Επιστολή αγωνίας για το Σέιχ Σου από τον ΣΔΥΘ

Την αγωνία τους για το μέλλον του δάσους του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη εκφράζουν σε ανοικτή επιστολή τους τα μέλη του ΣΔΥ Θεσσαλονίκης και άλλων φορέων.

Share

Την αγωνία τους για το μέλλον και την προστασία του δάσους του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη αλλά και τις προτάσεις τους για τη σωστότερη διαχείρισή του εκφράζουν σε επιστολή τους προς την Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησηςτα μέλη του ΣΔΥ Θεσσαλονίκης και άλλων φορέων.

Ακολουθεί το περιεχόμενο της επιστολής το οποίο έχει κοινοποιηθεί και στους, αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση Δασών Θεσσαλονίκης, Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, Γενικό Γραμματέα Δήμου Θεσσαλονίκης,  Δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη, Δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών,  Πυροσβεστική Υπηρεσία-Κεντρική Διοίκηση Θεσσαλονίκης

Θέμα: Προστασία Σέιχ Σου

Αξιότιμη Κυρία Υφυπουργέ,

Απευθυνόμαστε σε σας για να σας ενημερώσουμε για τους  σοβαρούς κινδύνους πυρκαγιάς και την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο δάσος του Σέιχ Σου τα τελευταία χρόνια.

Το Σέιχ Σου αποτελεί όαση πρασίνου για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και είναι μια περιοχή μεγάλης περιβαλλοντικής, οικολογικής, αισθητικής, κοινωνικής και πολιτισμικής αξίας. Προστατεύει την πόλη μας από τις πλημμύρες και τη διάβρωση, συντελεί στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας δεσμεύοντας διοξείδιο του άνθρακα, απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία, αμβλύνει τις ακραίες θερμοκρασίες, διατηρεί και ενισχύει τη βιοποικιλότητα, εμπλουτίζει τους υπόγειους υδροφορείς διαθέτοντας συνολικά 17 μεγάλα ρέματα. Αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό περιπατητών, δρομέων και ποδηλατών όλες τις εποχές του χρόνου. Φιλοξενεί τρεις αγώνες ορεινού τρεξίματος, δύο αγώνες ορεινής ποδηλασίας, και αγώνες ορεινού προσανατολισμού.

Τα τελευταία χρόνια, μέσα από την καθημερινή επαφή μας με το δάσος, στους δασικούς δρόμους και τα μονοπάτια του οποίου περπατάμε και τρέχουμε, παρατηρούμε να αυξάνονται διαρκώς τα απορρίμματα στα μονοπάτια, οι ξύλινοι κάδοι να είναι γεμάτοι, οι μεγάλοι κάδοι στους χώρους αναψυχής να παραμένουν γεμάτοι για πολύ καιρό, οι χώροι αναψυχής να παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης με σπασμένα ξύλινα παγκάκια, κιόσκια και γέφυρες, να υπάρχουν σκουπιδότοποι στα όρια του δάσους με τον περιφερειακό και να έχουν δημιουργηθεί σημεία απόρριψης μπάζων. Γι’ αυτό τον λόγο διοργανώσαμε πέντε εθελοντικούς καθαρισμούς τα δύο τελευταία χρόνια στα σημεία του δάσους, που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη επιβάρυνση, λόγω της κοντινής απόστασης από την πόλη. Το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο τελευταίος εθελοντικός καθαρισμός του Σέιχ Σου για το 2015, εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου, τον οποίο διοργάνωσε ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου και με την υποστήριξη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σε αυτές τις δράσεις συμμετείχαν εθελοντικά πολλοί δρομείς, πεζοπόροι και πολίτες της Θεσσαλονίκης, που αναγνωρίζουν τη μεγάλη αξία του πνεύμονα της πόλης μας και συμβάλλουν στην προστασία του με τακτικές δράσεις καθαρισμού και πυροπροστασίας.

Φέτος σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων καθαρίστηκαν οι χώροι αναψυχής Μαλακοπής, Κρυονερίου και πάρκου Ατλαντίδας (Άγιος Παύλος), τα μονοπάτια Μ6 και Μ2,  η τοποθεσία  Άσπρη Πέτρα καθώς και ο λόφος γύρω από το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου. Περισυλλέχθηκαν μεγάλες ποσότητες από διάφορα σκουπίδια (υπολείμματα τροφίμων, γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά και μεταλλικά αντικείμενα, πλήθος αποτσίγαρων, καθώς και διάφορες συσκευασίες), που εγκαταλείπουν κυρίως οι επισκέπτες του δάσους, καθώς δεν διενεργείται ο απαραίτητος έλεγχος και ο απαιτούμενος καθαρισμός, από τους υπεύθυνους φορείς διαχείρισης και προστασίας του Σέιχ Σου. Όμως το πλέον ανησυχητικό φαινόμενο που παρατηρήσαμε ήταν οι πολλές μικρές εστίες από κάρβουνα, αλλά και οι αυτοσχέδιες ψησταριές, που υπάρχουν γύρω από τους χώρους αναψυχής και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης.

Διαπιστώσαμε επίσης την ανεξέλεγκτη κίνηση αυτοκινήτων και μηχανών όλες τις ώρες της ημέρας και της νύκτας, που επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον και αναστατώνουν την πανίδα του δάσους.

Ζητάμε την άμεση εφαρμογή των κανόνων προστασίας του δάσους, καθώς αυτό αποτελεί αναδασωτέα έκταση, μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1998 και που παρά τις αλλεπάλληλες απόπειρες εμπρησμού τα τελευταία χρόνια δεν διαθέτει σοβαρή φύλαξη και ο καθαρισμός του παραμένει στην ευαισθησία μόνο των εθελοντών.

Ζητάμε να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση της φύλαξης του συνόλου της δασικής έκτασης και απαγόρευση εισόδου όλων των μηχανοκίνητων οχημάτων, καθώς μ’ αυτά μεταφέρονται ανεξέλεγκτα μπάζα, ψησταριές και αντικείμενα, που απορρίπτονται σε διάφορα σημεία. Γι’ αυτούς τους λόγους θα πρέπει να επανατοποθετηθούν οι μπάρες στις εισόδους του δάσους, ώστε να αποτρέπονται οι επίδοξοι εμπρηστές και οι ασυνείδητοι πολίτες που ρυπαίνουν.

Ζητάμε να αφαιρεθούν οι ξύλινοι κάδοι από τα μονοπάτια, αλλά και οι μεγάλοι μεταλλικοί ή πλαστικοί κάδοι από τους χώρους αναψυχής, ώστε να υποχρεώνονται οι επισκέπτες να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους και να μην ελπίζουν να τα μαζέψει η ανύπαρκτη υπηρεσία καθαριότητας.

Ζητάμε να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες στις εισόδους του δάσους και στους χώρους αναψυχής, που να αναγράφουν τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των επισκεπτών, ώστε αυτοί να γνωρίσουν τα οφέλη και την μεγάλη οικολογική αξία του δάσους.

Ζητάμε τη διοργάνωση ημερίδας από το Υπουργείο σας, με αντικείμενο όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα και την αντιμετώπιση τους, με την συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, των οργανισμών, των συλλόγων και όλων των ενδιαφερόμενων.

Εμείς θα συνεχίσουμε τις δράσεις και την συνεργασία με τις άλλες συλλογικότητες της πόλης για την προστασία και την ανάδειξη του μοναδικού πνεύμονα της πόλης μας. Θα διατηρήσουμε την περιφρούρηση του δάσους με περιπολίες δρομέων και θα συμμετέχουμε σε σημεία επιτήρησης και πυροπροστασίας, ιδιαίτερα τώρα την καλοκαιρινή περίοδο.

Τέλος απευθυνόμαστε σε σας, ελπίζοντας στην περιβαλλοντική και οικολογική ευαισθησία σας. Θα θέλαμε να έχουμε μία συνάντηση μαζί σας, για να σας ενημερώσουμε πιο αναλυτικά για τις απόψεις μας στο σοβαρότατο αυτό θέμα.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση.

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου                                                                                                     

Λαμπρινίδης Δημήτρης                                                                                            

Πρόεδρος ΔΣ Σ.Δ.Υ.Θεσσαλονίκης
τηλ. 6934690502 & 2310236652
e-mail: [email protected]
www.sdyth.gr

Συνυπογράφοντες φορείς:
Επιτροπή Προστασίας του Σέϊχ Σου
Ποδηλατικός Σύλλογος Χιλίων Δένδρων
Σύλλογος Πολιτών Πυλαίας «Η Πύλη»
Σύνδεσμος Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου Θεσσαλονίκης
Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Πυλαίας – Χορτιάτη
Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Θεσσαλονίκης
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης
Ένωση Βαβδινών Θεσσαλονίκης
«Βίγλα» Σύλλογος για την προστασία της φύσης και της παράδοσης του Βάβδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«On» και Cosmos Sport παρουσίασαν το Cloudomonster 2
Όλα όσα έγιναν στο επιτυχημένο event στη Γλυφάδα
Φτάσε γρηγορότερα στο αύριο της δρομικής προπόνησης, με έναν Technogym Run
30 χρόνια εμπειρίας και γνώσης στο fitness ενσωματώνονται στο απόλυτο running tool
13ος Taygetos Challenge: Όλα όσα έγιναν στον αγώνα
Οι νικητές, φωτογραφίες και δηλώσεις φορέων και διοργάνωσης
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο