Σήμερα η Βοστόνη

Ο ιστορικός μαραθώνιος πραγματοποιείται στη Βοστόνη

Share

Ο ιστορικότερος μαραθώνιος του κόσμου πραγματοποιείται σήμερα στη Βοστόνη. Ο Boston Marathon στην 121η (!) έκδοση του θα φιλοξενήσει περισσότερους από 40.000 δρομείς που έχουν εξασφαλίσει τα όρια συμμετοχής, από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Φυσικά, δεν θα απουσιάζουν και τα μεγάλα ονόματα! Ο περσινός νικητής Lemi Berhanu Hayle στα 22 του θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον τίτλο του αλλά και να πάρει μία άτυπη ρεβάνς για την κακή του εμφάνιση στο Ρίο, όπου ήταν 13ος. Το ρεκόρ του είναι 2:04:33 από το Ντουμπάι το 2016.

Βέβαια, δεν θα είναι ο πιο γρήγορος. Στην κούρσα θα βρίσκονται δύο πολύ δυνατοί Κενυάτες, ο Emmanuel Mutai και ο Patrick Makau με ρεκόρ αντίστοιχα 2:03:13 και 2:03:38, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στους 10 πιο γρήγορους μαραθωνοδρόμους όλων των εποχών.

Ίσως να μην συγκατελέγεται στα πραγματικά φαβορί, όμως η παρουσία του Μεμπ Κεφλεζίγκει δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη. Ο Μεμπ, νικητής το 2014 στον αγώνα, στα 42 του θα δώσει για μία ακόμα φορά το παρών στη μεγάλη γιορτή.

Στις γυναίκες, η Atsede Bayesa, και αυτή περσινή νικήτρια θα δώσει το παρών και θα αντιμετωπίσει την Κενυάτισσα και νικήτρια στη Βοστόνη το 2015 Caroline Rotich, την Buzunesh Deba από την Αιθιοπία, και την Gladys Cherono, μία δρομέα με ατομικό ρεκόρ 2:19:25 αλλά και την αειθαλή Edna Kiplagat!

Θυμίζουμε, ωστόσο, πως η διαδρομή λόγω της μικρής υψομετρικής διαφοράς και του γεγονότος ότι είναι “point to point”, ξεκινά δηλαδή από ένα σημεία και διασχίζει μία διαδρομή για να καταλήξει σε ένα άλλο σημείο, πάνω από κάποια επιτρεπόμενα χιλιόμετρα μακριά, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για αναγνώριση παγκόσμιου ρεκόρ.

Άλλωστε, πριν από μερικά χρόνια ο Geoffrey Mutai είχε σημειώσει την πιο γρήγορη επίδοση που έχουμε δει ποτέ στην απόσταση των 42.195μ. με 2:03:02 που όμως δεν αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.

Η διαδρομή του αγώνα βέβαια δεν θεωρείται και πολύ εύκολη, αφού περιλαμβάνει αρκετά ανηφορικά τμήματα στα πρώτα χιλιόμετρα και συνεχίζει με μερικά ακόμα από το 25ο στο 33οχλμ. και συνήθως τιμωρεί όσους ξεκινούν γρήγορα.

Ο καιρός αναμένεται σχετικά καλός, ίσως λίγο ζεστός, με θερμοκρασίες κοντά στους 15-20 βαθμούς και λίγο αέρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξαιρετική επίδοση από τον Σγουρό στις ΗΠΑ στα 5.000μ.
Μεγάλο ατομικό ρεκόρ για τον Έλληνα δρομέα
Oι Έλληνες στον 128ο Boston Marathon
Δείτε τις επιδόσεις τους στην Βοστόνη
Έρχεται το European Running Championships
Ελίτ και ερασιτέχνες δρομείς ενώνονται σε ένα πρωτάθλημα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο