Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Απολογισμός των δράσεων

Μία γεμάτη χρονιά με δράσεις για τα παιδιά αλλά και τους δρομείς

Share

Το 2015 ήταν μία πλούσια χρονιά για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αφού υλοποίησε για πρώτη φορά τρεις σπουδαίες δράσεις για την υγεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Ο λόγος για τις Κινητικές Ιατρικές Μονάδες, τα “Αθλητικά Μονοπάτια” αλλά και τον αγώνα δρόμου SNFCC: Τρέχοντας προς το Μέλλον που στις 23 Ιουνίου έβγαλες στους δρόμους εκατοντάδες δρομείς.

Έτσι σε ειδική εκδήλωσε που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιδρύματος έγινε μία αναλυτική παρουσίαση των δράσεων αυτών που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι σε συνεργασία του ιδρύματος με τον Οργανισμό “Αναγέννηση & Πρόοδος”.

Οι Κινητικές Ιατρικές Μονάδες που λειτούργησαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου προσέφεραν δωρεάν στους κατοίκους των νησιών υψηλού επιπέδου και ποιότητας υπηρεσίες υγείας. Συγκεκριμένα, οι δύο υπερσύγχρονες Κινητικές Μονάδες επισκέφθηκαν 13 νησία όπως το Καστελόριζο, την Αμοργό, την Κάσο, τους Λειψούς κ.ά. δίνοντας την ευκαιρία σε ανθρώπους που στην καθημερινότητά τους αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις ιατρικές τους ανάγκες περάσουν από ιατρικό έλεγχο, να ελέγξουν την κατάσταση της υγείας τους, αλλά και να τους προσφερθεί ιατρική κάλυψη. Επιπλέον, όπως ανάφερε ο Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, πρόεδρος του “Οργανισμού Αναγέννηση και Πρόοδος” έγινε μία σημαντική καταγραφή των αναγκών αλλά και της κατάστασης των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη στο μέλλον.

Δεύτερη αλλά και πολυ σημαντική δράση για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήταν το πρόγραμμα “Αθλητικά Μονοπάτια”. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας των παιδιών 6-15 ετών σε ακριτικά νησιά που στόχο είχε την διάδωση της αθλητικής κουλτούρας και την εισαγωγή των παιδιών στον αθλητισμό. Έτσι, τα παιδιά της Αμοργού, της Ανάφης, της Αστυπάλαιας, της Ίου, του Καστελόριζου, της Κάσου, της Κιμώλου, των Λειψών και αρκετών ακόμα νησιών του Αιγαίου έζησαν μοναδικές αθλητικές στιγμές πλάι σε 95 γυμναστές, 13 σκακιστές και 14 άτομα ιατρικού προσωπικού που τους προσέφερε χρήσιμες αθλητές γνώσεις και καθοδήγηση. Τα παιδιά διδάχθηκαν αρκετά ομαδικά αθλήματα αλλά και σπορ που δύσκολα θα είχαν την ευκαιρία να μάθουν όπως ξιφομαχία, σκάκι κ.ά. Επιπλέον, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τους Παρολυμπιονίκες Αλέξανδρο Ταξιλδάρη και Μάκη Καλαρά και να αντιληφθούν την αξία και τις ιδέες του παρολυμπισμού.

Αναφορά όμως έγινε και στον αγώνα SNFCC RUN “Τρέχοντας προς το μέλλον” που πραγματοποιήθηκε τις ημέρες της παρουσίασης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Στάυρος Νιάρχος στα τέλη του Ιουνίου και φιλοξένησε εκατοντάδες δρομείς. Ο αγώνας ξεκίνησε από το Καλλιμάρμαρο για να διασχίσει την Αθηνα και να τερματίσει εντός του Κέντρου. Στο πλαίσιο του αγώνα έγιναν και μία σειρά από δράσεις, πάντα με αθλητικό χαρακτήρα για παιδιά.

Σύμφωνα με τον κ. Σταύρο Μπόγλου, διευθύνων σύμβουλο της ΜΚΟ «Αναγέννηση & Πρόοδος», ο αγώνας θα επαναληφθεί και το 2016, χρονιά που το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα ανοίξει και επίσημα τις πύλες του για τον κόσμο και θα επιδιώξει ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και επιτυχία.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου των διοργανωτών:

“Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Αναγέννηση & Πρόοδος» (www.randp.gr) παρουσίασαν σήμερα τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης μιας σειράς πανελλαδικών προγραμμάτων του οργανισμού. Τα προγράμματα στηρίζονται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο των δωρεών του Ιδρύματος στον τομέα της Υγείας και του Αθλητισμού, όσο και των Πρωτοβουλιών του ενάντια στην Κρίση, και αφορούν, συγκεκριμένα, τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες, τα Αθλητικά Μονοπάτια και τον αγώνα δρόμου SNFCC RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον.  Κοινό σκοπός όλων των προγραμμάτων είναι η προώθηση και προαγωγή της Υγείας και του Αθλητισμού, μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δράσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην δωρεάν πρόσβαση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού συνανθρώπων μας, κάθε ηλικίας, στις παρεχόμενες υπηρεσίες. 

Λεπτομέρειες για τα τρία προγράμματα, ακολουθούν:

• Κινητές Ιατρικές Μονάδες (www.mmu.gr): Οι δύο υπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες έχουν ήδη επισκεφθεί, από το 2014, 13 απομακρυσμένα νησιά σε ολόκληρη τη χώρα, προσφέροντας δωρεάν στους κατοίκους τους ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, υψηλής ποιότητας. Συγκεκριμένα, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες, επανδρωμένες με ομάδα 25 ιατρών και επιστημονικό προσωπικό, έχουν ήδη επισκεφθεί το Καστελόριζο, την Αμοργό, την Κάσο, την Αστυπάλαια, τα Ψαρά, τους Φούρνους, τη Θύμαινα, την Πάτμο, τη Φολέγανδρο, τους Λειψούς τη Νίσυρο, την Τήλο και την Σέριφο, προσφέροντας σε περισσότερους από 6.040 κατοίκους πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατρικής μέριμνας, αλλά και προληπτικής εκπαίδευσης. Οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών, εκτός της πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων (παιδίατρο, γυναικολόγο, καρδιολόγο, οδοντίατρο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο, γενικό χειρουργό, νευρολόγο, ψυχολόγο, διαιτολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο), ήταν αποδέκτες επίσης πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών, καθώς οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες περιλαμβάνουν ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα ψηφιακού μαστογράφου, ένα φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας και ένα συγκρότημα οστικής πυκνότητας.  Τέλος, στο πλαίσιο των επισκέψεων των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, πραγματοποιήθηκαν μία σειρά από διαλέξεις και ομιλίες, με σκοπό την παροχή συμβουλευτικής σε θέματα υγείας. Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες προγραμματίζεται να συνεχίσουν τις επισκέψεις τους και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, τους ερχόμενους μήνες.  

• Αθλητικά Μονοπάτια: Τα «Αθλητικά Μονοπάτια» είναι ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας παιδιών και νέων, ηλικίας 6-15 ετών, μέσα από αθλητικές δραστηριότητες. Δημιουργήθηκε με σκοπό τη θεμελίωση της αθλητικής κουλτούρας στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα σε νευραλγικές περιοχές της Ελλάδας που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2015 στα νησιά Αμοργός, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ίος, Καστελόριζο, Κάσος, Κίμωλος, Λειψοί, Μήλος, Νίσυρος, Πάτμος, Σέριφος, Σύμη, Τήλος, Φολέγανδρος, Φούρνοι, Χάλκη και Ψαρά, με τη συμμετοχή 1.010 παιδιών, 95 γυμναστών, 13 σκακιστών και 14 ατόμων ιατρικού προσωπικού. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, με επιπλέον προορισμούς και εμπλουτισμένο σε περιεχόμενο.

• Ετήσιος αγώνας δρόμου SNFCC RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον: Στο πλαίσιο των τετραήμερων εκδηλώσεων «Η Νύχτα Μέρα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος», τον Ιούνιο του 2015, υλοποιήθηκε για πρώτη φορά, στις 23 Ιουνίου 2015 (Ολυμπιακή Μέρα), ο αγώνας δρόμου 6 χιλιομέτρων SNFCC RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον, με εκκίνηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματισμό στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Στον αγώνα, ο οποίος έχει τον συμβολικό τίτλο «Τρέχοντας προς το Μέλλον», συμμετείχαν 2.016 δρομείς, αριθμός που, επίσης, συμβολίζει το έτος ολοκλήρωσης και παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην ελληνική Πολιτεία. Παράλληλα, στο πλαίσιο του αγώνα δρόμου, υλοποιήθηκε στο Πάρκο μια σειρά αθλητικών δραστηριοτήτων, με συνολική συμμετοχή περίπου 1.640 παιδιών. Οι αθλητικές αυτές δράσεις, καθώς και ο αγώνας δρόμου, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από την «Αναγέννηση και Πρόοδος».Το 2016, η διοργάνωση θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύντομο αγώνα δρόμου για παιδιά,  η διαδρομή του οποίου θα διαμορφωθεί μέσα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Αντίστοιχα, οι παράλληλες αθλητικές εκδηλώσεις αναμένεται να εμπλουτιστούν περαιτέρω, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ. 

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος δήλωσε: «Όταν υλοποιούνται προγράμματα που δημιουργούν άμεσα θετικό αντίκτυπο στις τοπικές, και όχι μόνο, κοινωνίες, αισθανόμαστε πως το έργο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος  αναπτύσσεται, αλλά το κυριότερο, ότι οι ανάγκες των συνανθρώπων μας βρίσκουν κάποια διέξοδο. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τα προγράμματα που υλοποιούνται σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Αναγέννηση και Πρόοδος», καθώς μέσα από τη δράση των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, αλλά και τα Αθλητικά Μονοπάτια, δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, αλλά και σε αθλητικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα που τους δίνουν, έστω για λίγο, μία ανάσα, μέσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως χώρα. Παράλληλα, ο αγώνας SNFCC RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον, αποτελεί ένα αθλητικό γεγονός το οποίο, ελπίζουμε, πως ήρθε για να μείνει και να συνδέσει τους κατοίκους της Ελλάδας με το νέο σημείο συνάντησης της πόλης μας, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Ο Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, Πρόεδρος του οργανισμού «Αναγέννηση & Πρόοδος» ανέφερε: «Η δημιουργία των Κινητών  Ιατρικών Μονάδων και η έναρξη ενός προγράμματος Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στα άγονα και απομακρυσμένα νησιά μας, ήταν ένα όραμα μιας ομάδας νέων γιατρών. Η αγάπη τους για τους κατοίκους αυτών των νησιών και συγχρόνως η έλλειψη ουσιαστικής ιατρικής περίθαλψης, ήταν τα πρωταρχικά στοιχεία για να ξεκινήσει μία μεγάλη έρευνα. Η έρευνα διήρκησε περίπου ένα χρόνο όπου καταγράφηκαν με λεπτομέρεια όλες οι πραγματικές ανάγκες. Είμαστε αληθινά ευγνώμονες που το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μας εμπιστεύτηκε, πίστεψε σε εμάς και έτσι ξεκίνησε αυτό το μεγάλο ταξίδι με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και άριστο επιστημονικό προσωπικό. Σήμερα είμαστε μία ομάδα 73 ατόμων όπου συνεχίζουμε με αμείωτο ενθουσιασμό την προσφορά αγάπης αλλά και υψηλής ιατρικής περίθαλψης, έτσι ώστε όλοι οι κάτοικοι αυτών των νησιών να απολαμβάνουν ιατρικές υπηρεσίες όπως κάθε πολίτης στις μεγάλες πόλεις.  Υπάρχουν όμως και οι παράπλευρες ωφέλειες από το πρόγραμμα των Κινητών Ιατρικών Μονάδων. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα καταγράφτηκε η έλλειψη οργανωμένων αθλητικών δραστηριοτήτων για παιδιά. Σχεδιάστηκε έτσι το πρόγραμμα «Αθλητικά Μονοπάτια» για τα παιδιά το οποίο υλοποιήθηκε επίσης με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Back to Top