Το χάπι – θερμόμετρο που θα “σώσει” τους δρομείς από τη ζέστη

Μία νέα εντυπωσιακή τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου

Share

Η πραγματοποίηση του Ολυμπιακού Μαραθώνιου στο Τόκιο το 2020 σε συνθήκες περιβάλλοντος που προκαλούν μεγάλο φόβο σε συμμετέχοντες και διοργανωτές «αναγκάζουν» την ερευνητική κοινότητα να ασχοληθεί με την πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων.

Έτσι, στο επερχόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου που θα πραγματοποιηθεί στην Ντόχα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου πολλοί από τους συμμετέχοντες στον Μαραθώνιο θα πάρουν μέρος σε μία πρωτοποριακή έρευνα.

Οι δρομείς το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουν είναι να καταπιούν λίγες ώρες πριν τον αγώνα μία ειδική κάψουλα μιας χρήσης, βάρους 1,7γρ. και μεγέθους όσο και ένα συνηθισμένο ιατρικό χάπι, η οποία θα προωθηθεί στο στομάχι τους, ενώ θα αποβληθεί από το σώμα μετά από 6-8 ώρες από τη λήψη της.

Η κάψουλα αυτή διαθέτει ειδικό θερμόμετρο που θα λαμβάνει πληροφόρηση για την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος και του οργανισμού, ώστε να καταγραφεί η αύξηση της θερμοκρασίας στο σώμα τους κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό τσιπ και τίποτα άλλο, ενώ δεν περιέχει κάποια ουσία που θα μπορούσε να θέσει σε διάφορους κίνδυνους τους δρομείς.

Οι ερευνητές, οι οποίοι στη συνέχεια θα αναλύσουν όλα τα δεδομένα και τον τρόπο που αντιδρά ο οργανισμός σε τέτοιες συνθήκες, ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα βοηθήσουν γενικότερα τους δρομείς να προετοιμάζονται καλύτερα για αγώνες σε θερμές καιρικές συνθήκες, αλλά και να προλαμβάνουν δυσάρεστες καταστάσεις.

Αυτήν την περίοδο ο Έλληνας ερευνητής, Γιάννης Πιτσιλαδής και η ομάδα του ετοιμάζουν ένα ακόμα πιο εξελιγμένο παρόμοιο «χάπι» που θα στέλνει σε πραγματικό χρόνο τη θερμοκρασία του οργανισμού των δρομέων και τη διακύμανσή της με σκοπό να συμβουλεύει τους δρομείς κατά τη διάρκεια του αγώνα για τη λήψη υγρών ή ακόμα και να εγκαταλείψουν τον αγώνα.

Αξίζει να πούμε πως οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία στην Ιαπωνία ευθύνονται για τον θάνατα τουλάχιστον 57 ανθρώπων από τις 29 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου, χρονικό διάστημα που θα φιλοξενηθούν οι αγώνες το 2020.

H διαδικασία αυτή δεν είναι η μοναδική που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να προστατεύσουν τους δρομείς από τη ζέστη ή τις κλιματολογικές συνθήκες.
Πρόσφατα είδαμε μία ακόμα στον Μαραθώνιο του Μεξικό. Δείτε εδώ περισσότερα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο