Τι να κάνεις στον πρώτο σου αγώνα!

Συμβουλές για να διασκεδάσεις και να τερματίσεις με ασφάλεια!

Share
Νέος δρομέας στον πρώτο του αγώνα

Και ναι, ήρθε η ώρα για τον πρώτο σου αγώνα! Είτε γιατί το έψαχνες καιρό, είτε γιατί σε ώθησε κάποιος/α φίλος/η θα πάρεις μέρος στον πρώτο σου αγώνα σε λίγες μέρες! Δες εδώ τι πρέπει να προσέξεις για να είναι η πρώτη σου εμπειρία η καλύτερη δυνατή!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Βρες τα αγωνιστικά σου

Μην περιμένεις τελευταία στιγμή για να διαλέξεις τα ρούχα, τα παπούτσια και τις κάλτσες που θα φορέσεις στον αγώνα. Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, δοκίμασε στις προπονήσεις σου αυτά που σκέφτεσαι ώστε να διαπιστώσεις αν είναι άνετα και λειτουργικά για τον αγώνα. Ιδανικά προτίμησε ένα τεχνικό T-Shirt κι ένα κοντό ή σορτς, ενώ σίγουρα θα χρειαστείς ένα running μοντέλο παπούτσια. Αν πρόσφατα αγόρασες κάποιο αντίστοιχο προσπάθησε να το φορέσεις τουλάχιστον 2-3 φορές πριν το κάνεις στον αγώνα.

Μελέτησε τη διαδρομή

Για να μην βρεθείς προ… εκπλήξεως την αγωνιστική ημέρα, φρόντισε να ρίξεις μία ματιά στα δεδομένα του αγώνα που θα τρέξεις. Βασικό και κύριο είναι να μελετήσεις τη διαδρομή ώστε να αποκτήσεις μία εικόνα για το πού θα συναντήσεις τα δύσκολα κομμάτια της (ανηφόρες, κατηφόρες, απότομες στροφές κλπ. αν υπάρχουν), καθώς και «σημάδια» που θα σε βοηθήσουν να έχεις μία καλή εικόνα την ώρα του αγώνα σε ποια απόσταση ακριβώς βρίσκεσαι. Ακόμα και αν έχεις μαζί σου κάποιο gps (ρολόι, app στο κινητό) κατά τη διάρκεια του αγώνα, καλό είναι να μην βασίζεσαι μόνο στη δική του πληροφόρηση καθώς είτε η πραγματική απόσταση της διαδρομής μπορεί να διαφέρει, είτε γιατί και αυτά καμιά φορά δεν είναι απολύτως ακριβή.

Προσοχή στις δοκιμές

Σχετικά με τη διατροφή τώρα, απόφυγε όσο γίνεται να δοκιμάσεις «μαγικές» τροφές και συμπληρώματα τις τελευταίες ημέρες, και ειδικά την ημέρα του αγώνα. Δεν γνωρίζεις πώς μπορεί να αντιδράσει ο οργανισμός σου σε κάτι τέτοιο και είναι κρίμα να «ρισκάρεις». Προτίμησε γενικά πιο απλές τροφές που να σου δίνουν ενέργεια και γενικά δεν προκαλούν στομαχικές ενοχλήσεις περιορίζοντας τις φυτικές ίνες και τα λίπη.

Ενημέρωση

Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό! Φρόντισε να ενημερώνεσαι καθημερινά για τον αγώνα για κάθε πιθανό νέο/αλλαγή που μπορεί να προκύψει (π.χ. αλλαγή ώρας, σημείου εκκίνησης, διακοπή κυκλοφορίας κλπ.). Προσπάθησε να επισκέπτεσαι συστηματικά τα social media της διοργάνωσης, και να έχεις γενικά τα μάτια σου «ανοιχτά» για τέτοιου είδους ενημερώσεις.

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Από νωρίς

Ο αγώνας είναι αγώνας και απαιτεί σεβασμό. Το πρώτο, λοιπόν, που πρέπει να κάνεις είναι να δώσεις το παρών από νωρίς! Φρόντισε να βρίσκεσαι στο χώρο της εκκίνησης τουλάχιστον 60 λεπτά πριν από αυτήν, ώστε να εγκλιματιστείς, να βεβαιωθείς για τη διαδικασία (παράδοση προσωπικών αντικειμένων, τοποθέτηση στα μπλοκ, εκκινήσεις κλπ.) καθώς και να εκτελέσεις την απαραίτητη προθέρμανση. Αυτό θα μειώσει σημαντικά και το όποιο άγχος και θα σου δώσει περισσότερο κέφι και ενέργεια!

Σιγά-σιγά

Το ιδανικό σενάριο προϋποθέτει ότι έχεις ήδη φτιάξει το δικό σου πλάνο για τον αγώνα που βασίζεται στις προπονήσεις και την προετοιμασία σου. Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα σε συμβουλεύαμε είναι να ξεκινήσεις σε αρκετά συγκρατημένο ρυθμό για τουλάχιστον το πρώτο χιλιόμετρο του αγώνα, και να αποφύγεις «κόντρες», δυναμικά ξεκινήματα και ζιγκ-ζαγκ με άλλους δρομείς που θα σε κουράσουν και μπορούν να καταστρέψουν έναν αγώνα. Καλό είναι να μην χρειαστεί να… πάθεις για να μάθεις!

Περπάτα

Δεν είναι κακό! Αν κουραστείς περπάτησε για λίγο! Αν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του αγώνα σου αισθανθείς ότι οι αναπνοές σου έχουν ανέβει αρκετά, ότι τα πόδια σου «κόβονται» και ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις, τότε υπάρχει λύση! Εφόσον είσαι καλά και δεν χρειάζεσαι κάποια ιατρική βοήθεια, ρίξε αρκετά το ρυθμό σου και περπάτησε για όσο χρειαστεί. Έτσι, οι καρδιακοί σου παλμοί θα επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα, το ίδιο και οι αναπνοές σου και θα βρεις δυνάμεις για να συνεχίσεις! Είναι κρίμα να σταματήσεις τον αγώνα! Άλλωστε, ο πρώτος στόχος είναι ο τερματισμός!

Κι ακόμα!

• Φτιάξε μία λίστα με τα πράγματα που θα χρειαστείς για τον αγώνα ώστε να μην ξεχάσεις κάτι.

• Πάρε εγκαίρως το πακέτο συμμετοχής σου και μην περιμένεις την τελευταία στιγμή.

• Ετοίμασε τα ρούχα σου από το προηγούμενο βράδυ + Τοποθέτησε τον αριθμό συμμετοχής στο Τ-shirt που θα φορέσεις.

• Φόρτισε ρολόι (ή κινητό) από το προηγούμενο βράδυ.

• Μην ξεχάσεις με τίποτα το πρωινό! Ακόμα κι αν δεν συνηθίζεις να τρως το πρωί, φρόντισε να καταναλώσεις κάτι που γνωρίζεις ότι δεν σου προκαλεί διαταραχές (π.χ. μπάρα, φρυγανιά, μπανάνα κ.ά.)!

• Πάρε μαζί σου μία ζακέτα ή ένα παλιό φούτερ στην εκκίνηση σε περίπτωση που η θερμοκρασία είναι χαμηλή. Όταν ξεκινήσει ο αγώνας πέρασε το στη μέση ή δώστο σε ένα φιλικό πρόσωπο. Θα σε βοηθήσει να κρατηθείς ζεστός/ή μέχρι να ξεκινήσει ο αγώνας.

Δημοσίευση στο Runner 135, στη στήλη «Νέοι Δρομείς»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανεβείτε επίπεδο
Συμβουλές για νεότερους δρομείς που θα σας κάνουν ακόμα καλύτερους
Η ποσότητα ή η συχνότητα είναι πιο σημαντική στη διατροφή των δρομέων;
Μάθε πώς θα πρέπει να καθορίζει ένας δρομέας το ημερήσιο διατροφικό του πλάνο
Μπορείς, τώρα, αν το αποφασίσεις
Από τη στήλη «Τρέχοντας» της Αγγελικής Κοσμοπούλου
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο