8 tips για άνετο και ασφαλές τρέξιμο το καλοκαίρι

Ξεκίνα το τρέξιμο με τον σωστό τρόπο τους καλοκαιρινούς μήνες

Share

Καλοκαίρι και τρέξιμο

Ήρθε το καλοκαίρι. Η ημέρα είναι μεγαλύτερη, έχεις περισσότερο χρόνο, ενώ η διάθεση είναι ανεβασμένη.

Δικαιολογίες τέλος, λοιπόν, αφού το καλοκαίρι είναι μία καλή εποχή να ξεκινήσεις το τρέξιμο.

Από την άλλη, βέβαια, οι υψηλές θερμοκρασίες και ο δυνατός ήλιος κρύβουν παγίδες που μπορούν να «σαμποτάρουν» την προσπάθειά σου!

Μην αγχώνεσαι, όμως. Διάβασε τις συμβουλές μας, κάνε τις σωστές κινήσεις και αυτό το καλοκαίρι θα γίνεις δρομέας!

Προσοχή στην ώρα

Η επιλογή της ώρας το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού μία λάθος κίνηση μπορεί να σου καταστρέψει την προπόνηση, αλλά και τα σχέδιά σου για να γίνεις δρομέας.

Προτίμησε τις ώρες που ο ήλιος είναι ακόμα χαμηλά, όπως νωρίς το πρωί (7π.μ.-9π.μ.) ή αργά το βράδυ (7μ.μ.-9μ.μ.) αφού η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή.

Επιπλέον, αυτές τις ώρες υπάρχει ακόμα φως ώστε να γίνεσαι εύκολα αντιληπτός από τους οδηγούς των αυτοκινήτων (σε περίπτωση που επιλέξεις να τρέξεις στον δρόμο).

Πάρε αντηλιακό

Μπορεί να το… σνομπάρεις, όμως τώρα που θα ξεκινήσεις το τρέξιμο το έχεις περισσότερο ανάγκη καθώς είσαι περισσότερη ώρα εκτεθειμένος στην ηλιακή ακτινοβολία.

Επίλεξε ένα προϊόν που ενδείκνυται για χρήση σε σπορ, ή εναλλακτικά κάποιο που να αναγράφει στη συσκευασία του ότι αντέχει στο νερό και τον ιδρώτα.

Θα πρέπει να προσέξεις, επίσης, να διαθέτει υψηλό δείκτη προστασίας τόσο για τη UVA ακτινοβολία όσο και για τη UVB και θα πρέπει να το εφαρμόζεις σε πρόσωπο και σώμα 20-30 λεπτά πριν βγεις από το σπίτι για την προπόνησή σου κυρίως το καλοκαίρι.

Βάλε καπέλο

Ακόμα ένα χρήσιμο δρομικό γκάτζετ που είναι απαραίτητο την εποχή του καλοκαιριού. Αν μάλιστα τρέχεις αργά το πρωί ή νωρίς το απόγευμα, τότε θα πρέπει να το έχεις απαραίτητα μαζί σου. Υπάρχουν μάλιστα ειδικές επιλογές για δρομείς που προσφέρουν διαπνοή, καλή προστασία από τον ήλιο, άνετη εφαρμογή και σωστή διαχείριση του ιδρώτα. Ιδανικά επέλεξε ένα που να είναι άνετο στο κεφάλι σου, δεν σε σφίγγει και να ταιριάζει με το στυλ σου!

Πιες νερό

Οι ανάγκες του οργανισμού για υγρά είναι ιδιαίτερα αυξημένες το καλοκαίρι και ακόμα περισσότερο τις ημέρες που θα τρέξεις.
Έτσι, προσπάθησε να πίνεις περισσότερο από το κανονικό από το πρωί, ενώ 60’-90’ πριν από την προπόνηση προσπάθησε να καταναλώσεις μία ποσότητα νερού τουλάχιστον 250-500ml. Μετά την προπόνηση πιές και πάλι αρκετό νερό ή έστω ένα χυμό ή κατανάλωσε 1-2 φρούτα. Από τα ποτά του εμπορίου πριν και μετά την προπόνηση προτίμησε αυτά που είναι ισοτονικά ή υποτονικά (το γράφουν στην ετικέτα).

Το κατάλληλο μέρος

Το ιδανικό μέρος για τρέξιμο τους καλοκαιρινούς μήνες για έναν νεόκοπο δρομέα είναι αυτό που συνδυάζει επίπεδο και σχετικά μαλακό έδαφος (χώμα ή χόρτο) και σκιερά μέρη. Αν πάλι, προτιμάς να τρέχεις πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, τότε μπορείς να επιλέξεις με μόνο κριτήριο το έδαφος. Επιπλέον, τώρα στην αρχή προτίμησε μέρη προφυλαγμένα από αυτοκίνητα, όχι όμως ερημικά, που ιδανικά βρίσκονται κοντά στο σπίτι ή στη δουλειά σου.

Βάλε γυαλιά

Σίγουρα το τρέξιμο γίνεται και χωρίς αυτά, όμως, ένα καλό ζευγάρι γυαλιά που «κάθεται» καλά στο πρόσωπο και διαθέτει τους σωστούς φακούς θα κάνει το τρέξιμό σου πιο ευχάριστο, θα περιορίσει τους μορφασμούς στο πρόσωπο σου διατηρώντας τους μυς της περιοχής χαλαρούς και θα σε βοηθήσει να βλέπεις καλύτερα τις ώρες με έντονο ήλιο.

Eνδυνάμωση-ευλυγισία ειδικά για δρομείς

Τα κατάλληλα ρούχα

Είναι και αυτά σημαντικά! Η επιλογή των σωστών ρούχων θα σε βοηθήσει να βγάλεις πιο εύκολα και ευχάριστα την προπόνησή σου. Επίλεξε ένα τεχνικό t-shirt κι ένα σορτσάκι ή κοντό κολάν, ώστε να δώσεις στο σώμα σου τη δυνατότητα να αναπνέει και να περιορίσεις την έντονη εφίδρωση που θα σε «αδειάσει». Από την άλλη απόφυγε μακριά κολάν ή μακρυμάνικα μπλουζάκια ή να τρέξεις χωρίς μπλούζα, καθώς κάτι τέτοιο σε εκθέτει επικίνδυνα στον ήλιο.

Συνδυάστε το με μπάνιο

Τι καλύτερο τώρα το καλοκαίρι; Συνδύασε το τρέξιμό σου με ένα χαλαρό μπάνιο στη θάλασσα, δροσίζοντας παράλληλα το σώμα σου και ξεκουράζοντάς το από την προπόνηση. Αν έχεις τη δυνατότητα ολοκλήρωσε το τρέξιμό σου (τηρώντας φυσικά όλα τα παραπάνω) και στη συνέχεια κάνε μία βουτιά για να χαλαρώσεις τους μυς σου, να ρίξεις τη θερμοκρασία του σώματός σου και να αποβάλεις την κούραση.
Αν αισθάνεσαι, ωστόσο, ότι κουράστηκες αρκετά στη δρομική σου προπόνηση, απόφυγε να κολυμπήσεις πολύ ώρα αλλά και τα… μακροβούτια για να προφυλάξεις τον οργανισμό σου.

Δημοσίευση στο Runner 98, στη στήλη Στα Γρήγορα / Νέοι Δρομείς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το θολωμένο μου μυαλό
Από τη στήλη «Τρέχοντας» της Αγγελικής Κοσμοπούλου
Ο δικός μας Μαραθώνιος
Από τη στήλη «Ιστορίες του δρόμου» της Χριστίνας Φωτεινοπούλου
Γιατί λαχανιάζω όταν τρέχω;
Λαχάνιασμα: οι απαντήσεις σε μία από τις πιο κλασικές ερωτήσεις που απασχολούν όσους ξεκινούν τώρα το τρέξιμο.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο