Γυμναστική αλλιώς!

Βρίσκοντας τρόπους να διαχειρίζεσαι τον «εγκλεισμό» σου. Η Μελίνα Γαλεάδη μας μεταφέρει το κλίμα από τη Σουηδία

Share
Άθληση στα υπαίθρια μηχανήματα κρατώντας τις αποστάσεις.

Η Μελίνα Γαλεάδη μας μεταφέρει πώς βιώνουν οι Σουηδοί τη συνέχιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω του Covid-19 μετά τις πρώτες εβδομάδες:

«Η Kerstin είναι μια μικροκαμωμένη, γλυκιά και ήπια γυναίκα. Και είναι ατρόμητη. Το 2019, μεταξύ διαφόρων αγώνων στους οποίους έλαβε μέρος, ολοκλήρωσε και το Deutcheland Klassiker, το οποίο αποτελείται από 4 αγώνες που πρέπει να συμμετάσχει κάποιος την ίδια χρονιά (κολυμβητικό 3,3χλμ., σκι 50χλμ., ποδηλατικό 300χλμ. και έναν μαραθώνιο 42χλμ.). Το αντίστοιχο Svensk Klassiker το έχει ήδη κάνει εδώ και καιρό. Δεν είναι συμμετάσχει απλώς, είναι και γρήγορη. Τον Σεπτέμβριο τερμάτισε στον Ημιμαραθώνιο της Στοκχόλμης σε 1:51.  Η Kerstin είναι 62 χρονών, είναι γιατρός και έχει 5 εγγόνια.

Γνωριζόμαστε από τη μεγαλύτερη ομάδα τρεξίματος όπου συμμετάσχουμε με άλλους 60 περίπου προπονητές για να βοηθήσουμε την προετοιμασία 1000 περίπου ατόμων στο να συμμετάσχουν στον Μαραθώνιο της Στοκχόλμης. Οι προπονήσεις γίνονται κάθε Πέμπτη (οι διαλειμματικές) και Κυριακή (τα Long Runs). Μαζί με την Kerstin και άλλα 6 άτομα, οδηγούσαμε το γκρουπ των 4 ωρών (αυτών που θέλουν να τερματίσουν μαραθώνιο κοντά στις 4 ώρες) το οποίο ήταν και το πολυπληθέστερο με περίπου 50-70 άτομα.

Η εκκίνηση για τα 15 γκρουπ διαφορετικών δυνατοτήτων (από αθλητές με στόχο τις 3 ώρες μέχρι και τις 5.30 ώρες) δινόταν στο Ολυμπιακό Στάδιο κάθε Κυριακή στις 10:00. Ένα όμορφο αμάλγαμα ανθρώπων όλων των ηλικιών και δυνατοτήτων που συναθροιζόντουσαν για να δοκιμαστούν και να ξεπεράσουν τα όρια τους. Κάθε εβδομάδα περιλάμβανε μια καινούργια διαδρομή, μια διαφορετική απόσταση και μια μεγαλύτερη πρόκληση.

Τα μέτρα ορίζουν την άθληση

Στα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του Covid-19 ήταν και η απαγόρευση συναθροίσεων πάνω από 500 άτομα το οποίο πολύ σύντομα κατέβηκε στα 50. Αυτό έδωσε τέλος στις μαζικές προπονήσεις τρεξιματικών ομάδων, οι οποίες είναι πολύ διαδεδομένες μιας και οι Σουηδοί έχουν ανεπτυγμένη αθλητική παιδεία.  Επίσης, είχε άμεσο αντίκτυπο στα γυμναστήρια, όπου ο κόσμος σταμάτησε να πηγαίνει παρόλο που κάποια παραμένουν ανοιχτά. Οι αγώνες παγκοσμίως έχουν ακυρωθεί, οπότε αυτοί που αποζητούν μια πρόκληση για να παραμείνουν συνεπείς στην προπόνηση έχασαν το κίνητρο. Τέλος, σε αυτούς προστέθηκαν οι εποχιακοί δρομείς που την άνοιξη ξεμυτίζουν γιατί από τον Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο είτε τρέχουν στο διάδρομο, ή βρίσκονται σε χειμέρια νάρκη!

Ο Julian αποφάσισε να πάει στο γυμναστήριο μετά από 3 εβδομάδες αποχής, το οποίο βρήκε άδειο.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό για τα δεδομένα της εποχής καιρό, δεν σταμάτησε το κόσμο από το να αθλείται, αλλά προσαρμόστηκαν πολύ γρήγορα στη νέα πραγματικότητα. Και για να μην χάσουν τo κίνητρό τους βρήκαν νέους τρόπους άθλησης. Για παράδειγμα, η ομάδα μας έχει δική της σελίδα στο facebook που εμψυχώνει τους συμμετέχοντες οι οποίοι συνεχίζουν τις προπονήσεις τους.

Για να δείτε τι προπονήσεις μπορείτε να κάνετε τις ημέρες της απαγόρευσης πατήστε εδώ.

Τρέχοντας εικονικά

Στο καθιερωμένο μου Σαββατιάτικο τρέξιμο, έπεσα πάνω στη Kerstin που ερχόταν από την αντίθετη πλευρά του δρόμου. Με χαιρέτησε βιαστικά χωρίς να σταματήσει. Αργότερα είδα ότι συμμετείχε σε ένα εικονικό αγώνα! Οι εικονικοί αγώνες έχουν μεγάλη απήχηση και διάφορα sites, apps κτλ. τους προτείνουν σαν μια εναλλακτική λύση για αυτούς που λατρεύουν τις προκλήσεις.

Νέα πραγματικότητα, νέοι τρόποι άσκησης

Οι διοργανωτές των αγώνων, τα γυμναστήρια, χώροι yoga, pilates κ.ά. προσφέρουν μαθήματα online για τα μέλη τους που μπορεί κάποιος να κάνει από το σπίτι. Γι’ αυτούς που δεν έχουν κάποια συνδρομή σε γυμναστήρια, μπορούν να βρουν δωρεάν μαθήματα στο youtube για όλα τα επίπεδα και εικονικούς αγώνες να συμμετάσχουν. Πολύς κόσμος επίσης επιλέγει τα εξωτερικά γυμναστήρια τα οποία λόγω του καλού καιρού έχουν την τιμητική τους.

Η άσκηση όλο το χρόνο ειδικά αυτήν την περίοδο μετά από ένα μακρύ χειμώνα, έχει εξαιρετικά οφέλη για την σωματική και τη ψυχική υγεία κάτι το οποίο είναι ευρέως γνωστό εδώ, γι’ αυτό και βλέπει κανείς ανθρώπους όλων των ηλικιών να γυμνάζονται όλο το χρόνο. Στη νέα Covid-19 εποχή που διανύουμε, παρόλο που δεν υπάρχει αυστηρή οδηγία για καραντίνα, ο κόσμος που τρέχει έξω είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με το κρατάει τις αποστάσεις.  Οι περισσότεροι τρέχουν μόνοι τους ενώ ο μέγιστος αριθμός ατόμων που έχω παρατηρήσει να τρέχει σε γκρουπ είναι μέχρι 3 άτομα με πιο σύνηθες τα 2 (σε σειρά όχι ο ένας πίσω από τον άλλο) όπως προτείνεται στο άρθρο «Νέα δεδομένα για τις αποστάσεις».

Κάν’ το με τον τρόπο σου

Αισθάνεστε ότι χάνετε το κίνητρο (και το μυαλό σας) μέσα στο σπίτι; Το runnermagazine.gr προσφέρει το εξαιρετικό πολυήμερο πρόγραμμα Προπονήσεις στο σπίτι που μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.  

Βρείτε ένα εικονικό αγώνα, κάντε εναλλαγές στις προπονήσεις σας με αυξομειώσεις στο τέμπο (μάθετε περισσότερα πατώντας εδώ) ή κατεβάστε apps που κάνουν το τρέξιμο παιχνίδι (https://zombiesrungame.com/) με zombie να σας κυνηγούν για να ανεβάσετε τον ρυθμό σας. Αν είστε από τους τυχερούς που έχουν διάδρομο ή ποδήλατο στο σπίτι, μπορείτε να κατεβάσετε το zwift, ένα πολύ ωραίο app που σας βοηθάει στην προπόνηση.  Διατηρήστε τη φόρμα σας ούτως ώστε όταν έρθει η ώρα του αγώνα να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό!

Τρέξιμο στον διάδρομο
5 προτάσεις για διαλειμματικές προπονήσεις στο σπίτι

Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο