Το καλοκαίρι είναι περίοδος ξεκούρασης για τους περισσότερους και γι’ αυτό έχετε κάθε δικαίωμα να χαλαρώσετε. Να θυμάστε όμως πως η μέρα που θα ξεκινήσετε την προετοιμασία σας δεν απέχει πολύ. Γι’ αυτό το διάστημα των διακοπών θα πρέπει με έξυπνο τρόπο να διατηρήσετε όσο είναι δυνατόν την αντοχή και τη δύναμή σας. Πώς; Με έξυπνες προπονήσεις!
Η λογική
Το διάστημα της αποχής από τη συστηματική προπόνηση είναι επιτακτικό για όλους τους δρομείς ενώ μπορεί να ποικίλει για τον καθένα ανάλογα με τον στόχο, το επίπεδο αλλά και τη γενικότερη διάθεσή του. Σε αυτό το διάστημα καλό είναι να υπάρχουν κάποιες συνεχόμενες ημέρες πλήρους αποχής ώστε να ξεκουραστεί το σώμα και να αναζωογονηθεί το μυαλό με τον συνολικό αριθμό τους να κυμαίνεται από 5-10 σύμφωνα με τους περισσότερους προπονητές. Το υπόλοιπο διάστημα των διακοπών ωστόσο καλό είναι να εκτελείτε ορισμένες προπονήσεις ώστε να διατηρείτε την επαφή σας με το τρέξιμο αλλά και να διατηρήσετε το επίπεδο της αντοχής (αερόβια ικανότητα, αναερόβιο κατώφλι) και της μυϊκής σας δύναμης.
Η συχνότητα
Η συχνότητά αυτών των προπονήσεων δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη ενώ ο συνολικός τους αριθμός ανά εβδομάδα θα πρέπει να είναι σίγουρα μικρότερος από αυτόν που ακολουθούσατε στη διάρκεια της χρονιάς. Το πιο συχνό μοντέλο ωστόσο που ακολουθούν οι περισσότεροι συστηματικοί δρομείς περιλαμβάνει 2-3 προπονήσεις/εβδομάδα. Ένταση και διάρκεια Η έντασή τους δεν θα πρέπει να είναι πολύ υψηλή καθώς κάτι τέτοιο δεν θα επέτρεπε την ξεκούραση του καρδιαγγειακού και του μυίκού συστήματος, ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να δίνει το απαραίτητο ερέθισμα ώστενα διατηρείτε το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης. Για τον λόγο αυτό αποφύγετε να εκτελέσετε και τις κλασικές διαλειμματικές προπονήσεις ή κάποιο tempo run. Με την ίδια λογική, και η διάρκειά τους δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη και καλό είναι να μην ξεπερνά τα 60 λεπτά ανεξάρτητα από το αγώνισμα ή το επίπεδό σας. Αν βέβαια, στην περίοδο της προετοιμασίας σας σπάνια τρέχετε περισσότερο από 50-60’ τότε η μέγιστη διάρκεια των προπονήσεων της περιόδου συντήρησης θα πρέπει να είναι ακόμα πιο μικρή.
Διάταξη προπονήσεων
Εκτελέστε τις προπονήσεις με την σειρά που ακολουθούν αφήνοντας αναμεσά τους τουλάχιστον μία ημέρα ξεκούρασης
*ΚΣmax: Μέγιστη Καρδιακή Συχνότητα – Οι μέγιστοι παλμοί που μπορεί να χτυπήσει η καρδιά ανά λεπτό / Πρόχειρος υπολογισμός: 220-Ηλικία
Δημοσίευση στο RUNNER 78