Σπουδαίοι δρομείς… δείχνουν την αλληλεγγύη τους

Ένα νέο «δρομικό» κίνημα γεννιέται στην Αμερική

Share
Το άγαλμα του Old John Kelley στο Newton της Μασαχουσέτης / Φωτο: Ray Charbonneau

Το πρωινό τρέξιμο φέρνει ευεξία, σου δίνει ενέργεια για να αντεπεξέλθεις στο υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας και φυσικά, γεννάει, τις πιο δημιουργικές, και πολλές φορές παλαβές, ιδέες.

«Θύματα» του τελευταίου έπεσαν τρεις Αμερικανοί δρομείς ο Amby Burfoot, η γυναίκα του Christina και ο αδερφός του Gary. Καθώς έτρεχαν, στις όχθες του ποταμού Mystic στο Κονέντικατ, ο Gary πέταξε την ιδέα ότι θα ήταν πολύ ωραίο να βάλουν μία μάσκα στο άγαλμα του νικητή του Μαραθώνιου της Βοστόνης το 1957 John J. Kelley και το οποίο βρίσκεται στην περιοχή τους.

Οι υπόλοιποι βρήκαν την ιδέα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και κατέβηκαν στην πόλη για να  την πραγματοποιήσουν, και για την αγορά του κατάλληλου υλικού, έχοντας να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του ότι τα αγάλματα είναι συνήθως μεγαλύτερα οπότε θα έπρεπε να προχωρήσουν σε σπιτικές δημιουργίες. Η Christina, τελικά, έφτιαξε μία ειδικά μάσκα η οποία αποτελεί και φόρο τιμής στην ιρλανδική καταγωγή του Kelley.

Το άγαλμα του John Kelley στο Mystic, εκεί που ξεκίνησαν όλα / Φωτο: Amby Burfoot

Εκείνο το βράδυ ο Amby άρχισε να σκέφτεται δεκάδες άλλα αγάλματα δρομέων και φίλους του δρομείς που ζουν σε αυτές τις πόλεις και θα μπορούσαν να προσφέρουν στην επέκταση του σχεδίου. Άλλωστε, γιατί όχι;

Δείτε άλλες δρομικές ιστορίες που εμπνέουν πατώντας εδώ.

Το άγαλμα του Frank Shorter στο Boulder / Φωτο: Rich Castro

Η ιδέα κατακτά την Αμερική

Επόμενο άγαλμα ήταν αυτό της Joan Samuelson στο Cape Elizabeth, όπου για την πραγματοποίηση του σχεδίου οι φίλοι δρομείς της περιοχής πήραν με το μέρος τους και την Αστυνομία. Η Joan Samuelson ήταν από τους τυχερούς με διπλή προστασία καθώς μάσκα τοποθετήθηκε και στο άγαλμά της με τον Bill Rodgers στο Davenport στην Αϊόβα.

Η Joan Samuelson και ο Bill Rodgers statues στο Davenport / Φωτο: Quad City Times Bix 7

Τη δική του μάσκα φόρεσε επίσης το άγαλμα του Fred Lebow που βρίσκεται στο Central Park της Νέας Υόρκης, με τους δρομείς και περιπατητές του πάρκου να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Ο δρομέας και ιδρυτής του Μαραθώνιου της Νέας Υόρκης Fred Lebow στο Central Park /
Φωτο: Scott Lange

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να ξεφύγουν τα μνημεία της πιο δρομικής πόλης. Στο Hopkinton στην περιοχή της έναρξης του Μαραθώνιου της Βοστόνης, εθελοντές έβαλαν μάσκες στο άγαλμα του Rick και Dick Hoyt.

Οι Rick και Dick Hoyt δείχουν την αλληλεγύη τους από το Hopkinton / Φωτο: Bruce MacDonald

Από τον πυρετό της μάσκας δεν ξέφυγε ούτε το άγαλμα του μεγάλου μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη που βρίσκεται στη Βοστόνη, αν και οι εθελοντές τόνισαν την ιδιαίτερη δυσκολία της πραγματοποίησης της δράσης σε αυτό λόγω του ύψους του.

Ο δικός μας Στέλιος Κυριακίδης στην εκκίνηση του Μαραθώνιου της Βοστόνης /
Φωτο: Bruce MacDonald

Ελπίζουμε το μήνυμα της δράσης ότι όλοι μαζί συμμετέχουμε για τη μείωση της εξάπλωσης του Covid-19 να βρήκε ανταπόκριση από τους πολίτες της Αμερικής, χώρα που σήμερα πλήττεται ιδιαίτερα από τον ιό. Σίγουρα, όμως, χάρισε χαμόγελα και έδωσε κουράγιο σε χιλιάδες δρομείς σε όλον τον κόσμο. Άλλωστε, τόσο μεγάλα ονόματα του αθλητισμού είναι στο πλευρό μας!

Το κίνημα έρχεται και στη χώρα μας
Όπως κάθε που φέρνει ελπίδα στο κόσμο έτσι και το «κίνημα της μάσκας» έφτασε και στη χώρα μας. Χρειάστηκαν λίγες ώρες να διαδοθεί το μήνυμα (θυμίζουμε ότι ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο 4 Απριλίου, ενώ τη Δευτέρα 6 Απριλίου έλαβε τη μάσκα του το άγαλμα του Στέλιου Κυριακίδη).
Έτσι ο πρώην Δήμαρχος του Μαραθώνα, Σπύρος Ζαγάρης, «φόρεσε» μάσκα στο άγαλμα του Στέλιου Κυριακίδη που βρίσκεται στην εκκίνηση του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας, αλλά δεν άφησε απροστάτευτο ούτε τον Σπύρο Λούη, ο οποίος στο ίδιο άγαλμα του δείχνει το δρόμο (όπως και στο αντίστοιχο άγαλμα στη Βοστόνη).

O Σπύρος Ζαγάρης επί το έργον!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
adidas Originals Fashion Show
Τα adidas Originals διοργάνωσαν το πιο αυθεντικό Street Event της χρονιάς
9ος Διεθνής Μαραθώνιος Δρόμος Ρόδου
Δείτε LIVE τα αποτελέσματα του αγώνα
Με το PUMA Fast-R Nitro Elite 2, θα φτάσεις εκεί που θες: στην κορυφή!
Επιστροφή ενέργειας και αντικραδασμική προστασία για δρομείς υψηλών επιδόσεων
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο