Το τρέξιμο μπορεί!

Τα 6 μεγάλα οφέλη από την αγαπημένη μας δραστηριότητα

Share

Mήπως ήρθε η ώρα να κάνεις πράξη αυτό που σκέφτεσαι εδώ και αρκετό καιρό; «Να ξεκινήσεις το τρέξιμο!». Κι επειδή από αυτή τη στήλη έχουμε παρουσιάσει πολλές φορές προγράμματα και συμβουλές για να το κάνεις, αυτή τη φορά σου παρουσιάζουμε έξι αναμφισβήτητα και σούπερ σημαντικά οφέλη από τη συστηματική ενασχόληση μαζί του!

1_ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ
Τα οφέλη είναι πολλά και αναμφισβήτητα. Η βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης αυτόματα σημαίνει καλύτερη λειτουργία του καρδιαναπνευστικού και καρδιαγγειακού σστήματος. Παράλληλα, η συστηματική άσκηση δυναμώνει τους μυς και τα οστά, ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει από ασθένειες. Η λίστα πραγματικά είναι πολύ μεγάλη και είμαστε σίγουροι ότι, τουλάχιστον για αυτό, δε θα χρειαστούμε πολλά για να σε πείσουμε.

2_ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΒΑΡΟΣ
Για πολλούς είναι ο αυτοσκοπός και ο λόγος που καταφεύγουν στο τρέξιμο. Πράγματι, δεκάδες έρευνες υποστηρίζουν πως η συστηματική ενασχόληση με το τρέξιμο επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη σωματική σύσταση, μειώνοντας το ποσοστό του λίπους και αυξάνοντας ταυτόχρονα τη μυϊκή μάζα στους αγύμναστους. Αν το βάλεις στη ζωή σου, σίγουρα θα δεις διαφορές, ιδιαίτερα αν έχεις παραπανίσια κιλά, ενώ θα δεις πολύ γρήγορα το σώμα σου να δυναμώνει. Ιδανικά πάντως, βάλε στο πρόγραμμά σου και ασκήσεις ενδυνάμωσης για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, ενώ αν συνδυάσεις και μία προσεκτική διατροφή, τότε πολύ σύντομα δε θα αναγνωρίζεις τον εαυτό σου!

3_ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ
Το Runner’s High είναι το αίσθημα ευφορίας που νιώθει ένας δρομέας μετά την προπόνηση και είναι ένας αποδεκτός όρος ακόμα και από την ιατρική κοινότητα. Ουσιαστικά οφείλεται στην υπερβολική έκκριση ενδορφινών –τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού– και ντοπαμίνης –του νευροδιαβιβαστή της ευτυχίας– που παρατηρούνται μετά από την άσκηση. Έτσι, το τρέξιμο, επιδρά άμεσα στην ψυχική σου υγεία χαρίζοντάς σου μικρές στιγμές ευτυχίας. Και μακροπρόθεσμα, όμως, η ενασχόληση μαζί του ανεβάζει την αυτοπεποίθηση, δημιουργεί μία έντονη εσωτερική ικανοποίηση, αλλά και την ευχάριστη αίσθηση ότι κάνεις κάτι καλό για τον εαυτό σου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρόμοια θετικά συναισθήματα αποκομίζεις και από την ταυτόχρονη βελτίωση του σώματός σου (χάσιμο βάρους, στάση σώματος, γράμμωση κ.ά.). Είναι να το σκέφτεσαι;

4_ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟ
Ένα παράπλευρο όφελος που σε όλους αρέσει. Το τρέξιμο έχει το δικό του μεγάλο κοινό και σίγουρα όποιος το ξεκινά ανοίγει νέους ορίζοντες, γνωρίζει κόσμο, ανταλλάζει ιδέες και απόψεις. Είτε σε χώρους προπόνησης (στάδια, πάρκα κλπ.), είτε σε αγώνες και ομαδικές προπονήσεις, θα βρεις ανθρώπους όλων των ηλικιών που θα ταιριάξεις και θα κάνεις παρέα. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια οι επίσημες ή ανεπίσημες δρομικές ομάδες ξεπηδούν η μία μετά την άλλη. Αν μη τι άλλο, με ένα δρομέα έχεις πάντα κάτι να πεις…

5_ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΡΗ
Πολύ συχνά οι δρομικές παρέες προχωρούν στη συμμετοχή σε αγώνες. Και πλέον οι αγώνες είναι παντού. Έτσι, πολύ πιθανόν σύντομα να βρεθείς σε κάποιο ταξίδι για μία αγωνιστική συμμετοχή, γνωρίζοντας νέα μέρη και τοποθεσίες. Ακόμα, όμως, κι αν δε συμβεί αυτό, όσο «καταπίνεις» χιλιόμετρα θα διαπιστώσεις ότι θα σου δημιουργηθεί η διάθεση να αναζητήσεις νέα μέρη, ακόμα και κοντά στην περιοχή σου, τα οποία είτε θα γνωρίσεις καλύτερα, είτε θα ανακαλύψεις από την αρχή και σίγουρα θα τα δεις με άλλο μάτι.

6_ΘΑ ΓΕΜΙΣΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ
Σίγουρα στις μέρες μας ο περισσότερος κόσμος γκρινιάζει για την έλλειψη ελεύθερου χρόνου. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όμως, που συμβαίνει και το αντίθετο. Ο κόσμος να ψάχνει ασχολίες για να γεμίσει τον ελεύθερό του χρόνο. Το τρέξιμο έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, σε σχέση με πολλές άλλες αθλητικές δραστηριότητες και μη, το οποίο είναι η ευελιξία. Μπορεί να εκτελεστεί (σχεδόν) παντού, όποτε θέλεις, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να διαρκέσει όσο θες. Μπορεί, όμως, να περιλαμβάνει πολλά ακόμα πράγματα (ενδυνάμωση, αποκατάσταση κλπ.), αυξάνοντας τη διάρκειά του (και μαζί και τα οφέλη του). Έτσι, αν είσαι από αυτούς που έχουν χρόνο να διαθέσουν, το τρέξιμο θα τον γεμίσει ευχάριστα, προσφέροντας σου και όλα τα παραπάνω!

Δημοσίευση στο Runner 107, στη στήλη Στα Γρήγορα / Νέοι δρομείς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν έχεις υπομονή, θα κερδίσεις
Από τη στήλη «Τρέχοντας» της Αγγελικής Κοσμοπούλου
Με το δεξί
Ξεκινήστε την προπόνηση κάνοντας τα σωστά βήματα!
Όταν τα σκυλιά επιτίθενται
Πολύτιμες συμβουλές σε δρομείς αλλά και σε ιδιοκτήτες σκύλων
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο