Polar M200: Οικονομικό αλλά… πλούσιο

Τρέξαμε για ένα μήνα με το νέο ρολόι-gps της Polar

Share

Τα δεδομένα αλλάζουν γρήγορα ακόμα και για τα ρολόγια – gps. Το νέο μοντέλο της Polar, Μ200, αποτελεί τη νέα πρόταση της εταιρείας που είναι ταυτόχρονα και αρκετά οικονομική, αλλά και αρκετά… εκσυγχρονισμένη αφού διαθέτει πολλά τεχνολογικά Updates και υπηρεσίες.

Το βασικό του ατού είναι η δυνατότητα μέτρησης των καρδιακών παλμών χωρίς τη χρήση ειδικής ζώνης, αφού υπάρχει οπτικός ανιχνευτής καρπού. Ο μετρητής υπολογίζει τους παλμούς αντλώντας δεδομενα από την κερκιδική αρτηρία, κάτι που βλέπουμε τα τελευταία περίπου 3-4 χρόνια σε πιο ακριβά μοντέλα. Για τους πιο απαιτητικούς πάντως, υπάρχει και έκδοση με ζώνη στήθους για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια, αν και δεν υπάρχει αξιοσημείωτη απόκλιση.

Το δεύτερο δυνατό χαρτί του είναι ότι συνεργάζεται με smartphone έχοντας μάλιστα όλα τα update, ενώ διαθέτει και παροχή δωρεάν προπονητικών υπηρεσιών και επιλογών καθώς και έλεγχο της βελτίωσής σας (Polar Coach και Polar Index). Eπιπλέον, λειτουργεί και ως δραστηριογράφος υπολογίζοντας και ελέγχοντας την καθημερινή δραστηριότητα και τις θερμίδες που “κάψατε”, ενώ σας πληροφορεί και για τα οφέλη στην υγεία σας (υπηρεσίες Acticity Guide, Activity Benefit, Smart Calories).

Η πρώτη γνωριμία
Παίρνοντας το M200 στα χέρια μας, διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για μία απλή κατασκευή. Ενιαίο λουράκι με ασήμαντο βάρος και λιτή γραμμή που έχει υποδοχή για το αποσπώμενο πλαίσιο που αποτελεί και την “καρδιά” του ρολογιού. Μάλιστα, αν βαρεθούμε το κόκκινο χρώμα μπορούμε να αλλάξουμε σε λευκό, μαύρο, μπλε και κίτρινο!

Η πίσω πλευρά του ρολογιού “κρύβει” τον οπτικό μετρητή καρδιακών παλμών (ο οποίος μάλιστα είναι ανανεωμένος σε σχέση με άλλα μοντέλα της Polar), αλλά και τo USB stick του ώστε να συνδεθεί με υπολογιστή.

Το βάρος του είναι αρκετά χαμηλό, ενώ το προφίλ του είναι λεπτό. Αν μάλιστα δεν είχε το λογότυπο της Polar στο άνω μέρος της οθόνης πολύ πιθανό να το περνούσαμε για ένα συμβατικό και κομψό ρολόι.

Η πλοήγηση
Πρόκειται για μία πολύ εύκολη συσκευή που διαθέτει μόλις δύο κουμπιά, δεξιά και αριστερά, ενώ δεν έχει οθόνη αφής. Η έναρξή του είναι απλή, πατώντας το δεξί κουμπί κι αμέσως παρουσιάζονται οι επιλογές: Προπόνηση, Έλεγχος Δραστηριότητας, Ιστορικό, My HR, και Ρυθμίσεις.

Το Μ200 δίνει τη δυνατότητα να συνδεθείς και να κατεβάσεις προγράμματα από το Polar Flow*, την πλατφόρμα της Polar όπου φυσικά μπορείς να βλέπεις και το ιστορικό των προπονήσεων σου με πολλές λεπτομέρειες.
*Η σύνδεση με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι απαραίτητη για να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς το ρολόι.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες που μπορεί να καταγράφει, εκτός φυσικά από το τρέξιμο, περιλαμβάνονται στατικές ασκήσεις, ασκήσεις κορμού και κινητικότητας, προπόνηση σε διάδρομο, ποδήλατο, ορεινό ποδήλατο, περπάτημα, προπονήσεις ενδυνάμωσης, κολύμβηση (σε πισίνα και στη θάλασσα), και πολλά άλλα.

Στην προπόνηση
Χρησιμοποιήσαμε το Μ200 αποκλειστικά στο τρέξιμο. Εκεί η χρήση του ήταν απλή και λειτουργική. Υπάρχει δυνατότητα για πληροφόρηση δύο στοιχείων στην οθόνη, η οποία μπορεί να παραμετροποιηθεί μέσα από τρεις επιλογές: Συνολική Διάρκεια/Καρδιακοί Παλμοί ή Ταχύτητα/Απόσταση ή Συνολική Διάρκεια/Μερικός Χρόνος (κάτι που γίνεται από το Polar Flow, όπως και άλλες παραμετροποιήσεις και επιλογές).

Άλλα ρολόγια δίνουν τη δυνατότητα ενημέρωσης σε ένα display 4 ή και 5 παραμέτρων, ωστόσό, στην πράξη δεν μας ενόχλησε που ήταν μόνο δύο. Η πρώτη (Συνολική Διάρκεια/Καρδιακοί Παλμοί) μας εξυπηρέτησε στα συνεχόμενα, η δεύτερη σε προπονήσεις που θέλαμε καλύτερο έλεγχο ρυθμού (tempo run ή δυνατά συνεχόμενα) και η τρίτη (Συνολική Διάρκεια/Μερικός Χρόνος) για τις διαλειμματικές εντός σταδίου.

Μετά την προπόνηση
Ανατρέχοντας στην επιλογή “Ιστορικό” είδαμε τα δεδομένα της προπόνησής μας. Φυσικά, μόλις συνδέσαμε το ρολόι στον υπολογιστή αυτό έγινε ακόμα πιο αναλυτικά με γραφικές παραστάσεις και συγκρίσεις, ενώ το ίδιο ακριβώς συνέβη και στο Polar Flow app στο κινητό όταν τα συγχρονίσαμε (μέσω bluetooth). 

Σαν δραστηριογράφος
Η λειτουργία αυτή δε λείπει από το Μ200 αν και θεωρούμε πως για τους δρομείς δεν έχει τόση αξία. Είναι, όμως, καλό να ενημερώνεσαι, ιδιαίτερα τις ημέρες που δεν έχεις προπόνηση, για το βαθμό της ενεργοποίησής σου. Το Μ200 υπολογίζει βήματα, ενώ χρησιμοποιεί και δεδομένα από την καρδιακή συχνότητα. Μάλιστα, η καθημερινή μας κίνηση παρουσιαζόταν στην αρχική οθόνη σε μία κυκλική κλίμακα.

Συνολικά
Έυκολη και γρήγορη πληροφόρηση για όλα τα σημαντικά δεδομένα της προπόνησής μας, άμεση ενημέρωση του προσωπικού μας ηλεκτρονικού σημειωματάριου, ενημέρωση για καρδιακούς παλμούς χωρίς ζώνη σε μία πολύ προσιτή τιμή (189€). Και, επιπλέον, η εγγύηση μίας εταιρείας που είναι δεκαετίες στο τρέξιμο. Θέλετε κάτι ακόμα;

To Polar M200 διατείθεται στην Ελλάδα από την εταιρεία Science Technologies. Δείτε περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα αποτελέσματα των αγώνων του Σαββατοκύριακου 13-14 Απριλίου
Τα αποτελέσματα των αγώνων δρόμου και βουνού σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο
Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024: 500 δρομείς από 17 χώρες
Ηχηρό μήνυμα σε δύσκολους καιρούς, αλλά και θλίψη για την απώλεια συναθλητή
Το Σάββατο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 10.000μ. - Όλες οι συμμετοχές
Όλα τα φαβορί, πληροφορίες και το LIVE
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο