Είναι πλέον γεγονός! Έχεις αποφασίσει να ξεκινήσεις το τρέξιμο ή έχεις ήδη κάνει κάποιες πρώτες «απόπειρες» και τώρα αυτό που θέλεις, είναι να αγοράσεις ένα δρομικό ζευγάρι παπούτσια. Πριν το κάνεις, διάβασε προσεχτικά τις συμβουλές μας, γιατί η σωστή επιλογή είναι πολύ σημαντική!
Κάνε μία μελέτη
Η επιλογή ενός δρομικού μοντέλου δεν είναι απλή απόφαση τουλάχιστον μέχρι κάποιος να αποκτήσει μία σχετική εμπειρία σχετικά με τους τύπους του πέλματος, τις εταιρείες, τα διάφορα μοντέλα, τις τεχνολογίες, κλπ. Για τον λόγο αυτό, πριν προβείς στην αγορά του, κάνε μία μικρή έρευνα για να ενημερωθείς για τα μοντέλα, τις τεχνολογίες, αλλά και τις κατηγορίες που υπάρχουν. Αν έχεις το περιοδικό Runner 93 μπορείς να πάρεις μία γεύση με τα τελευταία μοντέλα της αγοράς στις σελίδες 62-69 στον αντίστοιχο οδηγό αγοράς του τεύχους ή μπορείς να τσεκάρεις τα μοντέλα που έχουν γίνει τεστ πατώντας εδώ.
Μάθε το πάτημά σου
Πριν αποφασίσεις ποιο μοντέλο θα αγοράσεις, καλό είναι να ελέγξεις το πάτημά σου.
Γι’ αυτό θα χρειαστείς τη βοήθεια ενός ειδικού (φυσικοθεραπευτή, αναλυτή βάδισης) που θα αναλύσει τον τρόπο που πατάς και ολοκληρώνεις τον κάθε σου διασκελισμό.
Εναλλακτικά τώρα, στα εξειδικευμένα δρομικά καταστήματα, παρέχονται υπηρεσίες ανάλυσης της κίνησης δοκιμάζοντας το κάθε μοντέλο με τρέξιμο σε διάδρομο για να κάνεις την πιο σωστή επιλογή. Αν λοιπόν έχεις τέτοια δυνατότητα καλό είναι, να το εκμεταλλευθείς, αφού θα λάβεις μία σαφή εικόνα για το πάτημά σου και τις ανάγκες σου.
Μην εντυπωσιάζεσαι
Τα χρώματα και τα σχέδια πάντοτε εντυπωσιάζουν, όμως, καλό είναι να μην αποτελούν το βασικό σου κριτήριο. Το μοντέλο που θα επιλέξεις, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ταιριάζει στο πέλμα σου και να καλύπτει τις ανάγκες σου και μετά να σε γοητεύει με την εμφάνισή του. Επίσης, μην απορρίπτεις τα έντονα χρώματα, καθώς αυτά θα σε κάνουν ευκολότερα ορατό τις βραδινές ώρες στον δρόμο.
Το σωστό νούμερο Μην ξεγελαστείς από το νούμερο που φοράς στα καθημερινά/πολιτικά σου παπούτσια.
Το δρομικό σου μοντέλο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον μισό έως ένα νούμερο μεγαλύτερο, αφού το πέλμα θα πρέπει να έχει χώρο μπροστά στα δάχτυλα για τυχόν μετατοπίσεις, αλλά και γιατί σταδιακά πρήζεται κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Επιπλέον, να θυμάσαι ότι θα πρέπει να δοκιμάσεις αρκετά μοντέλα πριν αποφασίσεις ποιο είναι το ιδανικό για σένα, ενώ όταν καταλήξεις σε αυτό, δοκίμασε το αμέσως μεγαλύτερο αλλά και το μικρότερο από αυτό που έχεις επιλέξει ώστε να βεβαιωθείς για την επιλογή σου.
Τρέξε μαζί τους
Δεν αρκεί μόνο, όμως, να τα φορέσεις. Καθώς το δρομικό σου μοντέλο θα σε «ταξιδέψει» στις προπονήσεις, καλό είναι πριν το αγοράσεις να το δοκιμάσεις όχι μόνο στο περπάτημα, αλλά και στο τρέξιμο και μάλιστα φορώντας τις κάλτσες με τις οποίες τρέχεις συνήθως.. Πολλά δρομικά καταστήματα πλέον παρέχουν αυτή τη δυνατότητα, επιτρέποντας το τρέξιμο στον διάδρομο για λίγα λεπτά. Αν σου δοθεί, λοιπόν, τέτοια ευκαιρία, μην την αφήσεις να πάει χαμένη, καθώς θα μπορέσεις να δεις πώς «πατάει» το πόδι σου στο τρέξιμο με το κάθε μοντέλο, πώς αυτό εφαρμόζει στο πέλμα, καθώς και πώς αυτό «αντιδρά» σε κάθε πάτημα.
Extra tip
Δέσ’ τα σωστά!
Δεν είναι μόνο η αγορά που είναι σημαντική. Θα πρέπει να τα δένεις και σωστά. Αφού τα αγοράσεις, λοιπόν, και πριν βγεις για την προπόνησή σου, δέσε καλά τα κορδόνια σου, σφίγγοντάς τα σταδιακά από τις πρώτες τρύπες και ανεβαίνοντας σιγά σιγά προς τα πάνω. Όταν τελειώσεις το δέσιμο, θα πρέπει το δάχτυλό σου να μην χωρά στο κενό ανάμεσα στα κορδόνια και τη γλώσσα του παπουτσιού. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το παρακάνεις, σφίγγοντας πάρα πολύ τα κορδόνια, καθώς έτσι ενδέχεται να περιορίσεις την κυκλοφορία του αίματος και τα πόδια σου και να μουδιάσουν. Αφού τα δέσεις, περπάτησε για λίγα μέτρα και εφόσον δε σε ενοχλούν, ξεκίνησε το τρέξιμο. Αν διαπιστώσεις ότι κάτι σε ενοχλεί, λύσε τα κορδόνια, χαλάρωσε τα και δέσ’ τα από την αρχή!
Δημοσίευση στο Runner 93, στη στήλη Στα γρήγορα / Νέοι δρομείς