Ο “λαγός” κέρδισε τον Κιπσάνγκ!

Ανατροπή από τον λαγό στον ημιμαραθώνιο του Όλομουτς της Τσεχίας.

Share

Κι όμως συνέβη κι αυτό. Ο Κενυάτης δρομέας, με μόλις μία συμμετοχή σε διεθνή αγώνα, Τζόφρι Ρόνο, είχε μισθωθεί από τους διοργανωτές του Mattoni Olomouc Half Marathon στην Τσεχία ώστε να εκτελέσει χρέη λαγού στους γρήγορους αθλητές της κούρσας, στους elite δρομείς όπως συνηθίζεται να λέγονται, και να τους βοηθήσει να πετύχουν σημαντικές επιδόσεις.

Και τελικά, μιας και κανείς δεν είχε αρκετές δυνάμεις, ο έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τελικά τον αγώνα σημειώνοντας μάλιστα μία εξαιρετική επίδοση 1:00.17! Μάλιστα, ο Ρόνο άφησε πίσω του όχι έναν τυχαίο δρομέα, αλλά τον κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ, Γουίλσον Κιπσάνγκ που ακολούθησε πιστά τον λαγό της κούρσας δεν είχε όμως αρκετές δυνάμεις στο τέλος ώστε να τον περάσει. Εκτός από τον Κιπσάνγκ δύο σπουδαία ακόμα δρομείς που συμμετείχαν και περιορίστηκαν στην 3η και 4η θέση αντίστοιχα ήταν αυτά του Ντένις Κιμέτο και του Γουίλφρεντ Κίγκεν.

Το ακόμα πιο ωραίο της υπόθεσης είναι πως ο Κιπσάνγκ σημείωσε νέο προσωπικό ρεκόρ στην απόσταση, 1:01:25, ενώ ήταν και αρκετά ευχαριστημένος μετά το τέλος του αγώνα!

Η έκπληξη των θεατών που περίμεναν τον νικητή στην πλατεία όπου γινόταν ο τερματισμός του αγώνα ήταν μεγάλη καθώς εκεί που περίμεναν έναν από τους “επώνυμους” Αφρικανούς δρομείς, τελικά είδαν κάποιον με τον τίτλο “Pace Man” στον αριθμό του.

Ο Τζόφρι Ρόνο είναι ένας αρκετά ικανός δρομέας, αυτό το απέδειξε άλλωστε, ο οποίος προπονείται με τον Γουίλσον Κιπσάνγκ, ο οποίος μάλιστα είχε ζητήσει να είναι αυτός που θα εκτελούσε τα χρέη του λαγού. 

Το “σχέδιο” υπαγόρευε πως ο Ρόνο έπρεπε να περάσει τα πρώτα 10 χλμ. σε 28:20, τόσο του είχε ζητήσε ο Κιπσάνγκ. Και πράγματι τα κατάφερε περνώντας και λίγο πιο γρήγορα σε 28:15, όμως τελικά είχε πολλές δυνάμεις με αποτέλεσμα όχι μόνο να οδηγήσει τον συναθλητή του Κιπσάνγκ μέχρι το τέλος, αλλά να υπερασπιστεί και τα λίγα μέτρα που τους χώριζαν τερματίζοντας στην πρώτη θέση.

Μετά το τέλος του αγώνα ο Κενυάτης ήταν αρκετά χαρούμενος ενώ δήλωσε πως ελπίζει πως κάποια στιγμή να συμμετέχει στον συγκεκριμένο αγώνα κι αυτός στους elite δρομείς. Όσον αφορά τον μαραθώνιο, πιστεύει πως μία επίδοση κάτω από το 2:08 είναι εφικτή. Και μάλλον με τέτοια επίδοση στον ημιμαραθώνιο έχει κάθε λόγο…

Στον ίδιο αγώνα και στις γυναίκες, το επίπεδο ήταν εξίσου υψηλό. Χαρακτηριστικό είναι πως νικήτρια αναδείχθηκε η Έντνα Κιπλάγκατ σημειώνοντας μάλιστα νέο ρεκόρ διοργάνωσης σε 1:08:53. Δεύτερη ήταν η Μπετελχέμ Μόγκες από την Αιθιοπία που έμεινε από σχετικά νωρίς αρκετά πίσω από την Κιπλάγκατ  τερμάτισε όμως σε 1:09:23.

Ο ημιμαραθώνιος της πόλης Όλομουτς έγινε για φορά και θεωρείται αρκετά πετυχημένος, ενώ πρόκειται για μία πολύ όμορφη πόλη που θεωρείται η δεύτερη σημαντικότερη στην Τσεχία μετά την Πράγα, όσον αφορά το ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον

Αποτελέσματα

Άνδρες

1-Geoffrey Ronoh (KEN) 1:00:17 CR
2-Wilson Kipsang (KEN) 1:00:25
3-Dennis Kimetto (KEN) 1:01:42
4-Wilfred Kigen (KEN) 1:01:56
5-Joel Kimutai (KEN) 1:02:49

Γυναίκες
1-Edna Kiplagat (KEN) 1:08:52 CR
2-Betelhem Moges (ETH) 1:09:23
3-Hirut Alemayehu (ETH) 1:10:57
4-Faith Kipsum (KEN) 1:11:52
5-Janet Rono (KEN) 1:12:40
6-Alyson Dixon (GBR) 1:13:12

Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο