• Το μεσημεριανό σου γεύμα θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 2,5-3 ώρες πριν την προπόνηση.

• Προτίμησε ένα ελαφρύ μεσημεριανό αποφεύγοντας βαριά φαγητά και σάλτσες.

• Απόφυγε να κοιμηθείς αρκετή ώρα το μεσημέρι καθώς το σώμα σου θα «βαρύνει». Ιδανικά προσπάθησε να μην ξεπεράσεις τα 40’-50’.

Για να δείτε θέματα ενδυνάμωσης-ευλυγισίας ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Αν πάλι ο μοναδικός χρόνος που μπορείς να βρεις είναι τις βραδινές ώρες τότε κανένα πρόβλημα. Ξεπέρασε τους όποιους ενδοιασμούς και βγες για προπόνηση, έστω ένα πολύ χαλαρό τρέξιμο.

ΣΥΜΒΟΥΛEΣ

• Αν τρέχεις στον δρόμο θα πρέπει να ακολουθείς πιστά τους κανόνες ασφαλείας (τρέξιμο χωρίς ακουστικά, ρούχα με ανακλαστικά και έντονα χρώματα, τρέξιμο στην αντίθετη πλευρά του ρεύματος για να είσαι καλύτερα ορατός από τα οχήματα και να έχεις οπτική επαφή).

• Απόφυγε να τρέξεις σε σκοτεινά και ερημικά μέρη.

• Μετά την προπόνηση αφιέρωσε λίγο παραπάνω χρόνο στη χαλάρωση εκτελώντας αποθεραπεία (5’-10’ αργό τρέξιμο ή περπάτημα), πολλές στατικές διατάσεις, καθώς κι ένα ζεστό μπάνιο ώστε να μην έχεις υπερένταση και να μπορέσεις να κοιμηθείς πιο εύκολα.

• Ενημερώσου για τα ωράρια των σταδίων. Τα περισσότερα Δημοτικά Στάδια κλείνουν μετά τις 9-10 το βράδυ.

Να θυμάσαι πάντα πως το πιο δύσκολο κομμάτι μιας προπόνησης είναι να ετοιμαστείς και να βγεις από το σπίτι!

Δημοσίευση στο Runner 117, στη στήλη Στα Γρήγορα / Νέοι δρομείς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το σακίδιο του δρομέα
Τα απαραίτητα που πρέπει να έχετε μαζί σας σε κάθε προπόνηση
Οι δρομείς του 6
Από τη στήλη «Ιστορίες του Δρόμου» της Χριστίνας Φωτεινοπούλου
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο