Την Κυριακή το Ρότερνταμ – Δεκάδες ελληνικές συμμετοχές

Ανάμεσα τους και κορυφαίοι Έλληνες και Ελληνίδες μαραθωνοδρόμοι

Share

Είναι ένας από τους ταχύτερους Μαραθώνιους στον κόσμο, πραγματοποιείται συνήθως κάτω από εξαιρετικές (για Μαραθώνιο) συνθήκες, κι έχει πολύ καλό επίπεδο οργάνωσης.

Ο Μαραθώνιος του Ρότερνταμ, NN Rotterdham Marathon πραγματοποιείται την Κυριακή 7 Απριλίου για 39η φορά, και, όπως είναι λογικό, τραβά τα βλέμματα όλη της δρομικής πραγματικότητας. Για εμάς τους Έλληνες, μάλιστα έχει κι άλλους ακόμα λόγους να μαγνητίζει το ενδιαφέρον καθώς συμμετέχουν δεκάδες Έλληνες και ανάμεσα σε αυτούς μερικές από τις καλύτερες γυναίκες μαραθωνοδρόμους, αλλά και ορισμένοι άνδρες.

Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή στο Ρότερνταμ θα αγωνιστεί η Γκλόρια Πριβιλέτζιο, η καλύτερη Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος τα τελευταία χρόνια που στόχο έχει το προσωπικό ρεκόρ, και γιατί όχι, και το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα. Στον αγώνα θα λάβει μέρος και η Ελευθερία Πετρουλάκη, η νικήτρια του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος 2018 που εντυπωσίασε στον πρώτο της Μαραθώνιο στην Αθήνα τερματίζοντας σε 2:46:09, έχοντας προφανώς παρόμοιους στόχους. Είναι πολύ πιθανό να δούμε την Κρητικιά δρομέα να τρέχει αρκετά πιο γρήγορα σε μία πολύ πιο εύκολη διαδρομή με μεγαλύτερο συναγωνισμό. Στον αγώνα είναι δηλωμένη και η Στεφανία Λεοντιάδου, πρόσφατη νικήτρια του Ημιμαραθώνιου της Αθήνας, η οποία έχει ατομικό ρεκόρ 2:44:43 και είναι μέσα στις καλύτερες Ελληνίδες μαραθωνοδρόμους των τελευταίων ετών, ωστόσο, η συμμετοχή της είναι αμφίβολη για την ώρα λόγω τραυματισμού.

Στους άνδρες ξεχωρίζουν οι συμμετοχές του Θοδωρή Αναγνώστου, του Λάμπρου Μαλτέζου που έχει ρεκόρ 2:28:40 από το Βερολίνο το 2017, και του Κωστή Αντωνόπουλου (2:34:20, Τρεβίζο, 2018).

Όσον αφορά τους ελίτ ο Marius Kipserem, νικητής στον Μαραθώνιο του Abu Dhabi είναι αυτός που ξεχωρίζει μαζί με τον Αιθίοπα Woldaregay Kelkile, νικητή του Μαραθώνιου της Φρανκφούρτης, αλλά και τους Κενυάτες Emanuel Saina και Elijah Kemboi. Συνολικά έξι δροομείς με ατομική επίδοση κάτω από το 2:05:56 θα βρεθούν στην εκκίνηση του αγώνα.

Στις γυναίκες, η Ashete Bekele Dido από την Αιθιοπία, νικήτρια στη Βαλένθια με ρεκόρ 2:21:14 είναι το μεγαλύτερο όνομα, ενώ αξιόλογες παρουσίες είναι αυτές της Sentayehu Lewetegen επίσης από την Αιθιοπία, της Κενυάτισσας Stella Barsosio, της Αμερικανίδας Kellyn Taylor αλλά και της Πορτογαλίδας Sara Moreira. Στον αγώνα είναι δηλωμένη και η παλαιότερη πρωταθλήτρια Ευρώπης, Εlven Abeylegese, μία σπουδαία αθλήτρια του παρελθόντος που αγωνίζεται με τα χρώματα της Τουρκίας.

Εκτός από τον Μαραθώνιο στην ολλανδική πόλη των 650.000 περίπου κατοίκων θα πραγματοποιηθούν και αγώνας 1/4 Μαραθώνιου, αλλά και  μικρότεροι αγώνες, καθώς και αγώνες για παιδιά.

NN Rotterdham Marathon πραγματοποιείται από το 1981 με μεγάλη επιτυχία, ενώ τα ρεκόρ διαδρομών είναι 2:04:27 στους άνδρες και 2:18:58 στις γυναίκες!

Η διαδρομή του θεωρείται μία από τις καλύτερες στον κόσμο, ενώ το 2012 οι έξι πρώτοι άνδρες τερμάτισαν σε επιδόσεις κάτω από το 2:05! Για την ώρα η πρόβλεψη του καιρού είναι αρκετά καλή καθώς για την Κυριακή η διοργάνωση αναφέρει πως θα υπάρχει αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις και τη θερμοκρασία στις 10:00 π.μ. να κυμαίνεται κοντά στους 10 βαθμούς και να φτάνει μέχρι τους 17 στις 15:00, ενώ θα πνέουν ασθενείς βοριοανατολικοί άνεμοι. Τέλος, οι τερματισμοί αναμένεται να φτάσουν τους 17.000 μόνο στον Μαραθώνιο με την εκκίνηση να δίνεται στην εμβληματική γέφυρα Erasmus Bridge.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο