Μεγάλο ρεκόρ Ευρώπης από τον Σόντρε Νόστραντ Μοέν

Ο Νορβηγός δρομέας κέρδισε το Μαραθώνιο της Φοκουόκα σε 2:05:48

Share

Σε πρόσωπο των ημερών έχει αναδειχθεί ο 26χρονος Σόντρε Νόστραντ Μοέν. Ο Νορβηγός δρομέας κέρδισε το Σαββατοκύριακο το Μαραθώνιο της Φοκουόκα στην Ιαπωνία με 2:05:48 κι έγινε ο πιο γρήγορος Ευρωπαίος όλων των εποχών.

Το προηγούμενο ρεκόρ το κατείχε ο Κίγκεν Οζμπιλέν από πέρυσι με 2:06:10, αν και ο Οζμπιλέν είναι στην πραγματικότητα Αφρικανός που έχει πολιτογραφηθεί Τούρκος.

Ο Νορβηγός βέβαια κάθε άλλο παρά τυχαίος δρομέας δεν είναι. Είχε ρεκόρ 2:10:07 από το Μαραθώνιο του Ανόβερο, ενώ στον Ημιμαραθώνιο είχε ρεκόρ 59:48 από τον αγώνα της Βαλένθια τον Οκτώβριο.

Ο χρόνος του μάλιστα αποτελεί και τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στη συγκεκριμένη διοργάνωση από όπου έχουν περάσει σημαντικά ονόματα της απόστασης. Το πέρασμά του ήταν 1:03:19 στα πρώτα 21,1χλμ. με το Νορβηγό να ανοίγει αρκετά το ρυθμό του στα τελευταία χιλιόμετρα. Άλλωστε ο ίδιος δήλωσε πως αρχικός του στόχος ήταν μία επίδοση κοντά στο 2:06-2:07 με το τελικό αποτέλεσμα να τον ενθουσιάζει ακόμα περισσότερο.

Μάλιστα, εκδήλωσε και την… ανησυχία του πως στη Νορβηγία ίσως να μην αντιληφθούν πλήρως πόσο καλή επίδοση είναι αυτή που σημείωσε.

Ο Μοέν έγινε και ο δεύτερος ταχύτερος λευκός πίσω από τον Ράιαν Χολ, ο οποίος, ωστόσο είχε τρέξει 2:04:58 στη Βοστόνη, μία διαδρομή που δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση κάποιου ρεκόρ.

Ας ελπίσουμε πως θα ακολουθήσουν κι άλλοι δρομείς από την Ευρώπη να σημειώνουν μεγάλες επιδόσεις ώστε να δοθεί νέο ενδιαφέρον στο αγώνισμα αφού οι Αφρικανοί έχουν αναμφισβήτητα την απόλυτη υπεροχή.

Βλέπουμε πάντως πως για να τρέξει κανείς τόσο γρήγορα στο Μαραθώνιο θα πρέπει να τρέξει εξίσου γρήγορα και στις μικρότερες αποστάσεις. Ο Μοέν για παράδειγμα εκτός από το 59:48 που σημείωσε στον Ημιμαραθώνιο σχετικά πρόσφατα, είχε τρέξει τα 10.000μ. σε 28:15.12, και τα 5.000μ. σε 13:20.16 το περασμένο καλοκαίρι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι Έλληνες στον Ημιμαραθώνιο της Βαρσοβίας
Δείτε την ελληνική παρουσία στον NN Polmaraton Warszawski
La Valette Marathon 2024: Οι Έλληνες
Δείτε τους χρόνους που σημείωσαν στον Μαραθώνιο της Μάλτας
Το Σάββατο 30/3 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου
Τα φαβορί, η διαδρομή και ό,τι πρέπει να γνωρίζετε
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο