Η απίθανη ιστορία του Φεγίσα Λιλέσα

Ο πανηγυρισμός, οι φόβοι και η εξέλιξη της υπόθεσης του ασημένιου ολυμπιονίκη

Share

Μετά από μία πολύ έξυπνη κούρσα στον Ολυμπιακό Μαραθώνιο, κατάφερε να φτάσει στη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο γράφοντας το όνομά του στην ιστορία. Δεν του έφτανε όμως μόνο αυτό αφού ήθελε να δείξει στον κόσμο τη συμπαράσταση αλλά και την ανησυχία του για τους ανθρώπους της φυλής του.

Ο Φεγίσα Λιλέσα έχει γίνει το πρόσωπο των ημερών στα δρομικά “στέκια” όχι απλά για τη μεγάλη του διάκριση ή τον τρόπο που πανηγύρισε αλλά και τις δηλώσεις που έκανε μετά. “Αν γυρίσω στη χώρα μου ίσως να με σκοτώσουν. Αν όχι, θα με βάλουν στη φυλακή. Κι αν όχι κι αυτό θα με μπλοκάρουν στο αερόδρομιο και δεν θα μπορώ να κάνω τίποτα” είπε ο 25χρονος Αιθίοπας, σοκάροντας όλους όσοι διάβασαν ή άκουσαν τα λόγια του.

Η ιστορία
Ο Λιλέσα ανήκει στη φυλή Όρομο της Αιθιοπίας, η οποία είναι και η μεγαλύτερη στην αφρικανική χώρα. Οι άνθρωποι της φυλής εναντιώνονται τα τελευταία χρόνια στα σχέδια της κυβέρνησης της χώρας η οποία επιθυμεί να φέρει σε λειτουργία το σχέδιο Addis Ababa Master5 Plan. Το συγκεκριμένο σχέδιο προσβλέπει στην επέκταση της πρωτεύουσας της χώρας Αντίς Αμπέμπα σε εκτάσεις τις οποίες εκμεταλλεύονται γεωργικά οι Ορόμο. Έτσι, τους τελευταίους μήνες οι συγκρούσεις είναι αρκετές με θλιβερά αποτελέσματα καθώς υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 400 άνθρωποι (σύμφωνα με το Διεθνές παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων), ανάμεσά τους και μαθητές, ενώ εκατοντάδες ακόμα έχουν τραυματιστεί από τις δυνάμεις της κυβέρνησης.

Ποιος είναι ο Λιλέσα
Φυσικά δεν μιλάμε για έναν τυχαίο μαραθωνοδρόμο αφού το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο ήρθε σαν μία φυσική συνέχεια μεγάλων διακρίσεων και επιδόσεων. Ο Λιλέσα εχει ρεκόρ 2:04:52 ενώ το 2010 έγινε ο νεότερος δρομέας όλων των εποχών που έτρεξε την απόσταση κάτω από το 2:06. Όσον αφορά τις διακρίσεις, αυτό ήταν το 2ο του μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση καθώς το 2011 ήταν 3ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Νταεγού ενώ έχει κερδίσει διεθνείς διοργανώσεις όπως τον Μαραθώνιο του Δουβλίνου (2009) και την Ξιανμέν (2010) ενώ ήταν 2ος στον Chicago Marathon το 2012 και 4ος στο Ρότερνταμ το 2010.

Ο Λιλέσα δεν είναι ο πρώτος δρομέας που προσπάθησε να αναδείξει το θέμα. Παλαιότερα, κι άλλοι δρομείς είχαν εκφραστεί δημόσια ενώ τέσσερις νεαροί αθλητές βρήκαν ευκαιρία κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου Εφήβων Νεανίδων στο Γιουτζίν των ΗΠΑ το 2014, να αυτομολήσουν και να αναζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ. Κάτι αντίστοιχο σκοπεύει να κάνει και ο Λιλέσα ο οποίος είναι παντρεμένος και έχει δύο μικρά παιδιά τα οποία βρίσκονται μαζί με τη γυναίκα του στην Αιθιοπία.

Η τελευταία εξέλιξη
Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας αντέδρασε με δήλωση αξιωματούχου στις δηλώσεις Λιλέσα λέγοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί ο 25χρονος δρομέας. Αντίθετα, θα τιμηθεί σαν Ολυμπιονίκης όπως ο ίδιος τίμησε τη χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο