Φέτος ήταν η χρονιά του. Χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, νίκη στον Μαραθώνιο του Λονδίνου και παραλίγο και παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Έλιουντ Κιπτσόγκε είναι ο καλύτερος μαραθωνοδρόμος των ημερών μας – άλλωστε βραβεύτηκε και από την Παγκόσμια Ένωση Αγώνων Δρόμου γι’ αυτό πριν από λίγες μέρες – και το επιβεβαιώνει σε κάθε ευκαρία.
Αυτή τη φορά, τρεις περίπου μήνες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αγωνίστηκε στον Ημιμαραθώνιο του Νέου Δελχί στην Ινδία όπου επικράτησε με καλή επίδοση, 59:44, η οποία όμως δεν αποτελεί ούτε προσωπικό ρεκόρ (59:25) αλλά ούτε και ρεκόρ διαδρομής (59:06 από τον Αιθίοπα Αντόλα το 2014). Ο αγώνας κάθε άλλα παρά εύκολος ήταν αφού συμμετείχαν σπουδαίοι δρομείς. Δεύτερος μάλιστα τερμάτισε ο Αιθίοπας Γιγκρέμ Ντεμελάς σε 59:48 ενώ τρίτος ήταν ο Κενυάτης και συναθλητής του Κιπτσόγκε στις προπονήσεις Αουγκούστιν Τσόγκε σε 1 ώρα και 1 δευτερόλεπτο.
Βέβαια, οι συνθήκες δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές στη μεγαλούπολη της Ινδίας, καθώς η ατμόσφαιρα είναι αρκετά βεβαρυμένη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τα επίπεδα των ρύπων στην ατμόσφαιρα ήταν τρεις φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια λίγο πριν τον αγώνα, ενώ πολλοί ερασιτέχνες δρομείς έλαβαν μέρος στον αγώνα φορώντας μάσκα!
Ο Κενυάτης ολυμπιονίκης βέβαια ήταν καθησυχαστικός αφού δήλωσε πως με τη συμμετοχή του ήθελε να αποδείξει πως η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν επηρεάζει την απόδοση και πως ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί.
Ανεξάρτητα από τις δηλώσεις του Κιπτσόγκε πάντως, η πόλη αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα αφού πριν από μερικές μέρες τα σχολεία έκλεισαν για τον συγκεκριμένο λόγο ενώ αθλητικοί αγώνες αναβλήθηκαν καθώς αθλητές δήλωσαν δυσκολία στην αναπνοή και κάψιμο στα μάτια.
Δείτε εδώ για το τρέξιμο σε μέρη με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση
Στις γυναίκες, και εκεί υπήρχαν αθλήτριες πολύ υψηλού επιπέδου, μιας και τα χρήματα που δίνονταν στους νικητές ήταν αρκετά. Νικήτρια αναδείχθηκε η Γουόρκνες Ντεγκέφα από την Αιθιοπία σε 1:07:42 με τη συμπατριώτισσά της Γιεσανές να ακολουθεί σε 1:07:52 και την Κενυάτισσα Έλα Κίπροπ να είναι τρίτη σε 1:08:11.