«Τα πάντα ρει» είχε πει ο Ηράκλειτος και βγαίνει παντού αληθινός ακόμα και στο τρέξιμο… Κι αν νομίζετε ότι ο τρόπος που τρέχατε και που προσγειώνεστε στο έδαφος θα είναι πάντα ίδιος τότε καλό είναι να τον ακούσετε κι εσείς. Στη συνέχεια, σας περιγράφουμε μερικές από τις περιπτώσεις και τις αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή στον τρόπο και την κίνηση του πατήματός σας για να είστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τους τραυματισμούς και να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις.
Τραυματισμοί
Ένας τραυματισμός μπορεί να αλλάξει, έστω και λίγο, τη δρομική σας κίνηση, στην προσπάθειά σας να περιορίσετε την ενόχληση ή τον πόνο. Μία τέτοια αλλαγή, ωστόσο, είναι πιθανό να αλλάξει και τον τρόπο που πατάτε. Αν μάλιστα επιμείνετε για καιρό σε μία τέτοια κατάσταση τότε μην εκπλαγείτε εάν προκαλέσετε κάποιον νέο τραυματισμό. Η καλύτερη λύση στην περίπτωση αυτή είναι να τρέχετε σε εντάσεις που δεν σας ενοχλεί ο ήδη υπάρχον τραυματισμός σας – με την προϋπόθεση φυσικά ότι ο γιατρός/φυσικοθεραπευτής σας έχει δώσει το ΟΚ – ή να μην τρέχετε καθόλου επιλέγοντας άλλες δραστηριότητες (ποδηλασία, κολύμβηση, στατική κωπηλασία, ελλειπτικό, κλπ.) που θα κρατήσουν τη φυσική σας κατάσταση σε καλό επίπεδο χωρίς να επιβαρύνουν τον τραυματισμό σας.
Για να μάθετε πώς επηρεάζει η έλλειψη ύπνου τους τραυματισμούς πατήστε εδώ.
Εγκυμοσύνη
Είναι μία ιδιαίτερη περίοδος για τις γυναίκες οι οποίες βιώνουν αρκετές αλλαγές στο σώμα τους. Μία από αυτές είναι και οι αλλαγές στο πάτημα καθώς τη συγκεκριμένη περίοδο ο γυναικείος οργανισμός εκκρίνει ορμόνες που χαλαρώνουν τους συνδέσμους των αρθρώσεων ώστε να διευκολύνουν τη διαδικασία της γέννας. Αυτό φυσικά έχει αντίκτυπο και στο τρέξιμο καθώς οι αρθρώσεις της ποδοκνημικής και του άκρου πόδα ενδέχεται να έχουν χαλαρώσει με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει και ο τρόπος που κινούνται στο τρέξιμο, κάτι που μπορεί να εξακολουθήσει και για ένα σχετικά μεγάλο διάστημα μετά τη γέννα. Στην περίπτωση αυτή δεν μπορείτε να κάνετε πολλά. Απλά για όσο τρέχετε, αποφύγετε τα ανώμαλα εδάφη και γενικά να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές.
Ηλικία
Μεγαλώνοντας η ελαστικότητα των αρθρώσεων και η αντοχή των υλικών του μυοσκελετικού μας συστήματος αλλάζει με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και το πάτημα. Έτσι ακόμα κι αν το πάτημά σας αυτό καθ’ αυτό δεν αλλάξει, μία αλλαγή ή ένας περιορισμός στην κίνηση που μπορεί να επέλθει είτε από τα γόνατα είτε από τα ισχία ενδέχεται να επηρεάσει τον τρόπο που προσγειώνεστε, που ωθείτε ή απογειώνεστε από το έδαφος. Για το λόγο αυτό καλό θα είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχεται με τη βοήθεια ενός φυσιοθεραπευτή τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων σας και να διορθώνετε στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό τις όποιες δυσλειτουργίες!
Αλλαγή παπουτσιών
Όταν φοράτε για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα συγκεκριμένο τύπο παπουτσιών κάποιας εταιρείας, το πόδι σας προσαρμόζεται σε αυτό. Έτσι, μόλις το αλλάξετε πιθανότατα το πάτημά σας να διαφοροποιηθεί ελαφρώς. Για τον λόγο αυτό καλό είναι να έχετε δύο δρομικά μοντέλα που να εναλλάσσετε στις προπονήσεις σας έτσι ώστε το πόδια σας να μην επαναπαύονται σε ένα συγκεκριμένο πάτημα ενώ όταν αποφασίσετε να αγοράσετε το επόμενο σας μοντέλο δοκιμάστε το όσο το δυνατόν περισσότερο έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι δεν θα διαταράξει το κινητικό σας μοτίβο.
Βελτίωση
Όσο προπονείστε το σώμα σας μαθαίνει να προσαρμόζεται στην κίνηση του τρεξίματος με αποτέλεσμα να γίνεστε και καλύτεροι. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως αναπτύσσονται μηχανισμοί νευρομυϊκού ελέγχου και συντονισμού που μειώνουν τις περιττές κινήσεις και εκτελούν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά κάθε μία από αυτές. Έτσι, όσο αυξάνονται τα χιλιόμετρα που γράφετε, τόσο κι εσείς θα βελτιώνεστε με αποτέλεσμα να αλλάζει και η κίνηση του πατήματος σας. Στην περίπτωση αυτή δεν έχετε κάτι να φοβηθείτε. Απλά προσέξτε να μην το παρακάνετε και δώστε μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση και τον εξοπλισμό σας.
Δημοσίευση στο Runner 79
Εικονογράφηση: Παναγιώτης Λύρης