Πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες το Ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο του ACSM με ελληνική παρουσία

Σημαντικές αθλητικές, επιστημονικές ανακοινώσεις στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Aθλητικής Ιατρικής

Share

Η Φωτεινή Δαγκλή Παγκότο, πρώην πρωταθλήτρια των 800μ., M.Sc Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, και συνεργάτις του RUNNER, βρέθηκε στο Ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο του American College of Sports Medicine για να παρουσιάσει τη διατριβή της και μας γράφει τις εντυπώσεις της.

Ο χαρισματικός Φιλανδός Paavo Nurmi, δρομέας μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων είχε κάποτε πει: “Το μυαλό είναι τα πάντα. Οι μύες – είναι απλά μάζες χωρίς ουσία. Ό, τι είμαι, και ό, τι ήμαστε το οφείλουμε στο μυαλό μας.”

Ντένβερ 30 Μαΐου έως 3 Ιουνίου. Η όμορφη πόλη του Κολοράντο, γνωστή και ως “ένα μίλι ψηλά”, λόγω της υψομετρικής της διαφοράς που είναι ίση με την απόσταση στο μίλι, αποτέλεσε το επίκεντρο συγκέντρωσης ερευνητών της αθλητικής επιστήμης όλου του κόσμου.

Καθηγητές πληθώρας ειδικοτήτων – ανωτάτων Πανεπιστημίων από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, εργοφυσιολόγοι, ιατροί, προπονητές φυσικής αγωγής, διατροφολόγοι, βιολόγοι, χημικοί, έκαναν την παρουσία τους αισθητή στο Ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο του ACSM (American College of Sports Medicine).

Το Παγκόσμιο Συνέδριο του ACSM καταφέρνει να γεφυρώσει τις ανακαλύψεις των βασικών επιστημών με νέες πρακτικές κλινικές προσεγγίσεις με σκοπό τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας, ευημερίας και απόδοσης. Με σύνθημα «Η άσκηση είναι φάρμακο», το ACSM προάγει την φυσική δραστηριότητα ως αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας, για την περίθαλψη και πρόληψη των ασθενειών. Οι πιο ειδικοί και έμπειροι επιστήμονες παρουσιάζουν στοιχεία ερευνών και ανταλλάσουν απόψεις πάνω σε θέματα που αφορούν τη παγκόσμια φροντίδα της υγείας, τις επιπτώσεις της φυσικής δραστηριότητας στην υγεία κοινοτήτων καθώς και τις επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει σε ειδικούς πληθυσμούς.

Θέματα που εστιάζουν σε βιολογικούς και φυσιολογικούς μηχανισμούς της άσκησης και του μυαλού, ο γονιδιακός έλεγχος, η διατροφή και η εργογόνα επίδραση της στην αθλητική απόδοση. Νέες “τάσεις της μόδας” όσο αφορά την προπονητική στις υπέρ αποστάσεις αλλά και η ολοένα και πιο επιτακτική ανάγκη για χρήση των ηλεκτρονικών “γκάτζετ” της αγοράς αποτελούν το επίκεντρο του φετινού ACSM.

Το ετήσιο συνέδριο του ACSM αποτελεί μοναδική ευκαιρία συγκέντρωσης όλων των διεπιστημονικών ερευνητών στο πιο περιεκτικό και ολοκληρωμένο σε γνωστικό και πρακτικό επίπεδο συνέδριο του κόσμου. Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει βασικές και φροντιστηριακές διαλέξεις, καθώς και συγκεντρώσεις από κορυφαίους επιστήμονες και καθηγητές (George Brooks, Steven Blair, David Bishop, Barry Braun, Lauren Burke, David Costill, Barry Franklin, Marc Hargreaves, James C. Puffer) με έμφαση στο πως η άσκηση μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την πνευματική και σωματική υγεία και πώς αυτή συσχετίζεται άμεσα με τα χρόνια νοσήματα που αποτελούν παγκόσμια μάστιγα της εποχής μας.

Σημαντική ήταν η παρουσία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικότερα της Σχολής Φυσικής Αγωγής της Αθήνας όπου τα μέλη ΔΕΠ (διδακτικού ερευνητικού προσωπικού):

  • Μαριδάκη Μαρία, Salivary Cortisol Responses After A Tennis Match In Adolescent Athletes.
  • Παραδείσης Γιώργος, Carbohydrate Mouth Rinse Does Not Affect 60- min Running Performance In Females.
  • Ζαχαρόγιαννης Ηλίας, The Effect Of Accute Body Mass Reduction On Metabolism And Endurance Running Performace.
  • Μπογδάνος Γρηγόρης, Comparison Between Unitlateral and Bilateral Plyοmetric Training on Single and Double Leg Jumping Performance.

Καθώς και οι μεταπτυχιακοί ερευνητές:

  • Τσούκος Θανάσης, Verical Jump Performance Predicts Selection Of Young Talented Volleyball Players For the Junior National Team.
  • Δαγκλή Παγκότο Φωτεινή, Effect Of Accute Acetaminophen Injestion On Running Endurance Performance.

Οι καθηγητές αλλά και εμείς οι μεταπτυχιακοί φοιτητές παρουσίασαμε αποτελέσματα από τις πιο πρόσφατες ερευνητικές μας δραστηριότητες, είτε εκθέτοντας αναρτημένα πόστερ, συνενώνοντας κείμενο και γραφικά σε μια οπτικώς ευχάριστη παρουσίαση, είτε σε ενεργητικό κοινό προφορικά, τα ευρήματα και τα επιχειρήματα για την εγκυρότητα των στοιχείων καθώς και τη σπουδαιότητα της έρευνας.

Σε μια εποχή που στην πλειοψηφία των ανθρώπων υπερτερεί ένας επιφανειακώς υλιστικός τρόπος ζωής, υπάρχουν κάποιοι, που παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας παραμένουν ρομαντικοί! Γίνονται ερευνητές μιας επιστήμης που αγαπούν αναζητώντας απαντήσεις στα ερωτήματα που τους γεννιούνται καθημερινά. Με βαλίτσα την αγάπη για τα όνειρά τους, καθηγητές και φοιτητές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών δώσαμε δυναμικό-περήφανο παρών σε κάθε ετήσιο Παγκόσμιο συνέδριο του ACSM.

Σύντομα θα έχουμε αναλυτικότερες παρουσιάσεις από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις με “δρομικό” ενδιαφέρον που έγιναν στο συνέδριο.

Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο