Τρέξιμο το χειμώνα – Συμβουλές και οδηγίες για απόλυτη ασφάλεια

Συμβουλές για να τρέχεις όποιες κι αν είναι οι συνθήκες

Share
δρομέας τρέχει στο χιόνι

Τρέξιμο το χειμώνα

Μία από τις πιο συχνές δικαιολογίες για να… αποφύγει ένας επίδοξος δρομέας το πρώτο του τρέξιμο το χειμώνα είναι οι κακές καιρικές συνθήκες.

Αυτήν την εποχή του χρόνου μάλιστα, που ο καιρός κάνει του… κεφαλιού του, είναι πολύ πιθανό να προκύψουν εμπόδια ακόμα και αν έχεις πολλή όρεξη για τρέξιμο. Κι όμως, υπάρχουν λύσεις και θα τις βρεις στο άρθρο που ακολουθεί για όλες τις πιθανές καιρικές – και όχι μόνο – δυσκολίες που θα συναντήσεις, τουλάχιστον σε μία χώρα όπως η δική μας…

Βροχή

Η βροχή είναι πάντα ένα πρόβλημα για τους δρομείς, ακόμα και τους πιο έμπειρους. Δεν είναι απαραίτητο, όμως, να σου χαλάσει την προπόνηση, ιδιαίτερα αν μιλάμε για μία ήπια βροχή, και όχι για καταιγίδα. Αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να είσαι προετοιμασμένος, φορώντας τα κατάλληλα ρούχα και επιλέγοντας ένα ασφαλές μέρος για το τρέξιμό σου, όπως το στάδιο. Φόρεσε ένα αδιάβροχο κι ένα T-shirt από πάνω, κι ένα σορτσάκι ή κολάν, αποφεύγοντας βαριά και μη τεχνικά ρούχα Ακόμα, πάρε οπωσδήποτε μία πλήρη αλλαξιά για να ντυθείς με το που τελειώσεις.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ: Αν τρέξεις έξω πρόσεξε παγίδες του δρόμου που μπορεί να καλύπτονται από νερά (λακούβες, κακοτεχνίες κλπ.), και απόφυγε να μείνεις πολλή ώρα μετά το τρέξιμο στατικός. Καλύτερα κάνε διατάσεις στο σπίτι.

TO EXTRA ΓΚΑΤΖΕΤ: Ένα καπέλο, ιδανικά αν πρόκειται για δρομικό, θα προστατέψει το πρόσωπό σου από τα νερά της βροχής και θα κρατήσει όσο είναι δυνατόν το κεφάλι σου στεγνό.

Αέρας

Οι δυνατοί άνεμοι είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό εμπόδιο, καθώς και κάτι που μπορεί να σου χαλάσει τη διάθεση, αλλά και το ρυθμό στο τρέξιμό σου. Κι όμως, αντιμετωπίζονται! Προσπάθησε να τρέξεις σε ένα ασφαλές μέρος, όπως στάδιο ή μία διαδρομή, ανάμεσα σε ψηλά κτίρια απόφυγε μέρη που είναι εντελώς εκτεθειμένα στον αέρα ή άλλα όπου μπορεί να πέσουν πράγματα από τον ουρανό (κλαδιά κ.ά.) και προσπάθησε να τρέχεις όσο είναι δυνατόν έχοντας τη φορά του ανέμου από πίσω σου και όχι αντίθετα.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ: Μία τέτοια μέρα καλό είναι να αποφύγεις να εκτελέσεις μία απαιτητική προπόνηση. Προτίμησε να κάνεις ένα ελεύθερο τρέξιμο και σε περίπτωση που έρθεις αντιμέτωπος με πολύ δυνατό αντίθετο άνεμο αν χρειαστεί μείωσε αρκετά το ρυθμό σου ή περπάτησε για λίγο.

TO EXTRA ΓΚΑΤΖΕΤ: Σίγουρα ένα αντιανεμικό για να μην αισθάνεσαι τον κρύο αέρα να διαπερνά τα ρούχα σου. Αν είναι πολύ ζεστό δεν χρειάζεται να φοράς πολλά από μέσα, παρά μόνο ένα T-Shirt, καθώς είναι πιθανό να ιδρώσεις αρκετά και σε συνδυασμό με τον αέρα να αισθανθείς ότι κρυώνεις. Κι ακόμα τα γυαλιά! Κι, όμως ένα ζευγάρι γυαλιά θα προστατέψουν τα μάτια σου από σκόνες, χώμα και ό,τι άλλα μικροσωματίδια μπορεί να φέρει ο αέρας και θα σου επιτρέψουν να έχεις το πρόσωπο σου χαλαρό, ιδιαίτερα όταν ο άνεμος έρχεται προς τα πάνω σου.

Κρύο

Σίγουρα όλοι έχουν λιγοψυχήσει όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή. Στην πραγματικότητα, όμως υπάρχουν λύσεις. Αφενός θα πρέπει να ντυθείς σωστά επιλέγοντας την τεχνική των Layers, δηλαδή να ντυθείς σε στρώσεις. Φόρεσε ένα κολάν ή μία φόρμα από κάτω, κι από πάνω ένα T-Shirt, ένα φούτερ ή ζακέτα φόρμας κι ένα αντιανεμικό/αδιάβροχο από πάνω. Αν τελικά ζεσταθείς και χρειαστεί να βγάλεις κάτι, θα είσαι σε θέση να συνεχίσεις με τα υπόλοιπα.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ: Το κρύο απαιτεί πολύ καλή προθέρμανση. Ξεκίνα, λοιπόν, αργά το τρέξιμο σου και απόφυγε να μείνεις στατικός για αρκετή ώρα. Προτίμησε δυναμικές διατάσεις και ασκήσεις με κίνηση και προτίμησε να κάνεις στατικές διατάσεις στο τέλος καλύτερα στο σπίτι ή σε κάποιον κλειστό χώρο.

TO EXTRA ΓΚΑΤΖΕΤ: Σίγουρα δεν είναι άλλο από τα γάντια και τον σκούφο ή έστω μία μπαντάνα/κορδέλα που να καλύπτει τα αφτιά και το λαιμό.

Υγρασία

Υπάρχουν κι αυτές οι μέρες που η υγρασία, συνήθως σε συνδυασμό με το κρύο, αλλά όχι πάντα, κάνουν το τρέξιμο και τη διαδικασία της αναπνοής δύσκολη. Αν γενικά αντιμετωπίζεις αναπνευστικά προβλήματα καλό είναι να συνεννοηθείς με το γιατρό σου γι’ αυτές τις μέρες. Αν όχι, από εσένα χρειάζεται απλά να είσαι λίγο παραπάνω προσεκτικός. Γενικά πάντως, τέτοιες μέρες, απόφυγε τις μεγάλες εντάσεις, αλλά και το έντονο ντύσιμο.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ: Ένα συχνό λάθος που κάνουν οι «πρωτάρηδες» είναι ότι ξεκινούν το τρέξιμο ντυμένοι βαριά και πολύ γρήγορα αρχίζουν και βγάζουν ρούχα, σταματώντας, τελικά, για διατάσεις ελαφριά ντυμένοι. Προτίμησε, λοιπόν, να τρέξεις με ελαφριά ρούχα, εφόσον η θερμοκρασία δεν είναι πολύ χαμηλή, όπως ένα τεχνικό T-Shirt κι ένα σορτς ή κολάν. Αν σταματήσεις για διατάσεις ή ασκήσεις, μετά από 2-3 λεπτά φόρεσε κάτι από πάνω για να προστατευτείς.

TO ΓΚΑΤΖΕΤ: Χωρίς αμφιβολία ένα δεύτερο ή και ένα τρίτο T-Shirt για να αλλάξεις όταν αισθανθείς ότι έχεις ιδρώσει αρκετά.

Ζέστη

Η ζέστη που συνοδεύεται από ήλιο θέλει την προσοχή της ακόμα και τους χειμερινούς ή ανοιξιάτικους μήνες. Αν, λοιπόν, η θερμοκρασία είναι υψηλή και ο ήλιος δυνατός, ακόμα και αν δεν είναι καλοκαίρι, τρέξε με ελαφριά ρούχα, φόρεσε καπέλο και γυαλιά, ενώ μη διστάσεις να βάλεις αντηλιακό ιδιαίτερα αν σκοπεύεις να τρέξεις για αρκετή ώρα.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ: Μία τέτοια μέρα μπορεί να δεις το σώμα σου να μην ανταποκρίνεται όπως τις υπόλοιπες αφού η ζέστη ίσως σε κουράσει πιο γρήγορα. Δώσε προσοχή, απόφυγε τη μεγάλη ένταση ή τη μεγάλη διάρκεια στην προπόνησή σου και ενυδατώσου συχνά, τόσο πριν, όσο κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά.

TO EXTRA ΓΚΑΤΖΕΤ: Θέλει και ερώτημα; Οπωσδήποτε το καπέλο και ένα ζευγάρι γυαλιά.

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Υπάρχει, δυστυχώς, κι αυτό. Οι μέρες, δηλαδή, που τα επίπεδα των ρύπων στις πόλεις είναι πολύ υψηλά και σε συνδυασμό με άλλες καιρικές συνθήκες (άπνοια, υγρασία) δημιουργούν ένα δυσάρεστο περιβάλλον για τρέξιμο και άσκηση. Αυτές τις μέρες, λοιπόν, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να προτιμήσεις να τρέξεις νωρίς το πρωί, αν φυσικά αυτό είναι δυνατόν. Επιπλέον, προτίμησε να τρέξεις σε ένα πάρκο ή σε έναν χώρο πρασίνου και όχι στο δρόμο και ιδιαίτερα όχι κοντά σε μεγάλους οδικούς άξονες.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ: Αν αντιμετωπίζεις γενικά αναπνευστικά ζητήματα, και ταυτόχρονα η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή και συνυπάρχουν υψηλά επίπεδα υγρασίας και άπνοια, τότε ίσως χρειαστεί να αναβάλεις την προπόνησή σου. Αν πάλι δεν έχεις τέτοια θέματα, απόφυγε να τρέξεις στην πόλη τις ώρες αιχμής.

ΤΟ EXTRA ΓΚΑΤΖΕΤ: Μία τέτοια μέρα ίσως να χρειαζόταν να τρέξεις με τη μάσκα σου!

Η βοήθεια του διαδρόμου

Ένα σπουδαίο εργαλείο που θα δώσει λύσεις σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είναι ο διάδρομος. Το τρέξιμο εκεί μπορεί να γίνει αρκετά ευχάριστο και αποδοτικό ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν έξω. Παράλληλα, θα σε βοηθήσει να ελέγχεις πιο σωστά το ρυθμό, ενώ αν κάτι συμβεί ανά πάσα στιγμή μπορείς να κατέβεις και να ξεκουραστείς. Αν έχεις πρόσβαση στο γυμναστήριο ή κάπου αλλού ή ιδανικά στο σπίτι μη διστάσεις να τον δοκιμάσεις!

Οι δρομείς στο Insta

Ποια είναι, αλήθεια, η χρυσή συμβουλή που δίνουν οι δρομείς σε αυτούς που θέλουν να ξεκινήσουν το τρέξιμο; Οι φίλοι μας στο Instagram μας έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις:

• Να μην βιάζεσαι!
• Να έχεις υπομονή και πειθαρχία
• Να έχεις συνέπεια
• Να διαβάζεις RUNNER Magazine
• Να κάνεις καλή προθέρμανση
• Να το απολαμβάνεις

Δημοσίευση στο Runner 130 στη στήλη Νέοι Δρομείς

δρομέας - ασκήσεις στο χιόνι
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Sebastian Coe vs Steve Ovett: Η κόντρα που άφησε ιστορία
Δύο σπουδαίοι δρομείς και η “αντιπαλότητά” τους που άφησε εποχή. Μία ιστορία που όλοι οι δρομείς θα αγαπήσουν!
Επικά δρομικά βίντεο vol19
Μοναδικά βίντεο και σήμερα με μία δόση νοσταλγίας!
Runners's Basics
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βασικές αξίες της προπόνησης
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο