Ρεκόρ Ευρώπης από την Salpeter στα 10χλμ.

Η δρομέας που τρέχει με το Ισραήλ έσπασε τα χρονόμετρα σε αγώνα στην Ολλανδία

Share

Mία σπουδαία επίδοση που αποτελεί νέο ρεκόρ Ευρώπης στα 10χλμ. σε άσφαλτο πέτυχε η Lonah Chemtai Salpeter στον αγώνα Tilburg Ten Miles. Η πρώην Κενυάτισσα κάλυψε την απόσταση των 10χλμ. σε 30:05 για να πετύχει την καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί ποτέ σε άσφαλτο από Ευρωπαία δρομέα.

Το πέρασμά της ήταν 14:55 στα πρώτα 5χλμ. για να καλύψει το δεύτερο πεντάρι σε 15:10. Η επίδοση αυτή είναι για 16 δευτερόλεπτα καλυτερη από την προηγούμενη, που ανήκε στη μεγάλη Paula Radcliffe από το 2003.

Mάλιστα οι συνθήκες στον αγώνα της ολλανδικής πόλης δεν ήταν οι καλύτερες καθώς επικρατούσαν δυνατοί άνεμοι ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό της διαδρομής. Εκτός από τον αγώνα των 10χλμ. των γυναικών, έγινε και ο ομώνυμος αγώνας των 10 μιλίων.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια του Μαραθώνιου, Rose Chelimo ήταν τρίτη στον ίδιο αγώνα αρκετά πιο πίσω σε 32:37, ενώ δευτερη ήταν η Selamawit Dagnachew, συναθλήτρια της Salpeter, σε 31:20.

Η 31χρονη Chemtai Salpeter δρομέας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κένυα. Στα 20 της μετακόμισε μόνιμα στο Ισραήλ όπου άρχισε να ασχολείται πιο εντατικά με το τρέξιμο και στη συνέχεια παντρέυτηκε τον προπονητή της με τον οποίο έχουν κι ένα παιδί.

Τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται με τα χρώματα του Ισραήλ έχοντας σημειώσει σημαντικές νίκες – με καλύτερη την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου στα 10.000μ. πέρυσι – αλλά και μεγάλες επιδόσεις από τα 10χλμ. έως και τον Μαραθώνιο, όπου έχει τρέξει κάτω από 2:20!

Επόμενος της στόχος είναι το παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα όπου θα λάβει μέρος στον Μαραθώνιο, και δείχνει να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H Helen Obiri μας παρουσίασε το... μέλλον της Οn στην Βοστόνη
Δείτε το μοντέλο που φόρεσε στον Boston Marathon
Απίθανα πράγματα από την Tsegay στο 1ο Diamond League της σεζόν - Παγκόσμιο o Duplantis
Εντυπωσιακές επιδόσεις στην Κίνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο