Λύθηκε το “μυστήριο” με τον Μαραθώνιο του Abu Dhabi

Τελικά η διαδρομή ήταν όντως μικρότερη

Share

Πριν από δύο περίπου μήνες είδαμε τον πρώτο Μαραθώνιο του Abu Dhabi  όπου σημειώθηκαν μεγάλες επιδόσεις με τον νικητή, τον Κενυάτη Marius Kipserem να σημειώνει 2:04:04.

Ωστόσο, τότε αυτό που είχε προκαλέσει αρκετά ερωτηματικά ήταν κατά πόσο ήταν σωστή η μέτρηση της διαδρομής του αγώνα, καθώς στα περάσματα των περισσότερων δρομέων στο έβδομο 5άρι (από το 30ο έως το 35ο χλμ.) ήταν αρκετά “γρήγορο”.

Έτσι, δύο επίσημοι μετρητές αγώνων δρόμου ο Sean Hartnett και ο Helmut Winter έπιασαν και πάλι δουλειά. Αρχικά έλεγξαν τον ειδικό τροχό μέτρησης που είχε χρησιμοποιηθεί στον αγώνα και είδαν ότι λειτουργούσε σωστά.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τη διαδρομή για να τη μετρήσουν. Εκεί διαπίστωσαν πως η αρχική μέτρηση είχε γίνει με ακρίβεια, μάλιστα είδαν και τα προηγούμενα σημάδια που είχαν χρησιμοποιηθεί στην πρώτη μέτρηση, τα οποία ήταν σωστά.

Ωστόσο, διαπίστωσαν, μελετώντας και το βίντεο, πως τελικά οι δρομείς έκαναν την αναστροφή που υπήρχε στο συγκεκριμένο σημείο (και είχε οριοθετηθεί με κώνους) αρκετά νωρίτερα από το προκαθορισμένο σημείο. Αυτό, ούτε λίγο ούτε πολύ, μίκρυνε τη διαδρομή περίπου 200μ. (κάπου μεταξύ 195 και 199,6μ. για την ακρίβεια).

Ο Hartnett θεώρησε πως υπεύθυνοι για αυτή τη μετακίνηση ήταν πιθανόν οι άνθρωποι της τοπικής ψαραγοράς, καθώς η διαδρομή “έκλεινε” την είσοδο της, ενώ ως γνωστόν οι συγκεκριμένες αγορές ανοίγουν από πολύ νωρίς το πρωί, τις ώρες δηλαδή που στήθηκαν και οι κώνοι στη διαδρομή. Έτσι, σύμφωνα με την Hartnett, κάποιος μετακίνησε τους κώνους, με ή χωρίς άδεια, και δεν τους έβαλε ποτέ πίσω.

Κάτι τέτοιο “στοιχίζει” στην τελική επίδοση των ελίτ δρομέων κοντά στα 35-36 δευτερόλεπτα, ενώ εξηγεί και το πολύ γρήγορο πεντάρι από το 30 έως το 35ο χλμ., καθώς η διαφορά του κατά μέσο όρο με τα υπόλοιπα πεντάρια ήταν περίπου 35-40 δευτερόλεπτα.

Οι δύο μετρητές έφτιαξαν μάλιστα και infographic για να εξηγήσουν καλύτερα τι συνέβη, ενώ και οι διοργανωτές του αγώνα είχαν ζητήσει επαναμέτρηση της διαδρομής και θα κινηθούν αναλόγως.


To σημείο που έγινε το “λάθος”


To “υπόμνημα” των δύο μετρητών

Βασισμένο σε άρθρο του Robert Johnson στο Letsrun.com 
Φωτογραφίες: Letsrun.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
La Valette Marathon 2024: Οι Έλληνες
Δείτε τους χρόνους που σημείωσαν στον Μαραθώνιο της Μάλτας
Οι Active Monkeys στον Ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας
Η ομάδα μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία τους
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο