“Επέστρεψε” στη Βοστόνη η Σβίτζερ

50 χρόνια μετά το γεγονός που σημάδεψε το γυναικείο – και όχι μόνο -τρέξιμο

Share

Το 1967 στον Μαραθώνιο της Βοστόνης τερμάτισε επίσημα η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του αγωνίσματος. Ήταν η Κάθριν Σβίτζερ, η οποία είχε δηλωθεί ως K. Switzer, “μπερδεύοντας” τους διοργανωτές για το φύλο της, αφού θεώρησαν πως με αυτό το όνομα επρόκειτο για άνδρα δρομέα.

Βλέπετε, τότε ο Μαραθώνιος ήταν κάτι άπιαστο για τις γυναίκες που δεν τους επιτρεπόταν να τρέχουν σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 800μ. 

Η νεαρή δρομέας όμως, ξεκίνησε επίσημα, έχοντας κανονικό νούμερο στο στήθος (261) μαζί με την παρέα της την πρώτη της απόπειρα για τα 42,195χλμ. Λίγα χιλιόμετρα αργότερα, ο υπεύθυνος του αγώνα, Τζοκ Σεμπλ, θα μπει στον δρόμο και θα προσπαθήσει να την ανακόψει “χαρίζοντας” μία σκηνή που έμελε να μείνει στην ιστορία.

Η Σβίτζερ, με τη βοήθεια του φίλου της, συνέχισε κανονικά τον αγώνα κι έγινε η πρώτη γυναίκα που τερμάτισε ποτέ επίσημα σε αγώνα Μαραθώνιου.

Τη Δευτέρα 17 Απριλίου, 50 χρόνια μετά το συμβάν, η 70χρονη “Κάθι” έτρεξε και πάλι στους ίδιους δρόμους και τερμάτισε έναν ακόμα μαραθώνιο. Αυτή τη φορά όμως, μαζί της τερμάτισαν 11.972 ακόμα γυναίκες!

50 χρόνια μετά τα πράγματα, ευτυχώς, είναι πολύ διαφορετικά.

Η Κάθι Σβίτζερ, βέβαια, από το 1967 έλαβε μέρος σε πολλούς μαραθώνιους, κερδίζοντας μάλιστα αυτόν την Νέας Υόρκης το 1974 ενώ είχε ρεκόρ 2:51:37 από τον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 1975. O χρόνος της το 1967 στην πρώτη της απόπειρα ήταν 4:20, ενώ τη Δευτέρα έτρεξε την απόσταση σε 4:44:31 στα 70 της χρόνια!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Bρετανός έτρεξε στον Μαραθώνιου του Λονδίνου δοκιμάζοντας 25 ποτήρια κρασί!
Ακούγεται ωραίο, αλλά μην το δοκιμάσετε…
Απίθανα πράγματα από την Tsegay στο 1ο Diamond League της σεζόν - Παγκόσμιο o Duplantis
Εντυπωσιακές επιδόσεις στην Κίνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο