Ο βασικός σας στόχος!

4 τρόποι για να μείνετε και φέτος εντός στόχου

Share

Το ξεκίνημα κάθε χρονιάς βρίσκει παλιούς και νέους δρομείς, να σχεδιάζουν ή να… ονειρεύονται τα επόμενα κατορθώματά τους. Όποιο και αν είναι το σημείο αφετηρίας, ανεξάρτητα με το επίπεδο και την εμπειρία του καθενός, κοινός παρανομαστής των δρομικών μας στόχων είναι απλά… να συνεχίζουμε να τρέχουμε. Και επειδή το κίνητρο για οτιδήποτε και αν θέλουμε να επιτύχουμε είναι από τα βασικά συστατικά της επίτευξής του, καλό θα είναι να βρείτε εξαρχής τους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να μείνετε και τη νέα χρονιά… εντός στόχου!
Εμείς σας προτείνουμε τέσσερις από αυτούς οι οποίοι είναι δοκιμασμένοι από εκατομμύρια δρομείς σε όλο τον κόσμο. Η επιλογή είναι δική σας…

Γίνετε καλύτεροι
Το να βελτιώσετε το ατομικό σας ρεκόρ είναι το καλύτερο κίνητρο για να ξεκινήσετε την προετοιμασία σας. Φροντίστε μόνο ο στόχος που θα θέσετε να είναι ρεαλιστικός αφού το αντίθετο μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή αποτυχία που συνοδεύεται από απογοήτευση. Φυσικά, ένας τέτοιος στόχος προϋποθέτει ότι φέτος μπορείτε να γυμναστείτε με καλύτερες ή έστω παρόμοιες συνθήκες με τις περσινές καθώς αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο η σύγκριση με τις παλιές σας επιδόσεις ίσως σας οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα.
Η συμβουλή: Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τις προπονήσεις σας για να βλέπετε την επιμέρους βελτίωσή σας αλλά και για να αξιολογείτε την αποτελεσματικότητα της προπόνησής σας.

Τρέξτε έναν αγώνα
Αν δεν το έχετε κάνει ήδη σκεφτείτε το σοβαρά. Η συμμετοχή σε έναν αγώνα θα αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον σας για το τρέξιμο και επειδή «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» σίγουρα θα βρεθείτε με το καλεντάρι των αγώνων ανά χείρας που σημαίνει ότι μάλλον θα ακολουθήσετε
και το απαιτούμενο προπονητικό πλάνο. Αφού επιλέξετε την απόσταση που σας ταιριάζει ή σας αρέσει περισσότερο, βρείτε έναν αγώνα και καταστρώστε το ανάλογο πλάνο ώστε να προετοιμαστείτε κατάλληλα.
Η συμβουλή: Αν είστε ακόμα νέος δρομέας προτιμήστε αποστάσεις μέχρι 10 χλμ., ενώ αν τρέχετε χρόνια δεν θα δυσκολευτείτε να τα καταφέρετε σε 10άρια ακόμα και ημιμαραθώνιο ενώ για τον μαραθώνιο θα χρειαστείτε τουλάχιστον ένα πρόγραμμα 12 εβδομάδων.

Χάστε βάρος – Φτιάξτε το σώμα σας
Αν θεωρείτε ότι έχετε κάποια παραπανίσια κιλά και θέλετε να τα χάσετε ή απλά θέλετε να βελτιώσετε λίγο το σώμα σας τότε το τρέξιμο είναι η καλύτερη επιλογή. Βάλτε έναν ξεκάθαρο και ρεαλιστικό στόχο και ορίστε ένα χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα θέλατε να χάσετε συγκεκριμένο αριθμό κιλών, π.χ. τρία κιλά το μήνα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποδειχθείτε πιο συνεπείς ενώ θα έχετε σίγουρα καλύτερο αποτέλεσμα αφού τα κιλά πρέπει πάντα να χάνονται σταδιακά.
Η συμβουλή: Σχετικά με την προπόνηση προτιμήστε προγράμματα που συνδυάζουν το αργό τρέξιμο μεγάλης διάρκειας που βοηθά στην παραγωγή ενέργειας από την καύση του λίπους και προπονήσεις με πιο υψηλές εντάσεις που απαιτούν μεγάλη κατανάλωση θερμίδων τόσο κατά τη διάρκειά τους όσο και μετά.

Βελτιώστε την υγεία σας
Η ενασχόληση με το τρέξιμο πραγματικά μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για μία νέα ζωή. Όχι, δεν λέμε να αλλάξετε τα πάντα αλλά υπάρχουν κάποιες κακές συνήθειες τις οποίες η συστηματική άσκηση θα σας βοηθήσει να περιορίσετε και, γιατί όχι, να σταματήσετε. Παράλληλα, θα αναζωογονήσει τόσο το μυαλό όσο και το πνεύμα ενώ με τον καιρό θα σας κάνει να μείνετε μακριά από τις κακές συνήθειες όπως
το φαγητό, το κάπνισμα αλλά και την υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ.
Η συμβουλή: Ξεκινήστε το τρέξιμο μία ημέρα μετά από μία «κραιπάλη» και θα δείτε κι εσείς πόσο γρήγορα θα αποβάλλει ο οργανισμός τις τοξίνες και την αίσθηση του hang over. Αυτό θα σας κάνει να το εκτιμήσετε ακόμα περισσότερο και να το υιοθετήστε σιγά – σιγά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας με το… μυαλό
Πώς να εφαρμόσετε το mindful eating για να βελτιώσετε την αθλητική σας απόδοση ως δρομείς
Απαντήσεις στις απορίες για νέους, αλλά και πιο έμπειρους δρομείς!
Απαντήσεις σε ορισμένα από τα συχνότερα ερωτήματα των νέων δρομέων γύρω από το τρέξιμο
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο