Έπεσε η αυλαία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου

H τελευταία μέρα του πιο συναρπαστικού πρωταθλήματος των τελευταίων χρόνων

Share

Με συναρπαστικές κούρσες και εντυπωσιακούς αγώνες έκλεισε η τελευταία ημέρα του 15ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου στο Πεκίνο. Η ημέρα ξεκίνησε με έναν από τους πιο περιπετειώδεις μαραθωνίους που έχουν γίνει ποτέ σε μεγάλη διοργάνωση αφού οι τρεις πρώτες θέσεις κρίθηκαν κυριολεκτικά στην τελική ευθεία. Η Mare Dibaba από την Αιθιοπία με την Κενυάτισσα Helah Kiprop και την Eunice Kirwa από τον Μπαχρέιν μπήκαν μαζί στο στάδιο μετά από 42 χλμ. με την Dibaba να είναι πιο δυνατή στα τελευταία μέτρα και να φτάνει στη σπουδαία νίκη με 2:27:35, ένα μόλις δευτερόλεπτο μπροστά από την Kiprop, η οποία πανηγύρισε δεόντως τη νίκη της. Η Kirwa έμεινε τρίτη με 2:27:39 με δύο ακόμα Κενυάτισσες να την ακολουθούν. Συνολικά τερμάτισαν 52 δρομείς ενώ 13 εγκατέλειψαν μία ημέρα με πολύ υψηλά ποσοστά υγρασίας.

Σπουδαίος όμως ήταν και ο τελικός των 1.500 μ. των ανδρών, σε ένα αγώνισμα που πάντα προσφέρει μεγάλες συγινήσεις. Εκεί, ο Asbel Kiprop αν και φανερά αγχωμένος στην εκκίνηση του αγώνα κατάφετε να κάνει το 3 στα 3 κερδίζοντας το τρίτο κατά σειρά παγκόσμιο τίτλο του. Ο 26χρονος Κενυάτης κινήθηκε πολύ έξυπνα και κάνοντας μία εντυπωσιακή αλλαγή στα τελευταία 250 μ. κατατρόπωσε τους αντιπάλους του διανύοντας τα τελευταία 400μ. σε 52” τερματίζοντας σε 3:34.40. Δεύτερος ήταν ο συμπατριώτης του Elijah Manangoi σε 3:34.63 ενώ ο Abdaalati Iguider προσέθεσε ένα ακόμα μετάλλιο στην πλούσια συλλογή του, χάνοντας ωστόσο στο νήμα το ασημένιο μετάλλιο (τερμάτισε σε 3:34.67). To μεγάλο φαβορί, ο Αλγερινός χρυσός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου, Makhloufi έμεινε στην 4η θέση.

Πολλοί περίμεναν ότι η Genzebe Dibaba θα έκανε περίπατο στα 5.000μ. όπως συνέβη στα 1.500 μ. Λογάριαζαν όμως χωρίς την επίσης Αιθιοπέζα Almaz Ayana η οποία – για να μην ξεχνιόμαστε – έχει την καλύτερη επίδοση για φέτος στον κόσμο με 14:13. Η Ayana έκανε μία πανέξυπνη κούρσα παίρνοντας τα ηνία του αγώνα μετά τα 1.000 μ. και ανεβάζοντας τον ρυθμό σε μία ένταση που μόνο αυτή μπορούσε να αντέξει. Το αποτέλεσμα; 1.400μ. πριν το τέλος έμεινε μόνη της με τη Genzebe Dibaba που ακολουθούσε ως τότε να χάνει έδαφος και τελικά και τη δεύτερη θέση μετά την επίθεση στο νήμα της συμπατριώτισσάς της Senbere Teferi που πήρε το ασημένιο μετάλλιο. Ο χρόνος της Ayana ήταν 14:26.83 που αποτελεί νέο ρεκόρ αγώνων ενώ η Teferi τερμάτισε σε 14:44.07 και η Dibaba σε 14:44.14 κάνοντας το 3 στα 3 για την Αιθιοπία που κέρδισε… κατά κράτος την Κένυα σε αυτό το αγώνισμα (οι Κενυάτισσες τερμάτισαν στην 4η,5η και 6η θέση).

Εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως είχαν και οι κούρσες σκυταλοδρομίας 4x400m. με την Τζαμάικα να κερδίζει στις γυναίκες και τις ΗΠΑ στους άνδρες με αρκετά καλή επίδοση, 2:57.82.

Τέλος, στην τελευταία βολή κρίθηκε ο τελικός του ακοντισμού των γυναικών με τη Γερμανίδα Molitor να ρίχνει 67.69 μ. και να παίρνει το χρυσό μέσα από τα χέρια της Κινέζας Luy, ενώ στο ύψος των ανδρών που κινήθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ίσως και λόγω του καιρού, ο Καναδός Derek Druin επικράτησε με 2.34 μ. Στο συγκεκριμένο αγώνισμα είχαμε και ελληνική παρουσία με τον Κώστα Μπανιώτη να μενει χαμηλά (2.20μ.) και να είναι τελικά 14ος ενώ ο Δημήτρης Χονδροκούκης που αγωνίζεται με την Κύπρο ήταν 11ος με 2.25μ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H Helen Obiri μας παρουσίασε το... μέλλον της Οn στην Βοστόνη
Δείτε το μοντέλο που φόρεσε στον Boston Marathon
Την Κυριακή το Λονδίνο - "Όλα τα λεφτά" οι γυναίκες
Σούπερ λίστα στις γυναίκες – Επιστροφή Bekele
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο