Οι δρόμοι αντοχής στο Πανελλήνιο της Πάτρας

Μία αναλυτική ματιά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αλλά και στα αγωνίσματα αντοχής αυτή τη χρονιά

Share

Ήταν μία πολύ περίεργη και δύσκολη χρονιά για όλους και κατ’ επέκταση και για τον ελληνικό στίβο.

Παρόλα αυτά έγιναν (λίγοι) αγώνες και οι αθλητές πήραν κάποιες αγωνιστικές ευκαιρίες.

Μεγαλύτερη διοργάνωση του φετινού καλοκαιριού ήταν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου Ανδρών – Γυναικών και Κ23 που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 8-9 Αυγούστου στην Πάτρα και το Παμπελοπονησιακό Στάδιο.

Παρά τις ιδιαιτερότητες της χρονιάς είδαμε καλές επιδόσεις σε ορισμένα αγωνίσματα και μέτριες σε άλλα. Επιπλέον, στο φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα υπήρχε μία ακόμα ιδιαιτερότητα καθώς είχαν προκριθεί από 12-16 αθλητές σε κάθε αγώνισμα με μοναδικό κριτήριο πρόκρισης τους Διασυλλογικούς Αγώνες που είχαν ολοκληρωθεί τον Ιούλιο (υπήρχαν και ελάχιστες περιπτώσεις αθλητών της εθνικής ομάδας που είχαν τραυματιστεί ή που είχαν αγωνιστεί στο εξωτερικό και τελικά έλαβαν μέρος με προσαύξηση των προκριθέντων).

Οι αποστάσεις είχαν την τύχη να δουν ένα γρήγορο πεντάρι – για τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας. Κι αυτό γιατί τέσσερις αθλητές τερμάτισαν κάτω από το 14:30, ενώ οι δύο πρώτοι κάτω από το 14:20.

Σίγουρα, οι συγκεκριμένες επιδόσεις δεν λένε και πολλά σε ευρωπαϊκό – πόσο μάλλον σε παγκόσμιο – επίπεδο, είναι όμως αρκετά ελποδοφόρες αν σκεφτεί κανείς ότι την τελευταία δεκαετία και πλέον σπάνια βλέπουμε Έλληνα δρομέα κάτω από το 14:30, αλλά και ότι οι ανάμεσα στους πρώτους υπάρχουν αρκετά νέοι και εξελίξιμοι δρομείς (Αναγνώστου, Γκούρλιας, Σταμούλης).

Πρωταγωνιστής βέβαια, ήταν ένας “παλιός”, ο Ανδρέας Δημητράκης που φέτος δοκίμασε την τύχη του στα 5.000μ. O Δημητράκης έτρεξε την πρώτη του κούρσα στην απόσταση τον περασμένο Ιούλιο στο Διασυλλογικό Πρωτάυλημα, όπου όμως η κούρσα δεν του βγήκε όπως ήθελε.

Στην Πάτρα έτρεξε με τακτική για να κερδίσει και να κάνει το νταμπλ, καθώς την πρώτη μέρα είχε κερδίσει για ακόμα μία φορά και τα 1.500μ.

Έκανε υπομονή όταν ήταν μπροστά μαζί με τους Γκούρλια και Αναγνώστου. συνέχισε να περιμένει και να ακολουθεί κατά πόδας τον Μάριο Αναγνώστου όταν είχαν μείνει οι δύο τους, ώσπου στο τέλος έκανε εντυπωσιακή αλλαγή για να φτάσει στη νίκη με 14:13.99 και να πετύχει νέο ατομικό ρεκόρ.

Σίγουρα η επίδοση αυτή δεν έχει αντιστοίχηση με τα μεγάλα ατομικά ρεκόρ του Δημητράκη στα 1.500μ., κυρίως, ή στα 800μ. ήταν όμως και η πρώτη χρονιά που γυμνάστηκε με στόχο αυτήν την απόσταση και θέλει χρόνο αλλά και αγώνες για να προσαρμοστεί. Με αυτό το δεδομένο και σε συνδυασμό με τις δυσκολίες της χρονιάς τότε ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι του χρόνου θα δούμε ακόμα καλύτερες επιδόσεις από τον αθλητή του Σταύρου Καρρέ, σίγουρα κάτω από τα 14 λεπτά.

Ο Μάριος Αναγνώστου τώρα που έμεινε δεύτερος (και πρώτος στην κατηγορία Κ23) σημείωσε ένα νέο μεγάλο ατομικό ρεκόρ στην απόσταση με 14:17.36. Ο Μάριος πριν ένα μήνα περίπου είχε προλάβει να κερδίσει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 10.000μ. κατεβαίνοντας για δεύτερη φορά στην καριέρα του τα 30 λεπτά, τρέχοντας μόνος του.

Είναι φανερό πως ο αθλητής του Σάββα Κουμπούρα έχει πολύ μέλλον αλλά και ανάγκη από συναγωνισμό και αγώνες. Μόλις στα 21 του έχει σημείώσει πολύ καλές επιδόσεις (έχει 29:37 στα 10.000μ.) και έχει την όρεξη και τις ικανότητες να κατέβει ακόμα πιο κάτω σε επιδόσεις.

Ο Μάριος Γκούρλιας τώρα, τερμάτισε τρίτος σε 14:23.52. Πριν ένα μήνα στους Διασυλλογικούς είχε δείξει σε καλύτερη κατάσταση καθώς τότε είχε κερδίσει εύκολα σε 14:17.45.

Ο 26χρονος δρομέας που βρίσκεται σε αναζήτηση νέου προπονητή θυμίζουμε πως είναι ο καλύτερος Έλληνας των τελευταίων 12 ετών στην απόσταση με ατομικό ρεκόρ 13:48.23 από το 2018.

Τέταρτος ήταν ένας ακόμα νεαρός αθλητής, ο Κώστας Σταμούλης με 14:28.62 και ατομικό ρεκόρ. Ο Σταμούλης προπονείται μαζί με τον Μπάμπη Ποσονίδη στο Αγρίνιο μαζί με τον εξίσου ικανό 18χρονο αδελφό του, Νίκο, ο οποίος ήταν 6ος στην κούρσα με 15:01.85 ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Κ20 στο ίδιο αγώνισμα.

Στα 1.500μ. όπως αναφέραμε ο Δημητράκης προσέθεσε εύκολα μία ακόμα νίκη στην καριέρα του φτάνοντας τις 10 με 3:45.67, ενώ ο Θάνος Καλάκος ακολούθησε σε 3:52.76 μαζί με τον έφηβο Γιώργο Μαθιόπουλο με νέο ατομικό ρεκόρ 3:53.80. Και οι δύο είναι αθλητές του ΓΣ Γλυφάδας και προπονούνται με το δίδυμο Μανώλη Χάντζου – Γιάννη Περήφανου., όπως και η Γκλόρια Πριβιλέτζιο

Στα 800μ. των ανδρών το χρονόμετρο δεν έδειξε κάποια μεγάλη επίδοση, αν και η νίκη του Μπάμπη Λαγού ήρθε με εντυπωσιακό τρόπο. Ο Λαγός τερμάτισε πρώτος σε 1:51.33 αφού, όμως στην τελική ευθεία πέρασε τον Χρήστο Κοτίτσα που ακολούθησε με 1:51.73. Τρίτος ήταν ο Άλντο Κεραμός, περσινός νικητής, με 1:53.42, ενώ μία σύγκρουση στα πρώτα 200μ. της κούρσας έβγαλε εκτός τρεις αθλητές.

Από τις πιο γρήγορες κούρσες των τελευταίων ετών έγιναν και στα 3.000μ. με φυσικά εμπόδια. Εκεί ο 34χρονος Γιώργος Μίνος έκανε νέο ατομικό ρεκόρ με 8:56.26, σπάζοντας για δεύτερη φορά φέτος το φράγμα των 9 λεπτών. Εντυπωσιακός, όμως ήταν και ο έφηβος Νέστορας Κολιός που με 8:57.00 συνέτριψε το ατομικό του ρεκόρ. Ο δρομέας από τα Ιωάννινα διαπρέπει σταθερά στις μικρές κατηγορίες τα τελευταία χρόνια, η επίδοση του όμως αυτή τον κάνει να ξεχωρίζει καθώς έχει αξία σε διεθνές επίπεδο στην κατηγορία Κ20. Τρίτος στο αγώνισμα ήταν ο Νίκος Γκότσης κι αυτός κάτω από τα 9 λεπτά με 8:58.89, ενώ τέταρτος ο Γιώργος Σταμούλης με 9:03.79.

Στα αγωνίσματα των γυναικών τώρα, γενικά επικράτησαν τα φαβορί. Η κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος των τελευταίων ετών, Γκλόρια Πριβιλέτζιο έφτασε εύκολα στη νίκη στα 5.000μ. με 16:41.07. Η Γκλόρια φέτος το… έριξε στα αγωνίσματα εντός στίβου καθώς πριν από έναν μήνα είχε επικρατήσει με άνεση και στο Πανελλήνιο των 10.000μ.

Στο αγώνισμα βέβαια ξεχώρισε η δεύτερη θέση και η επίδοση της Βασιλείας Σπύρου με 16:55.31 καθώς η αθλήτρια του Μάρκου Παππά είναι μόλις 18 ετών. Η Σπύρου τις επόμενες μέρες θα μεταβεί στην Αμερική όπου θα ξεκινήσει τις σπουδές της με υποτροφία. Τέλος, τρίτη ήταν η Ειρήνη Τσουπάκη του ΓΣ Αμαρουσίου με 17:08.26. Η Τσουπάκη ζει και προπονείται στη Γερμανία τα τελευταία 2 χρόνια, ωστόσο, ακολουθεί προπονητικό πρόγραμμα του Γιώργου Τσαλτάκη.

Δείτε εδώ το νέο RUNNER Magazine 120

Στα 1.500μ. και πάλι ένα φαβορί επικράτησε. Αυτό ήταν η Αναστασία Μαρινάκου που στο τέλος δεν άφησε κανένα περιθώριο με 4:28.27. Δεύτερη ήταν και πάλι η Σπύρου με 4:29.02, ενώ μίνι έκπληξη ήταν η τρίτη θέση με μεγάλο ατομικό ρεκόρ τηςΕλένης Ιωαννίδου από την Βέροια με 4:29.58 που μετά από μία χρονιά τραυματισμών επέστρεψε δυναμικά στους αγώνες.

Στα 800μ. η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης και σημείωσε καλή επίδοση με 2:05.41. Η Γιαννοπούλου έδειξε σε καλή κατάσταση, ενώ από φέτος προπονείται με τον πρωταθλητή των μεσαίων αποστάσεων, Κώστα Νακόπουλο. Δεύτερη ήταν η νεαρή Έλλη Δεληγιάννη, με 2:07.03. Η αθλήτρια του Μιχάλη Αναγνώστου που πλησίασε αρκετά το Πανελλήνιο ρεκόρ της κατηγορίας Κ20 θα φύγει και αυτή για σπουδές σε κορυφαίο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Τρίτη ήταν η Κατερίνα Δόβρου με 2:10.29, αθλήτρια που την προηγούμενη ημέρα ήταν 5η στα 1.500μ.

Στα 3.000μ. με φυσικά εμπόδια τέλος, η Ισαβέλλα Κοτσαχείλη δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα – παρά την πτώση που είχε στο εμπόδιο πριν την τελευταία λίμνη – και έφτασε στη δεύτερη συνεχόμενη νίκη της με 10:25.87. Δεύτερη, όπως και πέρυσι, ήταν η Σταυρούλα Χρυσαειδή με 10:29.90 και νέο ατομικό ρεκόρ, ενώ τρίτη ήταν η Ιωάννα Πέτρου με 10:44.86.

Τα αγωνίσματα των αποστάσεων και οι αθλητές του θεωρήθηκαν από τους πιο ευνοημένους στην περίοδο της καραντίνας, καθώς οι περισσότεροι συνέχιζαν να προπονούνται καθημερινά, έστω και στο δρόμο.

Ωστόσο, η ακύρωση πολλών αγώνων δεν έδωσε την ευκαιρία για δράση και τεστάρισμα, που είναι απαραίτητα για τη βελτίωση των επιδόσεών τους. Επιπλέον, και οι μεγαλύτερες, διεθνείς διοργανώσεις ακυρώθηκαν με αποτέλεσμα αρκετοί να μην θέσουν υψηλούς στόχους.

Για μία ακόμα χρονιά φάνηκε πως υστερούμε σε επιδόσεις σε αυτά τα αγωνίσματα. Οπωσδήποτε είδαμε – κι έχουμε δει – πολλά ταλαντούχα και ικανά παιδιά που έχουν τα φόντα να αλλάξουν αυτήν την κατάσταση. Όμως δεν απαιτείται μόνο η προσπάθειά τους και των προπονητών τους, αλλά και ένα γενικότερο πλάνο και πλαίσιο που θα τα βοηθήσει και θα τα οδηγήσει σε υψηλότερες επιδόσεις και μεγαλύτερες διακρίσεις.

Σε εγχώριο επίπεδο απομένουν δύο ακόμα Πρωταθλήματα, του Ημιμαραθώνιου και του Μαραθώνιου που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των αγώνων της Αθήνας. Εκεί είναι πιθανό να δούμε κι άλλους Έλληνες δρομείς σε καλό επίπεδο. Το ερώτημα όμως που έχει προκύψει είναι τελικά θα γίνουν αυτοί οι αγώνες;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
UA Infinite Elite: Το κορυφαίο δεν γνωρίζει όρια
Γνώρισε το κορυφαίο μοντέλο της Under Armour
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο