Τελικά πόσο ευθύνεται το drop για τους τραυματισμούς;

Μία πρόσφατη έρευνα ανέλυσε τη συσχέτιση του drop και της εμφάνισης τραυματισμών

Share

Τα τελευταία χρόνια ένας παράγοντας που θεωρείται σημαντικός στην κατηγοριοποίηση των δρομικών μοντέλων είναι το drop. Δείτε εδώ τι είναι το drop.

Και πράγματι, φαίνεται πως αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο προσγείωσης του πέλματος στο έδαφος, όμως δεν υπήρχε κάποιο επιστημονικά τεκμηριωμένο δεδομένο που να αποδεικνύει πως σχετίζεται με τη συχνότητα εμφάνισης τραυματισμών.

Για τον λόγο αυτό, ομάδα ερευνητών από το Sports Medicine Research Laboratory του Λουξεμβούργου έκανε μία έρευνα με τη βοήθεια 500 περίπου δρομέων, οι οποίοι για έξι μήνες εκτελούσαν τις προπονήσεις τους με μοντέλα με τεχνολογίες για απόσβεση κραδασμών και drop 10χιλ. (η ομάδα Α), 6χιλ. (ομάδα Β) και με μηδενικό (ομάδα Γ). Οι δρομείς που  αποτέλεσαν το δείγμα αποτελούνταν από ανθρώπους οι οποίοι εκτελούσαν συστηματικά προπονήσεις ή έτρεχαν τουλάχιστον μία φορά κάθε εβδομάδα. Τα μοντέλα ήταν όλα κατασκευασμένα από την ίδια εταιρεία.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης μετά από τους έξι μήνες προπόνησης έδειξαν πως δεν υπήρχε σημαντική διαφορά όσον αφορά την εμφάνιση κάποιου τραυματισμού στα κάτω άκρα ανάμεσα στις τρεις ομάδες και πως η χρήση των μοντέλων με χαμηλό drop δεν συσχετίστηκε με αυξημένη εμφάνιση τραυματισμών.

Πιο συγκεκριμένα, το 25% των συμμετεχόντων (136 δρομείς) δήλωσαν κάποιο τραυματισμό στο συγκεκριμένο διάστημα με τα ποσοστά να είναι 21,6% για την ομάδα των 10χιλιοστών, 27,4% για την ομάδα των 6χιλ. και 24,6% για την ομάδα με το μηδενικό drop.

Το μοναδικό δεδομένο που ξεχώρισε ήταν πως τα δρομικά μοντέλα με μηδενικό ή μικρό drop ήταν πιο πιθανό να προκαλέσουν κάποιο τραυματισμό στους συστηματικούς δρομείς, κάτι που δεν φάνηκε να ισχύει στους «ευκαιριακούς» δρομείς, οι οποίοι έτρεχαν λιγότερο.

Συνολικά, οι παράγοντες που συσχετίστηκαν περισσότερο με τους τραυματισμούς ήταν η συχνότητα της προπόνησης και, σε μεγαλύτερο βαθμό, η ύπαρξη παλαιότερου τραυματισμού.

Η έρευνα αυτή παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον καθώς εμφάνισε διαφορές με παλαιότερες, ίσως γιατί ο όρος minimalistic για τα δρομικά μοντέλα δεν είχε ξεκάθαρο χαρακτήρα παλαιότερα. Όσον αφορά τη συχνότητα της εμφάνισης κάποιου τραυματισμού, η συγκεκριμένη έρευνα ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με παλαιότερες, αρκετά αξιόπιστες έρευνες. 

Η έρευνα: Influence of the Heel-to-Toe Drop of Standard Cushioned Running Shoes on Injury Risk in Leisure-Time Runners (The American Journal of Sports Medicine)

του Βασίλη Παπαϊωάννου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αρκετοί Έλληνες στον Μαραθώνιο της Ζυρίχης
Δείτε τις επιδόσεις τους σε Μαραθώνιο & Ημιμαραθώνιο
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο