6 εναλλακτικές για προπόνηση τους καλοκαιρινούς μήνες

Πες όχι στις αναβολές και γίνε fit

Share
running-couple-summer

Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες, ο δυνατός ήλιος και η υγρασία αποτελούν πολύ συχνά… δικαιολογίες αναβολής των προπονήσεων για τους επίδοξους δρομείς. Όχι πια! Αν κι εσύ θέλεις να ξεκινήσεις προπόνηση για τρέξιμο, αλλά ταυτόχρονα φοβάσαι ότι η ζέστη το καλοκαίρι θα σε εμποδίσει, σου δίνουμε λύσεις και εναλλακτικές επιλογές για να το πετύχεις χωρίς να χρειαστεί να καείς κάτω από τον δυνατό ήλιο!

1. Τρέξε πρωί

Η πρώτη και πιο απλή επιλογή είναι το πρωινό τρέξιμο! Εφόσον, βέβαια, ακόμα κι αυτές τις ώρες, εξοπλιστείς με ένα καπέλο, γυαλιά αλλά και αντηλιακό, μπορείς να αρχίσεις τις πρώτες σου προπονήσεις το διάστημα από τις 6 έως τις 8. Ακόμα κι αν στην αρχή σου φανεί λίγο… βάρβαρο να σηκώνεσαι τόσο νωρίς, και μάλιστα για να τρέξεις, σύντομα θα διαπιστώσεις ότι πολύ γρήγορα θα συνηθίσει τόσο το μυαλό όσο και το σώμα σου και θα αποδίδεις καλύτερα.

Επιπλέον, θα δεις ότι είναι ιδανικό και για το πρόγραμμά σου, καθώς θα έχεις όλη την υπόλοιπη μέρα για να πραγματοποιήσεις τις δουλειές και τις υποχρεώσεις σου, ενώ θα αισθάνεσαι ευεξία και γεμάτος ενέργεια για πολλές ώρες!

Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως αν το ξεκινήσεις, είναι πιθανό να σου γίνει μία συνήθεια που θα διατηρήσεις όλο το χρόνο!

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μιας και το πρωί οι καρδιακοί παλμοί είναι χαμηλοί, αλλά και το σώμα είναι κάπως άκαμπτο, ξεκίνα την προπόνησή σου σε πολύ αργούς ρυθμούς, ακόμα και με 5’-10’ περπάτημα, ή και περισσότερο, αν χρειαστεί.

2. Τρέξε βράδυ

Φυσικά, αν είσαι βραδινός τύπος υπάρχει και η επιλογή να βγεις για τρέξιμο όταν θα έχει πέσει ο ήλιος ή έστω αργά το απόγευμα. Σε αυτήν την περίπτωση το πρώτο που θα πρέπει να φροντίσεις είναι η ασφάλειά σου, καθώς θα πρέπει να επιλέξεις μέρη όπου δεν υπάρχει διέλευση οχημάτων (στάδιο, πάρκο κλπ.). Αν πάλι αυτό δεν είναι δυνατό κι επιλέξεις το δρόμο, τότε φρόντισε να φοράς ρούχα και παπούτσια ανακλαστήρες ή έστω με φωτεινά χρώματα για να είσαι εύκολα ορατός/ή από τους οδηγούς.

Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες, ο δυνατός ήλιος και η υγρασία αποτελούν πολύ συχνά… δικαιολογίες αναβολής των προπονήσεων για τους επίδοξους δρομείς. Όχι πια! Αν κι εσύ θέλεις να ξεκινήσεις το τρέξιμο, αλλά ταυτόχρονα φοβάσαι ότι η ζέστη θα σε εμποδίσει, σου δίνουμε λύσεις και εναλλακτικές επιλογές για να το πετύχεις χωρίς να χρειαστεί να καείς κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο!

3. Κάνε φίλο το διάδρομο

Κι, όμως, αυτή είναι η εποχή που ο διάδρομος μπορεί να γίνει ο καλύτερος σου φίλος! Ακόμα κι αν δεν τον… συμπαθείς ιδιαίτερα, θα δεις ότι το τρέξιμο σ’ αυτόν το καλοκαίρι είναι πιο «εύκολο» όλες τις ώρες της ημέρας. Είτε τον έχεις στο σπίτι, είτε έχεις πρόσβαση σε άλλους χώρους (π.χ. γυμναστήριο, σπίτι φίλων κλπ.) μπορείς να ξεκινήσεις τις προπονήσεις σου.

4. Πήγαινε γυμναστήριο

Απλή και εύκολη λύση το γυμναστήριο! Μπορεί να μην είναι ακριβώς… τρέξιμο, ωστόσο, θα σε βοηθήσει να δυναμώσεις και να βάλεις τις βάσεις για να γίνεις γενικά πιο… fit, αλλά και να ξεκινήσεις και το τρέξιμο, σε δεύτερο χρόνο. Ακολουθώντας τις οδηγίες ενός γυμναστή θα βάλεις το στόχο που θέλεις και θα προπονηθείς γι’ αυτόν. Εφόσον μάλιστα τον ενημερώσεις ότι σε ενδιαφέρει το τρέξιμο, τότε το ασκησιολόγιο που θα εκτελέσεις θα περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης που ωφελούν στο τρέξιμο, αλλά και, πιθανότατα, αερόβια ερεθίσματα στο διάδρομο, στο ποδήλατο, στο ελλειπτικό κ.ά.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Προτίμησε πρωινές ή μεσημεριανές ώρες για να επισκεφθείς το γυμναστήριο και απόφυγε τις απογευματινές (18:00-21:00) αν αυτό είναι δυνατόν, καθώς συνήθως δεν έχει πολύ κόσμο και θα μπορείς να προπονηθείς με μεγαλύτερη άνεση. 

5. Κάνε κολύμβηση

Αν το τρέξιμο δεν σου… βγαίνει λόγω ζέστης, τότε είναι μία καλή ευκαιρία να ξεκινήσεις κολύμβηση! Ακόμα κι αν δεν έχεις καλή σχέση με το νερό, αν ξεκινήσεις ομαλά και με πρόγραμμα και να σβηστεί χτίσεις μία καλύτερη σχέση μαζί του και θα βελτιώσεις σημαντικά τη φυσική σου κατάσταση. Η προπόνηση με κολύμπι απαιτεί λιγότερο χρόνο, συγκριτικά με το τρέξιμο, ενώ η απουσία κραδασμών ευνοεί ακόμα και την καθημερινή της εκτέλεση χωρίς πρόβλημα.

Να θυμάσαι ότι δεν είναι απαραίτητο να κολυμπάς για πολλή ώρα συνεχόμενα, αλλά μπορείς και να εκτελείς τμηματικά μικρότερες αποστάσεις με ενδιάμεσα διαλείμματα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ιδανικά συνδύασε τρέξιμο και κολύμπι (π.χ. 2 φορές την εβδομάδα τρέξιμο και 2 κολύμπι) για ακόμα καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα στη φυσική σου κατάσταση.

6. Κάνε γυμναστική στο σπίτι

Κανείς δεν μπορεί να σε σταματήσει, βέβαια, από το να γυμναστείς μόνος ή μόνη στο σπίτι. Μάλιστα, η εποχή και οι συνθήκες είναι ιδανικές για κάτι τέτοιο, καθώς εκεί είσαι προστατευμένος/η από τις θερμοκρασίες, ενώ γλυτώνεις και τις μετακινήσεις. Από την άλλη η δυνατότητα για τρέξιμο, αλλά και την εκτέλεση ασκήσεων ενδυνάμωσης είναι κάπως πιο δύσκολη, ιδιαίτερα αν δεν έχεις πρόσβαση σε αθλητικό υλικό/εξοπλισμό.

Επειδή, όμως έχουμε προνοήσει και για αυτές τις συνθήκες, στο ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ/ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ-ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ θα βρεις μία μεγάλη γκάμα επιλογών για προπονήσεις στο σπίτι χωρίς τη χρήση εξοπλισμού. Προγράμματα με σχετικά μικρή διάρκεια και πληθώρα ασκήσεων με το βάρος του σώματος που εκτελούνται εύκολα σε αυτό το χώρο και το μόνο που απαιτούν είναι ένα χρονόμετρο!

Δημοσίευση στο Runner Magazine 138, στη στήλη Νέοι Δρομείς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναγνωρίστε τα εδάφη
Οδηγός για νέους δρομείς (και όχι μόνο) για να βρείτε τα καλύτερη μέρη για τρέξιμο
Σπουδαίοι δρομείς... δείχνουν την αλληλεγγύη τους
Ένα νέο «δρομικό» κίνημα γεννιέται στην Αμερική
Το σακίδιο του δρομέα
Τα απαραίτητα που πρέπει να έχετε μαζί σας σε κάθε προπόνηση
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο