Συμβουλές για περιπατητές από δρομείς

Συμβουλές για να κάνετε το περπάτημα σας πιο ασφαλές, πιο ευχάριστο αλλά και αποδοτικό

Share

Είστε από αυτούς που βγαίνουν καθημερινά ή έστω συχνά για το περπάτημά τους; Πολύ καλά κάνετε! Φυσικά θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες που ισχύουν τις ημέρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Άλλωστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά 150 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα για τους ενήλικες έως 64 ετών με ελάχιστη διάρκεια ανά ημέρα τα 10 λεπτά.

Αλλά και αυτήν την περίοδο της “καραντίνας” οι συστάσεις των ειδικών υποδεικνύουν την καθημερινή άσκηση ως βασική επιλογή τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία, τηρώντας πάντα τους κανόνες προστασίας της υγείας μας.

Δείτε εδώ τι πρέπει να έχετε μαζί σας όταν βγείτε έξω για προπόνηση

Ως δρομείς έχουμε κι εμείς χρήσιμες συμβουλές να σας δώσουμε, ιδιαίτερα αν θέλετε να κάνετε το περπάτημά σας πιο ασφαλές, πιο ευχάριστο, αλλά και πιο αποδοτικό για την υγεία σας.

Συμβουλές

Φροντίστε να έχουν περάσει τουλάχιστον 2-3 ώρες από ένα μεγάλο γεύμα πριν βγείτε για περπάτημα.

Φορέστε αθλητικό ρουχισμό (φόρμα, φούτερ ή αθλητικό τζάκετ ή TShirt), αθλητικά παπούτσια και αθλητικές κάλτσες. Το σώμα σας πρέπει να αναπνέει, τα ρούχα να είναι άνετα, ενώ τα πόδια σας πρέπει να είναι άνετα και να προστατεύονται από τις ειδικές τεχνολογίες των αθλητών παπουτσιών.

Ξεκινήστε ήρεμα το περπάτημά σας επιλέγοντας, ομαλές επιφάνειες και αποφεύγοντας ανηφόρες και κατηφόρες (αν αυτό φυσικά είναι δυνατόν) για τα πρώτα 5-10 λεπτά.

Βρείτε σιγά σιγά ρυθμό και προσπαθήστε να τον διατηρήσετε. Όσο πιο γρήγορο είναι το περπάτημά σας τόσο περισσότερο θα βελτιώσετε την αντοχή σας και θα κάψετε περισσότερες θερμίδες.

Επιλέξτε διαδρομές και μέρη που δεν θα συναντήσετε πολύ κόσμο και – ακόμα πιο σημαντικά – δεν επικρατεί συνωστισμός.

Αν περπατάτε βραδινές ώρες επιλέξτε ρούχα με ανακλαστικά ή έστω έντονα χρώματα.

Αν η περιοχή που θα κινηθείτε δεν φωτίζεται επαρκώς καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα φακό ώστε να γίνεστε αντιληπτοί από τους οδηγούς των αυτοκινήτων, μηχανών κλπ.

Καλό είναι να μην ακούτε μουσική ώστε να έχετε πλήρη επαφή με το περιβάλλον.

Σε περίπτωση που κινείστε σε δρόμους προσπαθήστε να περπατάτε πάντα στην άκρη και στο αντίθετο ρεύμα ώστε να βλέπετε τα οχήματα να έρχονται προς τα εσάς και όχι το αντίθετο.

Η ταχύτητα που θα κινείστε (δλδ το πόσο γρήγορα θα περπατάτε) είναι δική σας επιλογή και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (διαδρομή, ηλικία, επίπεδο φυσικής κατάστασης κλπ.). Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να αισθάνεστε ότι πιέζεστε και δεν χαλάτε την ομαλή κίνηση του βαδίσματος.

Ολοκληρώστε τη βόλτα σας πηγαίνοντας πιο χαλαρά τα τελευταία 4-5 λεπτά ώστε να επανέλθουν πιο ομαλά οι καρδιακοί παλμοί στο φυσιολογικό επίπεδο ηρεμίας.

Μήπως θέλετε να τρέξετε; Δείτε εδώ πολύτιμες συμβουλές για το τρέξιμο τις ημέρες της καραντίνας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι κάτι εικόνες μαγικές
Από τη στήλη «Ιστορίες του Δρόμου»
Η διαλειμματική προπόνηση
Δείτε πώς, πότε και γιατί να την εκτελέσετε
Απαντήσεις στις απορίες για νέους, αλλά και πιο έμπειρους δρομείς!
Απαντήσεις σε ορισμένα από τα συχνότερα ερωτήματα των νέων δρομέων γύρω από το τρέξιμο
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο